De Volkskrant, 12-02-2013, van verslaggeefster Janny Groen 13 feb.2013

'Gekke dingen zeggen ze, over ons broedertje'

Tussentitel: Anass werd gepest, maar toch was hij dolgraag op school - Ben Dijkmans - rector Adelbert College

De islamitische gemeenschap in Leiden rouwt om het overlijden van de 13-jarige Anass. De autoriteiten hoopten door openheid te betrachten de geruchtenstroom in te dammen, maar dat mocht niet veel baten.

Het Islamitisch Centrum imam Malik in Leiden loopt aardig vol maandagmiddag. Om een uur begint daar het Salaat Al Janazh (dodengebed) voor Anass Aouragh, de 13-jarige Nederlands Marokkaanse jongen die donderdagochtend dood werd gevonden aan de rand van een bos in Wassenaar.

In de vrouwenafdeling van het centrum staan bekertjes met een bodempje melk en een schaal dadels, die worden genuttigd voor het gebed. Familieleden en kennissen komen naar de dienst en talloze 'broeders en zusters in de islam'. Moslims die de familie niet kennen, maar die hun medeleven willen betuigen en komen bidden voor de zielerust van Anass' nabestaanden.

De onrust is groot in de moslimgemeenschap, omdat er nog zoveel geruchten rondgaan over de doodsoorzaak. Een oudere vrouw zegt vannacht geen oog te hebben dichtgedaan. 'Ons broedertje is dood. Gekke dingen zeggen ze, over zelfmoord. Maar dat mag helemaal niet van de islam.'

Veel vrouwen komen om sabr (geduld) bidden. 'Moge Allah de familie het geduld geven om af te wachten wat komen gaat', zegt een gesluierde vrouw met een kind op de arm. Sabr, sabr, klinkt het steeds weer. Maar geduld bewaren is zo moeilijk als de wildste verhalen worden verteld.

Verhalen over een enge man in grijze trainingsbroek, die met Anass in het bos zou zijn gesignaleerd. Over een eerdere su´cidepoging van Anass. Over zijn moeder die niet zou sporen en zelf veel moeite zou hebben gehad met de opvallende kleding die Anass droeg. Over schooljongens die zouden hebben afgesproken hem, op die bewuste avond dat hij werd vermist, een flink pak slaag te geven.

Vrijdagavond kwam de politie met het bericht dat er 'sterke aanwijzingen' zijn dat Anass zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt, maar dat een misdrijf nog niet kan worden uitgesloten. De verklaring was bedoeld om de wilde geruchtenstroom enigszins in te dammen. Die opzet is duidelijk mislukt.

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar blijft niettemin achter de verklaring staan. 'We hebben die niet lichtvaardig uitgegeven', zegt hij maandagmiddag op een persconferentie. We willen zo eerlijk en transparant mogelijk zijn. Dat is moeilijk als je nog niet alles weet. Maar op basis van de eerste onderzoeksresultaten kan met een redelijke mate van waarschijnlijkheid worden uitgegaan van su´cide.'

De onzekerheid over de doodsoorzaak is beklemmend voor de leerlingen van het Adelbert College, vertelt rector Ben Dijkmans, die op de persconferentie voor het eerst over affaire naar buiten treedt. Dijkmans schetst een sfeer van angst en verdriet op school. Er zijn ook 'gevoelens van schuld'. Want Anass, erkent de rector, werd gepest vanaf de eerste dag dat hij op school kwam. Dijkmans: 'Het was een bijzondere leerling, die de aandacht trok. De ene dag kwam hij op school met een vlinderdasje om, de volgende dag weer in een groene broek.'

Hij werd gepest, maar was volgens de rector toch 'dolgraag' op school. 'Anass zat in de redactie van de schoolkrant, wilde aan het toneel, bracht bezoekers rond. We hebben geprobeerd hem op school een veilige plek te geven. Helaas lukte dat niet langer dan zes maanden.'

Of de school er alles aan heeft gedaan om het pesten te laten stoppen, durft Dijkmans niet met zekerheid te zeggen. 'We hebben wel ons uiterste best gedaan. ' Het pestprotocol is gevolgd, er zijn gesprekken geweest met Anass, zijn pestkoppen, met de moeder van Anass en de ouders van de treiteraars.

Gistermiddag is de 'bijzondere leerling' begraven in Voorschoten. De politie zoekt verder naar sporen en getuigen.Naar Westerse cultuur, vertrouwen , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .