De Volkskrant, 31-12-2104, door redactie .2010


Samsom gaat, AC/DC komt

Eens in het jaar mag de krant een beetje gissen, en dat is rond de jaarwisseling. Wat zal dit jaar brengen? De Volkskrant waagt een kijkje in de kristallen bol voor 2015.



Poetin stuurt Medvedev weg

President Poetin stuurt premier Dmitri Medvedev de laan uit, want iemand moet de schuld krijgen van de economische problemen die Poetin deels zelf heeft veroorzaakt met de annexatie van de Krim en zijn steun voor de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.


Mogelijk kiest hij een van zijn liberale economische adviseurs als nieuwe premier, met als opdracht de economie minder afhankelijk te maken van de olie- en gasexport.

Een nieuwe premier geeft hem bovendien de mogelijkheid zijn anti-westerse koers zonder al te veel gezichtsverlies wat bij te stellen. Zo hoopt het Kremlin verdeeldheid te zaaien onder de EU-landen over het al dan niet handhaven van de sancties. Maar opheffen van de sancties zit er niet in: het Westen eist dat Oekraïne de Krim terugkrijgt en daarmee zal Rusland nooit instemmen.

De 'Volksrepublieken' die in het oosten van Oekraïne zijn uitgeroepen, zullen in 2015 als een molensteen om de nek van Rusland hangen. Zonder flinke subsidies van Moskou zijn die ten dode opgeschreven.


Sifan Hassan en het nieuwe Nederland

Soms zou je willen dat sporters gewoon sporters konden blijven. Maar in haar geval weet je dat het moeilijk gaat worden. Meer nog dan dit jaar zal ze komend jaar worden gebruikt als uithangbord van het nieuwe Nederland. Als voorbeeld van hoe het ook kan.

Hassan vertolkt de hoofdrol in de poldervariant van the American dream. Ze vluchtte zes jaar geleden uit Ethiopië. Afgelopen zomer werd ze Europees kampioene op de 1.500 meter. In een andere wedstrijd liep ze op die afstand de snelste mondiale tijd van het seizoen. Die status zal ze komend jaar bij de WK in Peking bevestigen.


Meer nog dan de door Nederland al aan de borst gedrukte sprintster Dafne Schippers kan de 21-jarige wedijveren met de wereldtop. Terwijl haar atletiekcarrière eigenlijk nog maar in de kinderschoenen staat. Haar aanleg en innerlijke drang hebben alle processen versneld. Ze verliest races vooral op tactiek, niet wanneer het alleen op snelheid aankomt. Ze is trots en zelfbewust en wil sneller dan de tijd gaat. De tegenslag uit het verleden heeft haar bevrijd van de beperkingen van het heden.

Haar wacht in potentie een sterrenstatus. Ze zou het Nederlands nog iets beter machtig moeten worden. Haar eerzucht en de boosheid voor de camera's als ze na een race haar gevoelens weer eens niet goed kan overbrengen aan de verslaggever, doen vermoeden dat dat slechts een kwestie van tijd is.


Lodewijk Asscher

Diederik Samsom , een zeer strategisch denker immers, heeft het noodscenario allang in zijn hoofd: als het misgaat met het kabinet snel een stap opzij doen en met een groots gebaar Lodewijk Asscher op het schild zetten.

Samsom was immers ook degene die het aandurfde de kroonprins naar Den Haag te halen, wetende dat die hem ooit naar de kroon zou gaan steken. Het recept - een nieuw gezicht, niet te lang voor de verkiezingen - heeft zich bovendien bewezen.


Asscher wekt al maanden de indruk dat hij er wel zin in heeft. Zijn stille bescheidenheid uit zijn eerste Haagse jaar ligt achter ons.

En Samsom? Die vindt, als het scenario goed uitpakt, natuurlijk zijn bestemming als minister van Nieuwe Energie en Milieuzaken in het eerste kabinet-Pechtold.



Sepp Blatter

Zal de volledige waarheid boven tafel komen als het onderzoeksrapport naar de toewijzing van de WK's voetbal van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) openbaar wordt? Zal het rapport openbaar worden voordat de wereldvoetbalbond FIFA eind mei haar voorzitter kiest?


