De Volkskrant, 19-05-2014, van verslaggeefster Janny Groen 2013

Reportage | Allochtone kiezers

Migrant ziet Europa als een ver-van-mijn-bedshow

Met de opkomst van 'rechts' in Europa, is de noodzaak des te groter voor migranten om te gaan stemmen. Toch doen ze het niet.


Tussentitel: Als het in Nederland niet lukt Wilders te bestrijden, waarom dan wel in Europa? - Nourdin el Ouali - Fractievoorzitter Rotterdamse moslimpartij Nida

Het lijkt trekken aan een dood paard om migranten op 22 mei naar de stembus te krijgen. Weinigen lopen warm voor de Europese verkiezingen. Voor allochtonen is het Europees Parlement helemaal een ver-van-mijn-bedshow.

Toch is het belang groter dan ooit, benadrukken migrantenorganisaties van diverse etnische pluimage (van Turks en Marokkaans tot Antilliaans en Filipijns). Via e-mails en nieuwsbrieven roepen zij hun achterban op te stemmen om tegenwicht te bieden aan 'de oprukkende xenofobie' in Europa.

Het rechts-populistische blok van PVV-leider Geert Wilders en Europese consorten kan volgens peilingen als pollwatch2014.eu op 70 tot 95 zetels rekenen. Daarin schuilt niet het grootste gevaar. Overal in Europa laten middenpartijen zich 'besmetten' met het gedachtengoed van Wilders. Dat gevoel leeft breed in migrantengemeenschappen. Het wordt gedeeld door Wilders zelf. Gisteren zei hij in WNL Op Zondag dat hij weliswaar niet aan de macht is, maar wel grote invloed heeft op andere partijen en politici.

Op CDA-lijsttrekker Esther de Lange bijvoorbeeld, werd vrijdagavond in Amsterdam opgeworpen in een door migrantenorganisaties georganiseerd verkiezingsdebat. Zij zou gezegd hebben dat zij in Europa vooral wil samenwerken met landen die een vergelijkbare cultuur hebben.

'Hoezo vergelijkbare cultuur? Wat zegt zij hier over nieuwe Nederlanders?', werd gepikeerd gereageerd in het matig gevulde zaaltje van de Turks-Nederlandse organisatie HITB.

Ergernis was er ook over het optreden van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans donderdagavond bij Pauw & Witteman. Hij zei dat de toestroom van Syrische en Eritrese vluchtelingen de Europese samenleving kan ontwrichten. Met die 'retoriek' zitten vooral PvdA-leden in hun maag. Nota bene een minister van de eigen partij goochelt met cijfers, waardoor een tweedeling ontstaat in Nederland en Europa tussen autochtonen en migranten. Waar is de compassie, waar zijn de mensenrechten, waar is de strijd tegen racisme en discriminatie? Hun eigen Timmermans neemt geen afstand van 'het Fort Europa'.

Als de inzet zo hoog is op 22 mei, waarom lukt het de migrantenorganisaties dan niet hun achterban te mobiliseren? 'Het vertrouwen ontbreekt', meent Nourdin el Ouali, fractievoorzitter van de nieuwe Rotterdamse moslimpartij Nida die in maart vanuit het niets twee zetels pakte. 'PvdA, CDA, D66, VVD, zijn op nationaal niveau onvoldoende in staat Wilders van repliek te dienen. Waarom zouden ze dat dan in Europa wel kunnen?'

Turkse Nederlanders voelen zich veel meer betrokken bij de presidentsverkiezingen in Turkije. De eerste ronde is op 10 augustus. Voor het eerst mogen ook Turkse burgers in Europa hun stem uitbrengen. Nu al beleggen kandidaten van de AK-partij van president Erdogan verkiezingsbijeenkomsten in Europa.

Die electorale slag leeft. Onder meer, zeggen diverse Turkse bronnen, omdat die minder saai is dan de Europese. Via Turkse mediakanalen en You Tube-filmpjes worden de politieke schandalen en het machogedrag van Turkse politici gevolgd. De onderlinge spanningen tussen verschillende stromingen lopen niet alleen in Turkije, maar ook in Nederland op.

Dat is andere koek dan het gezapige debat in het HITB-zaaltje, waar de Europese kandidaten Judith Sergentini (GroenLinks), Gabriella Molica (SP), Sander Terphuis en Nejra Kalkan (PvdA) vrijdagavond de degens kruisten. Vooral oude rotten in het migrantencircuit waren komen opdagen, van wie sommigen begin mei in Stockholm een bijeenkomst van Peoples Global Action bijwoonden.

Op die conferentie over migrantenrechten werd fel uitgehaald naar 'Fort Europa', vertelt Jille Belisario, actief in een Filipijnse migrantenorganisatie. Zij las de lijst met 'Stockholm-eisen' voor, waaronder het recht op een fatsoenlijke asielprocedure, bescherming van kinderrechten en zero tolerance voor xenofobie, racisme en islamofobie. Belisario riep de Euro-kandidaten op zich in te spannen voor een cordon sanitair rond het extreemrechtse blok.

GroenLinks krijgt ze niet mee. Sergentini: 'Dat populistische blok moet met politieke middelen worden bestreden. Een cordon sanitair geeft hen alleen maar gratis publiciteit.'

Haar verweer schoot de Antilliaanse Nederlander Richard in het verkeerde keelgat. Hij roept op tot de vorming van een radicaal front. 'Migrantenorganisaties moeten meer samenwerken om druk te zetten.'

Na afloop van het debat legt hij uit dat hij al 45 jaar in Nederland is. Hij heeft CPN, GroenLinks, PvdA gestemd. Hij gaat ook nu weer stemmen, dat is zijn plicht. Maar stemmen zet geen zoden aan de dijk. De migranten moeten een gezamenlijke vuist maken, demonsteren, collectief staken. Dan pas zal Europa voelen hoe belangrijk de migrantenstem is.
Naar Westerse cultuur, vertrouwen , Westerse organisatie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .