De Volkskrant, 11-04-2017, door Peter Giesen .2010


Zendtijd Franse politici wordt met stopwatch in de hand bewaakt

Tussentitel:  Alle elf presidentskanidaten moeten op radio en tv evenveel aandacht krijgen

De Franse verkiezingscampagne is officieel begonnen. Dat betekent dat alle elf presidentskandidaten precies evenveel aandacht moeten krijgen op radio en televisie. En dat wordt letterlijk met een stopwatch bijgehouden. Marine Le Pen krijgt net zoveel tijd als de kansloze trotskist Philippe Poutou, een arbeider in de Fordfabriek bij Bordeaux die voor het televisiedebat van vorige week zijn beste T-shirt had aangetrokken. De komende twee weken is Emmanuel Macron even belangrijk als Jean Lassalle, een robuuste man met een zwaar zuidwestelijk accent, die een boek schreef met de optimistische titel Een schaapsherder in het Elysée.

Voor de Franse radio- en tv-zenders is het een heksentoer. De regel van gelijke aandacht geldt niet alleen voor de kandidaten zelf, maar ook voor hun medestanders. Negatieve publiciteit telt echter niet mee, anders zou François Fillon zijn quotum al ruimschoots hebben overschreden met 'Penelopegate'. Daarnaast houdt de audiovisuele waakhond CSA het tijdstip van uitzending in de gaten: de media kunnen zich er niet van af maken door de 'kleine' kandidaten midden in de nacht uit te serveren.

De CSA vat zijn taak niet licht op. In kamer 921a, op de negende verdieping van de kantoortoren van de CSA in Parijs, houden elke dag vijftien medewerkers steekproefsgewijs de audiovisuele media bij, met een stopwatch in de hand. 'Naarmate het einde van de campagne in zicht komt, wordt het steeds intenser. Het is sport', zei een van deze medewerkers in Le Parisien.

De gelijke behandeling van alle kandidaten werd in 1965 ingesteld door president De Gaulle. Toen had Frankrijk slechts een handjevol radio- en tv-zenders. Is de regel van gelijke aandacht niet achterhaald in een tijd waarin steeds meer kiezers hun informatie van internet en sociale media halen?

'We moeten ophouden met de tirannie van de stopwatch', zei de jurist Olivier Duhamel in Le Parisien. 'Het publiek is niet infantiel. Een partijdig medium zal overleven als kijkers en luisteraars het waarderen, anders zal het verdwijnen', aldus Duhamel. Hij spreekt van een absurde praktijk die op gespannen voet staat met de vrijheid van meningsuiting.

Frankrijk houdt van reglementeren en beschermen. Afschaffing zou betekenen dat de kleine kandidaten geen eerlijke kans meer zouden krijgen, vindt de mediawaakhond CSA. Bovendien is de CSA al tegemoet gekomen aan de kritiek: de kandidaten hoeven nog maar twee weken gelijke spreektijd te krijgen. Bij vorige verkiezingen was dat vijf weken. Daardoor werden de uitzendingen zo langdradig dat de media uiteindelijk steeds minder aandacht aan politiek besteedden.Web:
Absurd of rechtvaardig? In Frankrijk heerst de stopwatch; elke partij evenveel aandacht
TT:
Het publiek is niet infantiel. Een partijdig medium zal overleven als kijkers en luisteraars het waarderen, anders zal het verdwijnen
— Olivier Duhamel, jurist

Meer over de Franse presidentsverkiezingen

Marine Le Pen heeft een uitglijder gemaakt in de beste tradities van haar vader Jean-Marie. Ze verklaarde op de Franse televisie dat Frankrijk niet verantwoordelijk was voor de beruchte razzia in het Parijse Velodrome d'Hiver. Dat kwam haar op zware kritiek te staan.

De kandidaat Benoît Hamon van de Franse socialisten is veel te links voor gematigde kiezers, die massaal naar de links-liberaal Emmanuel Macron deserteren. Een Partij van de Arbeidisering dreigt komende verkiezingen voor de Parti Socialiste. (+)

Het meest elitaire opleidingsinstituut voor hoge ambtenaren en politici in Europa staat in Frankrijk: École Nationale d'Administration. Maar de Franse burger heeft het gehad met de elite en dat merken de studenten. (+)


IRP:  


Naar Onderwijsprogramma , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]