WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: Ad hominem

4 jul.2011

De persoonlijke aanval of Ad hominem is zo'n veelgebruikte truc dat het een soort cliché is - en beschouwd wordt als ordinair. Het weerhoudt weinigen, zoals het noemen van de namen Wouter Buikhuisen, Hans Janmaat, Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders laten zien. Een aanval op de inhoud van hun zienswijzen waren relatief uiterst zeldzaam - met name de intellectuele elite heeft zich in deze gevallen tot aan de kruin gestort in de gierkuil van de persoonlijke aanval.
   Onderstaand een voorbeeld van iemand die zich zeer intellectueel acht, en zich in een dubbelkolom regelmatig te buiten gaat aan de meest goedkope retorische trucs. Zelfs Ad hominem:


Uit:De Volkskrant, 04-07-2011, door Bert Brussen en Thomas von der Dunk

Brussen - Von der Dunk

Bert Brussen voelt zich door de Mars der beschaving gesterkt in zijn opvatting dat 700 miljoen euro ruim toereikend is voor kunst en cultuur. Volgens Thomas von der Dunk laat de Mars zien dat beschaafd protest tegen de brutaliteit van rechts niet effectief is.

Vreemd, ik dacht dat kunst en cultuur zoveel met beschaving te maken hadden. ...

Bert Brussen

-----------------

Het wordt natuurlijk pas echt amusant wanneer iemand die groot geworden is bij de rancuneuze anti-Volkskrant website GeenStijl al twee maanden na zijn overstap naar een serieus dagblad over rancune en onbeschaafdheid gaat oreren. Het was dit sociaal-psychologische mechanisme achter het Europese beschavingsproces van de afgelopen eeuwen waarop Norbert Elias doelde toen hij zijn magnus opum als titel gaf: Über den Prozess der Zivilisation.
    Ter zake. ...

Thomas von der Dunk


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .