WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: praetaritio

15 jan.2017

Het is een mooie term en het is ook een mooie truc: praeteritio: "Ik wil niet zeggen dat ..." en dat dan vervolgens toch doen. Hier een fraai exemplaar van een erkende hater uitleg of detail (Joop.nl, 10-01-2017, door George Arakel - Expert etnische diversiteit uitleg of detail ):
  Beste Telegraaf, hier is een oplossing

Ik schrijf dit stuk niet om jullie terecht op een fout te wijzen
...

Waarna de rest van de inhoud voorspelbaar is, want niets anders dan het wijzen op fouten, samengevat door een reageerder:
  Walt – 11 januari 2017 at 08:40
” ik schrijf dit stuk niet om jullie op een gout te wijzen, maar ik ga jullie wel leren (middels een workshop) hoe je dit kunt voorkomen”

Wat een betuttelend stuk. De inhoud van het artikel uit de Telegraaf gaat niet eens over u. U refereert verder aan een artikel in De Volkskrant, waaruit u de conclusie trekt dat de Telegraaf nog steeds niet inziet dat het fout was en daarmee wijst u ze dus wel degelijk op een fout.

Met het aanbieden van een workshop om te beseffen dat er ongeoorloofde fouten zijn gemaakt, wijst u hen nogmaals op een fout, ook al zegt u dat u hen niet op een fout wil wijzen.

De toon van uw artikel is eerder cynisch en kleinerend. Zo van “Ach, jullie hebben zelf nog niet door dat jullie fout bezig zijn, gelukkig kan ik ( door hier mijn cursus te promoten) jullie dat laten inzien.

Tja ...

Arakel is een allochtoon. Hier een autochtoon maar een allochtonen-bruinneuzer uitleg of detail (de Volkskrant, 15-02-2017, column door Toine Heijmans):
  Het is oorlog

De hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard, Michael van der Galiën, noemt mij een 'lid van het mediakartel' dat 'eigen feiten verzint en dan eist dat wij erin meegaan'. Eerder beschreef hij me als 'huilende mainstream-journalist', een 'linkse propagandist' met een 'enorm jankverhaal', bekend vanwege mijn 'wangedrag'.    ...

"Pretty accurate so far ...", de nuchtere reactie van Saffie op een wat minder flatteuze beschrijving van socialite Patsy Stone uitleg of detail .
    Waarna een stekelig stuk volgt van de politiek-correcte onderkruiper Heijmans met iemand die totaal geen interesse meer heeft in het praten met dit soort inderdaad volkomen hopeloze figuren. Die dat laatste in zijn laatste zin nog eens heel ondubbelzinnig bewijst:
  Het toekomstbeeld van Michael: 'We gaan een gepolariseerde samenleving krijgen vergelijkbaar met Amerika, waarin je twee bevolkingsgroepen hebt met hun eigen nieuwskanalen.'
    Dat kun je een rechts jankverhaal noemen, maar ik doe het niet.

Tjonge ...

Deze verzameling wordt niet goed bijgehouden, want er zijn inmiddels vele gevallen gepasseerd. Hier eentje waarbij er wel gedacht werd aan vermelding hier (volkskrant.nl, 20-08-2017, door Kiza Magendane,  deze maand gastcolumnist van Volkskrant.nl.):
  Gastcolumn: 'Mag de politiek van het radicale midden nu eindelijk aan de beurt zijn?'

...    Het zou natuurlijk belachelijk zijn om zonder disclaimer de doelen en daden van neonazi's en KKK's in Charlottesville te vergelijken met het onschuldige Wilhelmus-plan van de onderhandelende partijen op het Binnenhof. ...

Waarbij het 'Het zou natuurlijk belachelijk zijn om zonder disclaimer ...' natuurlijk hetzelfde is als de start van de praeterito: "Ik wil niet zeggen dat , maar ..."

Overigens: de reden dat er bij het tegenkomen van praeteritio niet gedacht aan vermelding alhier, is vermoedelijk dat de context waarin het gebeurt vrijwel altijd zo giftig is, dat de aandacht volledig van de praeteritio afgeleid is. Zo heeft A. Grunberg uitleg of detail  volledig zich er zeker ook meermalen aan bezondigd.

Inmiddels is de hoeveelheid praeteritio niet meer bij te houden - de nood is hoog in de multiculturele en politiek-correcte heilcultuur. Ga maar naar de pagina Retorische trucs, en klik op "LINKS NAAR" in de header. Maar hier een mooi expliciet geval (Joop.nl, 07-12-2017, door Michelle Van Dijk - Docent Nederlands uitleg of detail ):
   Link(s)e leraren

Mag een docent in de klas alles zeggen, roepen en schrijven, om te testen of zijn leerlingen kritisch denken?


... Je mag Thierry natuurlijk niet vergelijken met politieke bestuurders van totalitaire staten waar ook uitspraken en politieke voorkeuren van leraren geklikt werden zodat ze ontslagen konden worden. Dus dat doe ik niet.    ...

Klassiekertje. Regelrecht afkomstig uit totalitair denkende hoofden.


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .