WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: sandwich

De sandwich  of vollediger "giftige sandwich" is, als je een rangvolgorde gaat aanbrengen qua kwaadaardigheid, ééntje in de top. Wat je ook kan zien aan degenen die hem bedrijven. Het voorbeeld in de tekst is van Sheila Sitalsing - een erkende heks  en gifmengster uitleg of detail . Hier een paar andere (de Volkskrant, 01-11-2011, column door Arnon Grunberg):
  Potlam

...    De oorlogen tegen drugs, tegen de Taliban en tegen de open grenzen zullen niet gewonnen worden. ...

De oorlogen tegen drugs en de Taliban niet, omdat de betrokkenen hun eigen vrijwillige gedragingen niet willen opgeven. De oorlog tegen open grenzen kan in een handomdraai gewonnen worden, omdat het een kwestie is van degenen die binnen zitten, en die kunnen vrijuit handelen tegenover anderen die hun tehuis willen binnendringen en leegroven. Bij voldoende instroom zal een meerderheid dat ook willen. Een oorlog die makkelijk gewonnen kan worden door gewoon te gaan schieten op de plunderaars. Dan blijven ze vanzelf weg.
    Dat de giftige sandwich gepaard gaat met veel andere retorische smeerlapperij is aangaande Grunberg uitleg of detail een open deur.

Volgende (de Volkskrant, 09-02-2013, column door De Betrouwbare Mannetjes):
  Zielig

Tussentitel: Daar stonden we dan met onze boze mailtjes

Slachtoffers. De Betrouwbare Mannetjes zijn er gek mee. In het huidige meningenklimaat kunt u nauwelijks een comfortabeler positie innemen. Slachtoffers zijn zielig en kunnen zich in alle rust een beschuldigende vinger permitteren. En dat het hoogtijdagen zijn voor gedupeerden is wel duidelijk. Het is dringen geblazen.    ...
    Zo hield studente Joanna een kartonnen antimonarchiebordje in de lucht ... En slechts een van de vele deze week. Groningers die weer hun bed uit trilden, PVV'ers die geen werk kunnen krijgen, de tennisleraar van Heleen van Royen. Het slachtofferschap is hot.

Een mooi voorbeeld. Hier zijn mensen die terecht klagen dat hun minder- en laagopgeleide banen worden ingepikt door allochtone en MOE-landse immigranten eerst benoemd als de aanhangers van de PVV wat bedoeld is als belediging, en daarna worden ze gestopt tussen mensen die onterecht klagen.
    En nog een van dit stel heren:
  Onthoud: uiteindelijk zijn wij allemaal slachtoffer. Bankier of burger, babyboomer of Bert Brussen, er zit een gedupeerde in ieder van ons.

En nog een giftige sandwich richting Bert Brussen, die iemand in de media is die niet-politiek-correct is. Gevaarlijk dus, want doorbrekende de censuur- en propagandamachine.
    Kijk naar verdere bijdragen van deze heren uitleg of detail , om te constateren dat dit verbaal geteisem van de hoogste orde is. Tezamen met Sitalsing en Grunberg bevestigende dat plegers van de giftige sandwich behoren tot het allerlaagste allooi. Het is volk type "schorpioen", waartegen maar één kruid is gewassen: verpletteren onder een gelaarsde hiel - het gif is te gevaarlijk voor een andere aanpak.

Hé, weer een lekkere sandwich van Grunberg (de Volkskrant, 22-10-2016, column door Arnon Grunberg):
  Verkiezingsuitslag

Trump is bereid de uitslag van de verkiezingen te erkennen, als hij wint. ...
    Trump, die niet zal winnen, heeft zijn best gedaan om het democratische proces zo veel mogelijk schade toe te brengen, onder andere door de samenzweringstheorie respectabel te maken. ...
    Een stem op Trump, Wilders of Le Pen is een stem voor euthanasie op de democratie.

Overdrachtelijk, in zekere zin, want de giftige laag zit dit keer aan de bovenkant.

Hier een lange versie, beslaande het hele desbetreffend artikel (de Volkskrant, 10-06-2017, rubriek Medialogica, door Jean-Pierre Geelen):
  Wie wil, klutst aan zijn beeldscherm zo een eigen wereldbeeld in elkaar

Gevolgd door een homerisch gelach, alvorens aan het verkennen te gaan in de wereld waarvan Jean-Pierre een beeld bij elkaar heeft geklutst op zijn beeldschermpje.
    Het beeld dat van de wereld van de sandwich:
  Schokkend nieuws: Dutrouxachtige vondsten in Zwolle. Agenten van de 'ITCCS' (International Tribunal into Crimes of Church and State) troffen in koelcellen en geheime kelderruimtes kinderen aan, ondervoed en in elkaar geslagen en opgesloten in kleine kooien. ...
    ...Dat schrijft website ellaster.nl, 'blog voor mensen die op zoek zijn naar de waarheid en alternatieve standpunten'.    ...
    Deze week bereikte een nieuw golfje ook ons land. CNN had na de aanslag in Londen beelden uitgezonden van een tegendemonstratie van moslims, die afstand namen van IS-terreur.
    Een buitenstaander, ene Mark Antro, maakte en verspreidde opnamen van CNN-verslaggeefster Becky Anderson, die de demonstranten bij elkaar plaatste ...  was duidelijk: hier wordt gerommeld met de werkelijkheid. Nepnieuws!
    ... Daarvan is niets gebleken. ...
    Website denieuwereporter.nl ... In totaal werden 12 Nederlandstalige nepberichten genoemd, zoals de bewering dat Sylvana Simons de Efteling racistisch zou vinden, en berichten in de categorie 'Vrouw laat ex aanvallen door eekhoorns'. ...

