De Volkskrant, 02-07-2010, van verslaggevers Yvonne Doorduyn, Ron Meerhof 3 jul.2010

De taal van Femke, Job, Maxime en hun collega's

Dagen, weken al, hangt de parlementaire pers rond tussen de pilaren bij de ingang van de Eerste Kamer op het Binnenhof. Er is een antenne aangeschaft om op de laptop voetbal te kijken. Een flesje water is onontbeerlijk. Hopend op een quote wachten ze in de brandende zon tot ‘Femke’, ‘Maxime’, ‘Job’, ‘Mark’ of ‘Alexander’ het pand verlaten.

Schuin boven, achter het raampje op de eerste verdieping, vinden de formatiebesprekingen plaats. Het zijn geheime verhandelingen over de toekomst van het land. De betrokken partijleiders maken er een sport van voor de camera zo weinig mogelijk te zeggen, want het proces is niet gebaat bij pottenkijkers. Maar wat hoort de goede verstaander?

‘Het is zoeken naar een coalitie die kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.’
De opdracht van de koningin, door velen vrij vertaald als: op een partij zonder vertegenwoordigers in de Eerste Kamer (PVV) zit niemand te wachten. Getalsmatig is 76 zetels voor een rechtse coalitie bovendien geen vetpot.

‘Het ligt voor de hand dat de grootste partij en de grootste winnaar als eerste onderhandelen.’
Strategie van velen: de achterdeur voor de VVD naar de PVV moet eerst dicht, daarna kan men doorgaan naar andere coalities.

‘Het was een buitengewoon prettig gesprek.’
De standaard openingszin bij de camera, af en toe afgewisseld door ‘goed’ of ‘constructief gesprek’. Weinig dubbele lading, want over de informateur niets dan lof.

Vaste waarde. Toen Rutte deze frase woensdag pardoes achterwege liet, vroeg een verslaggever quasi-bezorgd: ‘Maar... maar het was toch wel een goed gesprek?’

‘Het CDA heeft de verkiezingen verloren. Ons past op dit moment bescheidenheid.’
CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft geen zin in onderhandelingen met Geert Wilders.

‘De PVV is te snel aan de kant gezet.’
Alexander Pechtold van D66 huilt krokodillentranen en zet VVD en CDA onder druk om een streep te zetten onder een rechts kabinet.

‘Hij was een vent geweest als...’
Wilders over Verhagen, Rutte over Wilders – veelvuldig gebezigd om de tegenpartij de zwartepiet toe te spelen.

‘Ik baal als een gieter.’
GroenLinks-leider Halsema haalt twee uitdrukkingen door elkaar om lucht te geven aan haar frustratie over het ‘mislukken’ van Paars-plus. Met in haar achterhoofd: Rutte heeft even tijd nodig, er komt nog wel een kans.

'Ik ga vooral luisteren.’
PvdA-leider Job Cohen (op weg naar binnen) gaat de informateur nog eens haarfijn uitleggen waarom hij Paars-plus wil.

‘Comfort geven.’
In deze formatie het nieuwe woord voor ‘vertrouwen’. Van VVD aan PvdA: door D66 bij een middenkabinet te betrekken. Van VVD aan CDA: door voordelen te bedenken waardoor de christen-democraten toch aanhaken bij een rechts kabinet. Van de anderen aan de VVD: veel concessies doen aan Rutte om hem in Paars-plus te trekken.

‘Wij kennen geen taboes.’
PvdA-leider Cohen wil dolgraag met de VVD regeren. Het ontslagrecht en de WW zijn niet veilig.

‘Ik lijd aan enig formatie-ongeduld.’
Halsema creëert ruimte om Rutte de draai naar Paars-plus te laten maken. Nederland wordt immers al weken niet geregeerd, rechts is stukgelopen: Rutte heeft geen keus.Naar Toepassingen, politiek , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]