Wie beide vragen met ja beantwoordt, gelooft dat Sepp Blatter niet aan een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA begint. Velen zullen dat naïef noemen.

Want natuurlijk is de herverkiezing van de 78-jarige Zwitser vrijwel honderd procent zeker. Hoewel: de Amerikaan Michael Garcia, auteur van het veelbesproken onderzoeksrapport, stapte boos op en is een tijdbom voor Blatter. Als hij besluit zijn mond open te doen, komt de herverkiezing van de Zwitser alsnog in gevaar.


Boris Johnson

Ondanks de populariteit van David Cameron, de bloeiende economie en de belofte om een EU-referendum te houden, zullen de Britse Conservatieven de parlementsverkiezingen niet weten te winnen. Nigel Farage's UKIP knabbelt te veel stemmen weg. Premier Ed Miliband moet een progressieve coalitie vormen met de Liberaal-Democraten en de Schotse Nationalisten.

Bij de Tories begint een strijd om de opvolging van Cameron. Dankzij druk van de achterban komt de Londense burgemeester Boris Johnson bovendrijven als winnaar. Bij de nieuwe verkiezingen, over ruim een jaar, gebeurt wat geen weldenkende Brit tien jaar geleden voor mogelijk had gehouden: Johnson betreedt 10 Downing Street, met steun van Farage.


Dekolonisatie

In 2015 is het 70 jaar geleden dat Soekarno de Republiek Indonesië onafhankelijkheid uitriep. Maar over de dekolonisatie blijkt Nederland nog lang niet uitgepraat.

Ook komend jaar zijn er nieuwe onthullingen te verwachten over martelingen door militairen van het Nederlandse leger, over seksueel geweld. Er komen nieuwe schadeclaims, mede als gevolg van achterstallige betalingen door de Nederlandse staat.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal onder druk hiervan besluiten de herhaalde wens te honoreren van enkele gerenommeerde instituten om breed onderzoek naar de dekolonisatie te doen. Koenders lost een oude toezegging in van zijn voorganger Frans Timmermans, die als minister afhaakte omdat Indonesië niet zou willen meewerken.


Fred Teeven

Bed, bad en brood. Het lijken geen verschrikkelijk hoge eisen - en toch zal het kabinet volgend jaar verwoed ruzie maken over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers deze basisbehoeften verdienen of niet.

Het Europees Comité voor Sociale Rechten besloot afgelopen jaar dat alle asielzoekers recht hebben op bed, bad en brood. Fred Teeven mag de oplossing bedenken. Komend jaar zal het Comité van Ministers de Europese uitspraak bekrachtigen. Dan wordt het moeilijk asielzoekers de basisvoorzieningen nog langer te weigeren.

Het belangrijkste voor Teeven: niet vallen. Want als hij valt, valt het kabinet. En als hij blijft staan, 'dan komt het goed met VVD en PvdA' - voorspelt Teeven zelf. Daar zal hij wel wat bedden, baden en broden voor overhebben.


Bauke Mollema

Natuurlijk haalt hij eindelijk het eindpodium in de Tour de France. De basis ervoor is een ronde eerder gelegd in de Franse Dordogne. Daar werd hij afgeschilderd als een lulletje rozenwater. Het deed hem inwendig koken. Sommigen dachten misschien dat hij het niet had, eergevoel. Maar hij heeft het wel. En dat zal de renner in 2015, vanaf de start in Utrecht tot de finish in Parijs, tonen.

Daar in de Dordogne was er gedoe met zijn tijdritfiets. Mollema werd 140ste, zakte van zeven naar tien op de ranglijst. Het was een belachelijke uitslag voor een renner van zijn kaliber, dat wist iedere wielerliefhebber.

Mollema neemt zijn revanchegevoelens mee naar een andere ploeg, Trek. Uitgerekend eentje die bekendstaat om zijn higtechtijdritfietsen.


Jeroen Brouwers

Het oeuvre is rond, het werk is gedaan, Jeroen Brouwers hoopt op 30 april 75 jaar te worden en hij heeft er ruim een halve eeuw schrijverschap op zitten. Toen in september 2014 zijn grootse roman Het hout verscheen, dreigde hij weer eens uit zijn huis in het Vlaamse Zutendaal te worden gezet. Reuze vervelend gedoe met advocaten en geld. Laat deze oude boom met rust, daverde het in de bossen diep onder Maastricht.

Een reden te meer om de geplaagde auteur dit jaar op een vorstelijke troon te zetten. Als dank voor een oeuvre vol gebeitelde essays, spetterende scheldkritieken en romans over benauwde lulhannesen. Ze blijven je bij.

In december 2015 horen we wie de winnaar is van de P.C. Hooftprijs 2016. Voorspellen lijkt soms zo moeilijk niet.



Chinese hackers

Chinese hackers weten de VS in 2015 zwaar te raken door te infiltreren bij Apple. Niet alleen maken zij de persoonsgegevens en compromitterende kantoorhumor buit, maar bovendien vallen de bedrijfsgeheimen van de iPhone7 in Chinese handen.

Apple-topman Tim Cook kondigt zijn vertrek aan. Het aandeel Apple halveert. De Amerikaanse regering spreekt China aan op dit staaltje van cyberspionage, maar de Chinese regering ontkent iedere betrokkenheid. Republikeinen in het Congres eisen handelssancties tegen China.

Eind 2015 brengt een Chinese fabrikant een smartphone op de markt die in alles op de iPhone 7 lijkt. Westerse consumenten zetten hun bezwaren opzij - het apparaat is onweerstaanbaar.



Camiel Eurlings


© Bas van der Schot

De gemeenteraad moet er eerst wel over nadenken. De stad raakte binnen vier jaar immers al twee burgemeesters voortijdig kwijt. Gerd Leers raakte verstrikt in het gedoe rond zijn vakantievilla, daarna kwam Onno Hoes met zijn afspraakjes.

Vandaar dat er wel wat zorgen zijn als Camiel Eurlings zich meldt voor het vacante burgemeesterschap van Maastricht: is hij niet te zeer beschadigd door het debacle bij KLM? Aan de andere kant: het is een jongen van de streek, het ministerschap ging hem prima af en hij heeft een enorm netwerk.

Voorjaar 2015 zegt de raad dan toch nog unaniem ja tegen burgemeester Eurlings. Eind goed al goed. Totdat plots berichten verschijnen over corruptie bij het IOC en ook de jonge burgemeester betrokken lijkt.


Boze ouderen

In de armere gemeenten in Nederland, veelal gelegen in de krimpgebieden aan de oostgrens van het land, dreigt een oproer van ouderen en gehandicapten die er hun thuishulp en dagbesteding verliezen. 'De gemeente pakt onze zorg af', scanderen ze terwijl ze in de door de SP geregelde bussen stappen. Die brengt hun naar gemeenten die nog wel geld in kas hebben. Daar willen ze zich gaan vestigen.

De rijkere gemeenten schrikken hier zo van dat ze hun inschrijvingsmogelijkheden direct afschermen voor hulpbehoevenden. Alleen fitte, werkende jongeren zijn er nog welkom.

Teleurgesteld gaan de hulpbehoevenden weer terug naar hun oude woonplaats. Heel zelden komt er bij hun nu een vrijwilliger, een buur of familielid langs voor de meest noodzakelijke hulp.




Pinkpop geeft zich over aan AC/DC


© Bas van der Schot

Jan Smeets, de eerbiedwaardige festivalbaas, leverde de popstunt van 2014. Voor de 45ste editie van Pinkpop liet hij de Stones opdraven en daarmee werd het monumentale maar toch ook wat versteende Limburgse muziekspektakel ineens weer het meest besproken Nederlandse popfestival.

Het raden naar de volgende headliner is een nationaal gezelschapsspel geworden. Vanaf nu verwacht Nederland van Pinkpop onmogelijk grote en onbetaalbare acts, niet al te innovatief en het liefst flink op leeftijd. De wensenlijst van Smeets zelf is bekend: Neil Young, Paul McCartney.


Maar hoofdact op Pinkpop 2015 wordt natuurlijk de Australische hardrockmoloch AC/DC.

De band voldoet aan alle festivaleisen, want vertolkt klassieke en generaties verbindende oerrock, bracht net een nieuwe plaat uit en gaat dus op tournee, is peperduur én stokoud. Gitarist Malcolm Young is wegens beginnende dementie uit de band gemanoeuvreerd - het zegt genoeg.

Een uitgemaakte zaak dus, al bespeelt AC/DC eigenlijk liever geen festivals. Maar ze komen er wel uit.

Heel Pinkpop staat straks tevreden met het hoofdje te knikken op liedjes van maximaal drie akkoorden en zingt volmondig mee: Can't Stop Rock 'n' Roll. Want zo is het, op Pinkpop.


14 Mario Draghi gaat op de Amerikaanse toer

De VS groeien 5 procent, de eurozone dreigt opnieuw in een recessie te raken. President Mario Draghi wil daarom het voorbeeld van de Fed (de Amerikaanse centrale banken) volgen en maandelijks voor tientallen miljarden aan staatsobligaties gaan opkopen om de economie ook hier vol te pompen met liquiditeiten.

De Duitse centrale bankbaas Jens Weidmann is zoals bekend een fel tegenstander, net als de Nederlander Klaas Knot en de Est Ardo Hansson. Ook drie van zijn medebestuursleden binnen de ECB zelf zijn tegen, omdat zij vinden dat de rente al zo laag is dat zogenoemde kwantitatieve verruiming als in de VS geen zoden aan de dijk zal zetten. Maar zestien van de 24 bestuursleden binnen het hoogste bestuur zijn voor. Weidmann zet zijn positie op het spel. Als de ECB hiertoe overgaat, stapt hij op. 'De ECB is al veel te ver gegaan met stimulering. Dit is een stap te ver.' Nadat compromissen worden afgewezen, moet Weidmann een nederlaag slikken en is er een acute crisis binnen de ECB. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank komt daardoor in een moeilijk parket terecht.


Geert Wilders en de eerste PVV-baby
Op woensdagavond 18 maart 2015, tegen middernacht, loopt Geert Wilders met lange passen een café binnen. Ze draaien er hard zijn clublied, Eye of the Tiger. Geert beklimt een klein podium en zegt: zie je wel. Ik ben terug. De PVV is, omgerekend, de tweede partij van Nederland geworden tijdens de provinciale verkiezingen: 25 zetels. Sliep uit voor alle profeten die het einde van zijn minder-minder-minder-partij hadden voorspeld.


Naast hem op het podium stralen de PVV-politici Fleur Agema en Léon de Jong. Fleur heeft hun vier weken oude dochtertje in haar armen: Dionne. 'De eerste PVV-baby', zegt Geert, de koppelaar. 'Ik voel me een beetje een trotse opa'.

En dan beginnen de problemen.

In de provincies, waar onervaren PVV-politici extremistische uitspraken doen en elkaar daarover bevechten. In de Tweede Kamer, waar Wilders' shock-and-awestrategie lijkt uitgewerkt. Maar vooral in de rechtszaal, waar hij veroordeeld wordt voor het aanzetten tot discriminatie en onverdraagzaamheid tijdens een opvallend kalm en snel verlopend proces.

Als het kabinet valt, vlak voor het einde van het jaar, is van zijn 25 zetels nog maar de helft over. Aldus de peilingen.



Op- en afgang van Uber en Airbnb

Nadat eerder de beursintroducties van Facebook en Twitter tot een uitslaande brand leidden, zullen de beleggers zich in 2015 massaal storten op de taxi-app Uber en verhuurapp Airbnb, die op de beurs in New York hun debuut maken. De waarde van deze beide start-ups is duizelingwekkend en de aandelen zijn niet aan te slepen. Dat de zogenoemde Uberpop-versie van de app - het aanbieden van taxidiensten door ongediplomeerde chauffeurs in hun eigen auto - in vele steden in de wereld verboden is, doet daar niets aan af. Nu Google via een grote deelname zijn fiat heeft gegeven, worden andere beleggers in de euforie meegesleept.

