WERELD & DENKEN
 
 

Algemene semantiek | Toepassingen, psychologie

In feite zijn de hele vakgebieden van cognitieve therapie en rationeel-emotieve therapie toepassingen van de algemene semantiek, waarbij de ontwikkelaars van het laatste, Albert Ellis, de rol van de AS in zijn ideeën ook noemt. Ook psychologen als Dr. Phil, die zich niet specifiek op één therapie of idee beroepen, kenmerken zich in hoge mate door de manier waarop ze hun cliënten helpen, door hun woordgebruik te analyseren, en in verband te brengen met de werkelijkheid. Of in de woorden van Oprah Winfrey tegen de harde werker die beweert zo hard te werken voor zijn gezin, en aan hem vraagt: "Maar worden ze er ook werkelijk beter van als je zo hard werkt dat je er nooit bent? Vraag het eens aan ze, want ze zitten naast je." Dit is glaszuivere algemene semantiek: Oprah vraagt hier naar de relatie tussen woorden en werkelijkheid.
    Ook in de dagelijkse conversatie tussen partners, het veld van heel veel psychologie is het woordgebruik een essentiële factor, en kan besef van de regels veel problemen voorkomen - zie dit voorbeeld  .
    Het voorgaande is geschreven in 2006, en gebaseerd op theoretische overwegingen. Maar de laatste jaren gaan de ontwikkelingen in de psychologie snel. Hier een praktisch bewijs:


Uit: DePers.nl, 01-02-2011.

 Bepaalde woorden voorspellen succes relatie

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe manier ontdekt om het succes van een date te voorspellen. Onder stellen die een vergelijkbare spreekstijl hebben, bleken vier keer meer mensen die elkaar opnieuw wilden zien dan stellen met een andere manier van praten. ,,We kunnen dit nu beter inschatten dan de mensen zelf'', zei professor James Pennebaker van de Universiteit van Texas, die het onderzoek leidde, dinsdag.
     Doorslaggevend zijn verwijzende woordjes als 'die', 'dat', 'hij' en 'alles'. ,,We vonden dat zulke woorden heel goed iemands psychologische toestand weergeven'', zei Pennebaker. ,,Je kunt zo zien wanneer mensen in dezelfde toestand verkeren.''    ...


Naar Mengwoorden  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site
home  .