De Volkskrant, 15-06-2012, door TIM LEGIERSE is senior econoom internationale economie bij Rabobank Nederland. .2010

40ste breedtegraad, 30 graden Celsius

Spanje is net als Griekenland, en ItaliŽ is net als Spanje, dus ook net als Griekenland. Daarom gaat ItaliŽ ook wanbetalen. Het zijn nou eenmaal Zuid-Europeanen.


Tussentitel: Leuk dat je grote hervormingen doorvoert, maar je blijft een zuiderling

De keiharde logica van 1+1=2 is onverbiddelijk voor iedereen die zich rond de 40ste breedtegraad van het Europese continent ophoudt. Daar wonen de Zuid-Europeanen, die om het hardst roepen dat ze van elkaar verschillen. Maar de Noord-Europese wijsgeren weten natuurlijk wel beter. Griekenland had financiŽle hulp nodig, Portugal en Spanje ook. Dus zijn Portugal en Spanje net als Griekenland. En omdat op de Griekse staatsschuld is afgeschreven, gaat dat in Portugal en Spanje ook gebeuren. Daar is geen speld tussen te krijgen.

Dat de Spaanse banken kapitaal nodig hebben, kwam als een verrassing. Dus komt eenzelfde verrassing nog van de Italiaanse banken. Dat is logisch. En dus is ItaliŽ net als Spanje, en daardoor net als Griekenland. Dus gaat ItaliŽ net zo hard wanbetalen als de Grieken. Vreemd is dat niet, want het zijn allemaal Zuid-Europeanen.

De PVV is er helemaal klaar mee en wil geen financiŽle hulp meer bieden aan al die Griekenlanden. De ChristenUnie pakt het wat subtieler aan. Zij wil de mogelijkheid onderzoeken Zuid-Europa de euro te laten houden, maar Noord-Europa een eigen munt te geven. Door de devaluatie van de euro kunnen de zuiderlingen dan meer exporteren en minder importeren. Dat is goed voor de economische groei en biedt het broodnodige perspectief waar de werkloze zuidelijke bevolking naar snakt.

Een andere manier om weer aan concurrentiekracht te winnen, is er volgens de CU niet. De economische structuur is in Zuid-Europa zo verschillend van de onze dat de zuiderlingen nooit in de vaart der Noord-Europese volken mee zullen komen.

De CU brengt het vriendelijk maar de vrije vertaling hiervan die ik op menig verjaardagsfeestje te horen krijg, is dat de Zuid-Europeanen lui, dom en corrupt zijn. En daarom wordt het natuurlijk nooit wat met die landen. Ook dat is logisch. Als ik daar ook maar iets tegenin zou willen brengen, keert de logica zich ook keihard en onverbiddelijk tegen mij. Ik werk immers bij een bank, dus ben ik een bankier. Behalve dat dit per definitie al een slechte zaak is, is alles wat ik over welk onderwerp dan ook zou willen zeggen volgens de ijzeren natuurwetten van het eigenbelang alleen bedoeld om het belang van de bank, of gewoon mijn eigen loonstrookje, te beschermen.

Ik ben dus verloren en het zuiden is het zuiden. Dat Portugal en ItaliŽ de afgelopen jaren zoveel hebben veranderd in hun publieke pensioenen en gezondheidszorg dat de vergrijzing niet meer voor een automatische stijging van de vergrijzingsgerelateerde kosten zal zorgen, maakt niet uit. Want die hervormingen veranderen niets aan de ligging rond de 40ste breedtegraad. Dat ItaliŽ tegenover een forse staatsschuld aanzienlijke spaartegoeden bij de huishoudens heeft, is ook niet relevant. Die staatsschuld staat als een paal boven water en die spaartegoeden zullen ze wel verzonnen hebben. Daarom zijn die banken ook net zo failliet als de Spaanse, dat kan iedere Noord-Europese kleuter bedenken.

Dat in Spanje en Portugal pasgekozen stabiele regeringen keihard werken om de overheidsfinanciŽn op orde te brengen en de economie te versterken, doet er niet toe. Beide landen liggen immers nog steeds aan de zuidkant van de PyreneeŽn. Dat is gewoon niet goed. Wel leuk hoor, dat je belangrijke arbeidsmarkthervormingen doorvoert, het makkelijker maakt een bedrijf op te richten in nu nog beschermde sectoren, fors bezuinigt en, in Spanje, ook de regionale overheden daar aan mee gaan doen. Moet je vooral mee doorgaan. Maar je blijft een zuiderling.

Ook wel aardig dat de exportgroei sinds de wereldwijde recessie in Spanje sneller herstelde dan in Duitsland en Nederland en dat ook Portugal een sterke exportprestatie neerzette. Maar door het warme weer blijven jullie lui en onproductief - dat begrijpen we ook, dat is logisch als het zo vreselijk warm is - en dus maken resultaten niet uit.
    En in ItaliŽ is de exportprestatie juist om te huilen en ligt het uitvoervolume nog steeds 7 procent onder het niveau van voor de crisis.
    Ik leg het nog ťťn keer uit. Spanje is eigenlijk gewoon ItaliŽ en Portugal ook. Dus ook in Spanje en Portugal gaat het met de export helemaal niet goed. Daardoor zijn die landen ook zo kansloos, omdat ze in het zuiden liggen. De 40ste breedtegraad, 30 graden Celsius. Je weet toch.

De auteur zegt net boven de 53ste breedtegraad geboren te zijn. Maar hij werkt bij een bank, dus hij is bankier en zegt dat derhalve alleen maar uit eigenbelang.


IRP:    Er treedt overspraak op tussen "dom" en "niet". De begrippen zitten op andere plekken, en worden gecombineerd als twee golfpatronen. Dit gebeurt min of meer analoog en dus op imperfecte wijze - resulterende in overspraak


Naar Onderwijsprogramma , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]