Dus laagje 1: een broodje aap-verhaal, laagje 2: de melding dat CNN een reportage manipuleerde, en laagje 3: een broodje aap-verhaal. Conclusie: de melding dat CNN een reportage manipuleerde is ook een broodje aap-verhaal.
    Nou zijn er geen beelden beschikbaar van de Dutroux-achtige ondsten in Zwolle, nog die van Sylvana Simons waarop ze de Efteling veroordeelt (overigens: dat is een zogenaamde contaminatie: Simons beschuldigt iedere blanke van racisme, en een vrienden van Sylvana hebben de Efteling beschuldigt van racisme).
    Maar er zijn wel beelden van die CNN-reporters die een handjevol moslims bij elkaar zetten, en dan van dichtbij opnames ervan maken, met gesproken tektsnten erbij die suggereren dat moslims massaal protesteren tegen die aanslagen. Of de vertoonde moslims e cht tegen die aanslagen zijn of alleen aan hun eigen hachje denken, wordt ook niet gevraagd en zeker niet vermeld.
    Hoe dan ook: de beelden zijn volkomen helder, maar homo rattus Jean-Pierre gokt erop dat u ze niet gaat opzoeken - eerst even het geheel:
  Deze week bereikte een nieuw golfje ook ons land. CNN had na de aanslag in Londen beelden uitgezonden van een tegendemonstratie van moslims, die afstand namen van IS-terreur.
    Een buitenstaander, ene Mark Antro, maakte en verspreidde opnamen van CNN-verslaggeefster Becky Anderson, die de demonstranten bij elkaar plaatste zodat het er beter op stond. De suggestie was duidelijk: hier wordt gerommeld met de werkelijkheid. Nepnieuws!
    Really? Hooguit een geval van enscenering, zoals fotografen politici op een EU-top ook wel eens manen wat dichter bij elkaar te kruipen. Nepnieuws zou het pas zijn wanneer CNN had gesuggereerd dat het een massabetoging betrof (het was duidelijk zichtbaar dat er hooguit 20 demonstranten stonden), zelf de demonstratie had bedacht of de protestborden had verstrekt. Daarvan is niets gebleken.

Goed lezen en het staat er eigenlijk allemaal al: 'tegendemonstratie': er was een enkele molsim die een protestbord omhoog hield.
    'CNN-verslaggeefster Becky Anderson': het is een heel team.
    'een geval van enscenering': een geval van het onregelmatige werkwoord: "Ik ensceneer slechts, jij vertelt niet de hele waarheid , hij verspreidt gevaarlijk nepnieuws".
    'wanneer CNN had gesuggereerd dat het een massabetoging betrof': glasharde leugen: alleen al door het maken en uitzenden van de reportage suggereert CNN dat het een significante dus massabetoging was.
    Goed, dat was de methode. Maar wat was nu eigenlijk de boodschap? Deze, ook weer in de vorm van de de drie lagen van de sandwich:
  Dutrouxachtige vondsten in Zwolle. ... website ellaster.nl ...
    CNN had ... de rechtse kerk van GeenStijl ... website ThePostOnline ...
    ... 12 Nederlandstalige nepberichten genoemd, zoals de bewering dat Sylvana Simons de Efteling ...

Kijk, daar ging het dus om: om de verslaggeving over de werkelijke wereld, zoals te vinden bij GeenStijl en ThePostOnline, zwart te maken.
    Want: "Islam is Vrede". "Islam is Liefde".
    En GeenStijl en ThePostOnline liegen daarover ...

Nog een Grunbergje, met een variant  (de Volkskrant, 29-09-2017, column door Arnon Grunberg):
  Vaccinaties

'Omdat je van al die chemische spullen volgens internet ook autisme krijgen kan', vatte huisarts Joost Zaat, maandag in de Volkskrant, de bezwaren van een moeder tegen vaccinaties samen.
    Zaat vindt die bezwaren gevaarlijk. Zelf meen ik dat angst voor vaccinaties vergeleken kan worden met angst voor buitenlanders of de islam.

De sandwich met dit keer twee giftige lagen en één eetbare: er is nul bewijs voor de stelling dat vaccineren gevaarlijker is dan niet vaccineren. En er bestaat oneindig veel bewijs dat een land zonder 'buitenlanders' lees gekleurde immigranten en moslims beter af is dan met. Die oneindige hoeveelheid bewijs heet "Afrika" en "het Midden-Oosten".


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .

 

13 apr.2015