Maar nadat de bedrijven op de beurs zijn genoteerd, gaat de koers al snel bergafwaarts. Reden is dat in vele steden concurrerende diensten opstaan die met een kleinere marge gaan werken dan de 20 procent van de ritprijs die Uber achterhoudt.


IS

Islamitische Staat (IS) krijgt het moeilijk in 2015. De Amerikaanse luchtaanvallen brengen de beweging zware klappen toe. De Koerdische peshmerga in Irak ontwikkelen zich tot een geduchte strijdmacht. Ook in Syrië keert het tij. In april wordt IS uit Kobani verdreven door de Koerden.

Terwijl het momentum van de razendsnelle opmars de mannen van Abu Bakr al-Baghadi eerst vleugels gaf, keert het omgekeerde momentum zich nu tegen hen. Psychologisch kunnen de jonge jihadisten de tegenslag niet aan. De beweging zakt even snel in als ze was opgekomen. Baghdadi kiest eieren voor zijn geld, ontvlucht het gebied en krijgt onder valse naam en met gladgeschoren kin toegang tot Nederland. Ergens in Den Haag begint hij een shoarmazaak.



Sybrand Buma

Na woensdag 18 maart zullen de mondhoeken van Sybrand Buma dan eindelijk gaan krullen. Ga maar na: de regering plus gedoogoppositie raakt de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt.

Maar Rutte en Samsom zijn onverminderd ambitieus, ze willen koste wat het kost samen de eindstreep halen. Dus moeten er nieuwe allianties gesmeed. De enige partij die daarvoor in aanmerking komt is het CDA.

Buma hoeft niet zo nodig zaken te doen met deze regering. Maar als Rutte blijft aandringen en hem vraagt mee te denken over de belastingherziening - het grote dossier voor de tweede helft van deze regeerperiode - heeft de CDA-leider toch een wens: 'Die sociale vlaktaks', zegt hij, 'die hebben jullie misschien iets te gemakkelijk weggelachen.' Buma grijnst.



Boyhood

Extreme transformaties: Oscarstemmers zijn er gek op. Een acteur die zichzelf een spraakgebrek, een handicap of een uitgemergeld lichaam aanmeet, kan vast ruimte gaan maken in de prijzenkast.

Geen actrice maakte in de categorie beste vrouwelijke bijrol zo'n transformatie door als Patricia Arquette. Als moeder in Boyhood wordt ze twaalf jaar ouder.


Daar hoefde ze weinig voor te doen: regisseur Richard Linklater trommelde twaalf jaar lang elk jaar dezelfde acteurs op om zo de voorbijvliegende tijd te vangen.

'Geen Hollywood-moeder' wilde Arquette neerzetten. Ze is fantastisch, het stralende toppunt van anti-glamour. Met een Oscar zal Hollywood op het glamourfeest bij uitstek laten zien dat acteurs ook maar gewone mensen zijn.


Opblaas-ISS

Tentjes die zichzelf opblazen zodra je ze uit hun hoes haalt. In 2015 krijgt het internationale ruimtestation ISS ook zo'n uitklaptent. Dan wordt de Bigelow Expandable Activity Module gekoppeld aan een van de luchtsluizen van de Tranquility-module.


De module krijgt een volume van 16 kubieke meter en zal twee jaar aan het ISS gekoppeld blijven. De ruimtetent is vooral bedoeld om te kijken of het idee potentie heeft. Als de techniek blijkt te werken, wordt na 2016 mogelijk een volledig zelfvoorzienende module van 330 kubieke meter gelanceerd.

De ruimtetent is niet alleen goedkoper maar moet ook betere bescherming bieden tegen ruimtestraling. Of het weer opvouwen net zo'n crime is als met de tentjes van Bever Sport, is niet bekend.



Johan Derksen

Als René van der Gijp bij Voetbal International Johan Derksen hysterisch schaterlachend een 'Van Gaal-hater' noemt en iets mompelt over een 'vadercomplex', breekt er wat bij De Snor. Derksen staat op en verlaat hoofdschuddend de studio van RTL.


Zelfs presentator Wilfred Genee, toch wel wat gewend, is met stomheid geslagen. Het is pas maart, maar alle kijkers weten: het mediamoment van 2015 is bekend.

Nooit meer is Derksen daarna nog te zien op televisie. De eerste maanden na zijn breuk met RTL houdt hij zich schuil in de Verenigde Staten waar hij een roadtrip onderneemt langs de geboorteplaatsen van singer-songwriters. In mei wordt bekend dat Voetbal International stopt, vanwege dramatische kijkcijfers.



Klimaatakkoord

2015 wordt het jaar waarin de wereld de risico's van de klimaatverandering eindelijk serieus gaat nemen. Er komt op de valreep zelfs een klimaatakkoord.

Niet dat dit makkelijk gaat. Het gesteggel duurt maanden, paus Franciscus moet er nog een heuse klimaatencycliek tegenaan gooien, maar uiteindelijk komen alle landen met CO2-reductieplannen. Op basis daarvan wordt in december op de top van Parijs een nieuw klimaatakkoord in elkaar getimmerd, het eerste wereldwijde akkoord sinds het echec van Kopenhagen in 2009.

En dat is vooral te danken aan de veelgesmade Amerikaanse president Barack Obama. Die gaf dit najaar de beslissende voorzet met zijn deal met zijn Chinese collega Xi Jinping.


CERN

In maart gaat hij eindelijk weer draaien, na twee jaar verbouwen: de LHC-deeltjeskraker in Genève. In 2013 hadden de natuurkundigen van de wereld genoeg protonen op elkaar geschoten om zeker te weten dat het befaamde higgsdeeltje moest bestaan. Dat was de heilige graal van de deeltjesfysica.

Met de opgefriste LHC-superversneller kunnen nieuwe avonturen beginnen. De botser kan in 2015 protonen op elkaar schieten met veel meer energie dan ooit. Dat levert meteen verrassingen, als er zogeheten supersymmetrische deeltjes ontstaan. In theorie kan daar een hele schaduwdierentuin van bestaan. En anders wordt het weer een kwestie van stug doormeten en veel statistiek. Potentiële verrassing: een hele familie van higgsachtige deeltjes.


KLM

De KLM komt weer op eigen benen te staan. Redenen zijn problemen bij de Franse zustermaatschappij Air France waar door nieuwe stakingen de verliezen zich opstapelen. De nieuwe KLM-baas Pieter Elbers vindt het onacceptabel dat KLM wordt meegetrokken in de val van Air France.

Hij slaagt erin Den Haag voor zijn karretje te spannen. Melanie Schultz reist af naar Parijs. Maar de regering van president Hollande staat machteloos. Uiteindelijk wordt besloten de fusie na ruim tien jaar te ontvlechten.

Elbers zegt daar meteen bij dat KLM niet op eigen benen kan staan en op zoek gaat naar een nieuwe partner waarvan de bedrijfscultuur dichter bij die van KLM staat. 'De groep rond Lufthansa en British Airways is niet uitgesloten.'


Eric Wiebes

Er komt in 2015 geen nieuw belastingstelsel en de verantwoordelijke bewindsman, VVD'er Eric Wiebes, gaat deze parlementaire teleurstelling politiek overleven met flexibel optreden. Wiebes zal zeggen: 'Zus zou je er tegenaan kunnen kijken. Niet? Dan zo.'

Belastingen zijn eigenlijk larger than life. Ze gaan over alles: economie, samenleving, politiek en de levens van burgers en bedrijven. Een nieuw belastingstelsel is een rigoureuze verbouwing van het land.

Wiebes krijgt dit allemaal op zijn dak. Hij gaat tijd winnen door af en toe met een verandering te komen. Hij zal dan zeggen: maakt allemaal deel uit van de stelselherziening. Dat kan hij lang volhouden, want belastingen zijn honderden kleine knoppen waaraan Wiebes kan draaien.


Groningen

De provincie Groningen beleeft in 2015 een akelige primeur. Door een beving met de kracht van 3,7 op de schaal van Richter stort een oude boerderij in. Een van de bewoners komt daarbij om het leven. Als de NAM in een eerste reactie de suggestie wekt dat het ongeluk mede te wijten is aan achterstallig onderhoud, slaat de vlam in de pan.

Minister Henk 'fact of life' Kamp komt halsoverkop naar Slochteren, waar hij met hooivorken wordt onthaald. Prompt besluit de minister de gaskraan eindelijk aanzienlijk dichter te draaien - zoals het Staatstoezicht op de Mijnen al in 2013 adviseerde.

Jeroen Dijsselbloem kan de miljardenstrop voor de schatkist ternauwernood opvangen door ABN Amro voor een onverwacht goede prijs te verkopen.


































Wat de Volkskrant voorspelde voor 2014:


2014 was een jaar van grote voorspelbaarheid. Dat valt af te leiden uit de voorspellingen die de Volkskrant vorig jaar deed. Zelden zijn er zoveel uitgekomen. 'Duitsland wint het WK', was er een van. 'De Duitsers gaan gastland Brazilië in verlegenheid brengen.' Ja, het stond er echt.

Martin van Rijn zal de krantenpagina's domineren, schreven we, en dat deed hij, al was de werkelijkheid zoals altijd rijker en verrassender dan gedacht. Jos van Rey won inderdaad de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. En de PvdA leed een historische nederlaag. 'Zelfs in bolwerk Amsterdam komt er een dreun van jewelste aan.' Allemaal uitgekomen.

Ook de overwinning van de populisten in Europa zagen we van verre aankomen. Evenals het vervolg: 'Het is nog maar de vraag of de anti-Europese partijen een gesloten front weten te vormen in het Europees Parlement.' En lees ook het stuk over Abu Bakr al-Baghdadi, van wie tot dan toe vrijwel niemand had gehoord. 'Hij is bezig een soort minikalifaat te vestigen in delen van Irak en Syrië.'

Maar we zaten er ook vaak naast. De wetenschap ontwikkelt zich langzamer dan we hoopten. 'De mobieltjes met een heus grafeen touchscreen', laten nog even op zich wachten, net als de lustpil.

Dat de terugkeer van Volkert van der G. in de maatschappij zo soepel zou verlopen, had niemand verwacht. 'Omdat een nieuwe moord dreigt, verdwijnt Van der G. naar het buitenland', luidde de omineuze voorspelling. In werkelijkheid woont Van der G. in alle rust in Apeldoorn en Harderwijk. De Nederlandse bevolking is minder rancuneus dan verwacht.

En ook minder zuur. De nucleaire top eind maart in Den Haag zou tot een golf van woede leiden dachten we. 'De verkeershinder in de hele Randstad wordt ongeevenaard.' Dat viel allemaal reuze mee.

En ook minder zuur. De nucleaire top eind maart in Den Haag zou tot een golf van woede leiden dachten we. 'De verkeershinder in de hele Randstad wordt ongeevenaard.' Dat viel allemaal reuze mee.

Soms hadden de betrokkenen beter naar de Volkskrant moeten luisteren. De KNVB had er bijvoorbeeld goed aan gedaan om de voorspelling op te volgen. Dan was Ronald Koeman trainer van het nationale elftal geworden en niet Guus Hiddink.

En de koning was niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gegaan. 'Willem-Alexander in de dictatorsandwich op de tribune met louter omstreden leiders, dat maakt de koning te kwetsbaar.' Maar de koning ging toch en liet zich vereeuwigen terwijl hij proostte met Poetin, uitgerekend degene die uitgroeide tot de slechterik van 2014 maar dat voorspelde ook de Volkskrant niet.


Met bijdragen van:


Jurre van den Berg, Martijn van Calmthout, Robert van Gijssel, Toine Heijmans, Charlotte Huisman, Patrick van IJzendoorn, Bert Lanting, Lidy Nicolasen, Fokke Obbema, Paul Onkenhout, Arjan Peters, Raoul du Pré, Ben van Raaij, Marije Randewijk, Floortje Smit, Rob Vreeken, Peter de Waard en Bard van de Weijer.


Web:
Dit staat ons te wachten in 2015


Red.:  
 

Naar Alfa-denken, orde, bronnen , Alfa-denken, orde , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]