De Volkskrant, 09-04-2015, van verslaggeefster Maartje Bakker .20xx

CU: verbied anti-democratische partijen

De rechter moet de mogelijkheid krijgen om partijen en groeperingen te verbieden die de democratische rechtsstaat willen omverwerpen. De ChristenUnie stelt vandaag voor de grondwet daartoe te wijzigen.

Ook de PVV gaat volgens CU-Kamerlid Gert-Jan Segers te ver met het selectief shoppen in vrijheden, al benadrukt hij dat het oordeel daarover aan de rechter is. Een grondwetswijziging zal helpen 'koers te houden in turbulente tijden', denkt Segers.

'We hebben te maken met radicalisering van beide kanten. Aan de ene kant de salafisten en de jihadisten, aan de andere kant de extreem-rechtse partijen. De krachten in het midden, die de democratische rechtsstaat verdedigen, kunnen versterking gebruiken.'

In de Tweede Kamer zwelt de roep aan om politieke partijen tegen te houden die de democratische rechtsorde willen vernietigen. Het CDA maakt zich al jaren druk om zulke partijen, en 'met de recente terroristische aanslagen en de opkomst van ISIS is de discussie over de weerbaarheid van de democratie weer actueel geworden', stelt CDA'er Pieter Heerma.

Met steun van de VVD en de SGP riep Heerma de regering afgelopen najaar op in actie te komen. Zij hadden het vooral gemunt op partijen die de sharia willen invoeren.

Het kabinet reageerde lauw op het idee voor zo'n verbod - er zouden al genoeg waarborgen zijn om de omverwerping en afschaffing van de democratische rechtsorde te voorkomen. Maar nu neemt de ChristenUnie het initiatief over. Segers wil in de grondwet vastleggen dat Nederland een democratische rechtsstaat is. En dat de vrijheden die zo'n rechtsstaat biedt niet kunnen worden gebruikt om die rechtsstaat te vernietigen. Dus: extremisten mogen geen democratische partij oprichten om vervolgens de vrijheid van godsdienst, of welke andere vrijheid ook, teniet te doen.

Er zijn twee verenigingen waarvan Segers zonder meer vindt dat een verbod op zijn plaats is. 'ISIS-achtige partijen die een kalifaat in Nederland willen zijn zo'n bruuskering van onze vrijheden, daar kan geen ruimte voor zijn. En de pedofilievereniging Martijn tast de vrijheden van kinderen aan.'

De PVV bevindt 'zich in een schemergebied', vindt Segers. Met het moskeeverbod tornt de partij aan de vrijheid van godsdienst, met een verbod op islamitische scholen aan de vrijheid van onderwijs.

Waar het om te doen is, is dat de grondwet weer gaat leven. Segers: 'Dan kunnen we nieuwkomers voorhouden: welkom in dit land, maar dit is wat het is. Een democratische rechtsstaat. Mensen hebben nu een platte opvatting van democratie. Ze denken dat het betekent dat de helft plus één zijn zin krijgt. Maar een democratische rechtsstaat, dat betekent dat de minderheid dezelfde rechten heeft als de meerderheid.'


Tussenstuk:
Ban op partij al mogelijk in Nederland

Het is in Nederland al mogelijk om partijen te verbieden. Sterker nog: het gebeurde al een paar keer. Maar één ding ontbreekt eraan, en dat is dat in de grondwet staat dat de democratische rechten niet kunnen worden gebruikt om haar teniet te doen.

Tot nu toe werden in Nederland alleen extreem-rechtse partijen verboden. De eerste partij die na de oorlog het bestaansrecht werd ontzegd was een voortzetting van de NSB. Daarna was de Nederlandse Volksunie aan de beurt, in 1971.

De laatste partij die de rechter ontbond, was de Centrumpartij '86. Dat gebeurde in 1998. Een deel van de Tweede Kamer vindt nu dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Duitsland. Net als daar moet het in de grondwet komen te staan dat partijen die de vrije democratische orde willen afschaffen geen bestaansrecht hebben.Red:  Maar een democratische rechtsstaat, dat betekent dat de minderheid dezelfde rechten heeft als de meerderheid.'  === Onzin: "dezelfde regels, niet dezelfde rechte, want rechten worden bepaald door de meerderheid, zodra die rechten conflicterenNaar Onderwijsbeleid, lijst , Rijnlands beleid , Rijnlands beleid, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]