WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Toepassingen: termen, contradicties: voorbeelden

25 jan.2012

De contradictie of oxymoron is een van de middelen van de ideoloog die problemen heeft met de werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld de christelijke politiek, die volgens de ideologie links zou moeten zijn, en in de praktijk hartstikke rechts is (de Volkskrant, 24-01-2012, ingezonden brief van Tees Roose, Haren):
  Het radicale midden (2)

'Radicaal in het midden' is de 'heldere keuze' van het CDA. Met aandacht lees ik daarom het artikel in de Volkskrant (Ten eerste, 23 januari) Wat ik daar tegenkom, is echter alleen maar abstracte vaagtaal: kiezen en verbinden, punten aan de horizon, de weg wijzen, nieuwe uitgangspunten, betrokken, participatie, voorzorg, open staan in de wereld, identiteit, respect, tolerantie, duurzame dynamiek, verdieping, houdbaar, maatwerk, degelijk, slagvaardig, ruimte, synthese komen tussen tegenstellingen, het radicale midden.
    Blije CDA-prominenten op het congres: eindelijk duidelijkheid, eindelijk een onversneden CDA-geluid. Op tv beweert voorzitter Peetoom 's avonds zelfs dat zij die 'punten aan de horizon' daadwerkelijk ziet. Wil het CDA voorwaarts, dan moet zij eerst eens proberen gewone mensentaal te gebruiken. Ik snapte er in elk geval helemaal niks van.

Wat natuurlijk een inkopper is (de Volkskrant, 24-01-2012, ingezonden brief van Wim Amerongen, Diemen
  Het radicale midden (1)

Een oxymoron is een stijlfiguur waarbij twee woorden die elkaar in hun letterlijke betekenis tegenspreken toch worden gecombineerd tot één begrip. Voorbeelden: een exacte schatting, oudere jongere, oorverdovende stilte. Een oud-collega vond 'leuk werk' ook een oxymoron. Het CDA heeft een nieuw oxymoron bedacht: het radicale midden.

En (de Volkskrant, 24-01-2012, ingezonden brief van Ben Kamphuis, Hengelo):
  Het radicale midden (4)

Het midden is in politieke zin juist niet radicaal, maar gematigd. Of zou er ook een Extreem Gematigd zijn? Een Ultra Gewoon? Mega Normaal? Het CDA, duidelijk een partij in de Turbo Parkeerstand.

Brullen van de lach!
    Overigens: wat die CDA'er Buma,en daaroor D66'er Pechtold, bedoeln met die term is "Ons strandpunt is GOED!!! (wnat het midden), en het standpunt van anderen dus radicaal FOUT!!! (wa t extremsitisch)"

Weer een fantstische (de Volkskrant, 09-09-2015, van correspondente Sterre Lindhout):
  Bild toont belang van foto's door ze weg te laten

Tussentitel: Krant niet gediend van kritiek op foto Syrische peuter

...  In de boulevardkrant, in oplage de grootste krant van Europa, stonden dinsdag geen foto's. ...
    'Hiermee willen we laten zien hoe belangrijk foto's voor de journalistiek zijn', stelde de hoofdredactie op de voorpagina zelfontkenning uit eigenbelang dus.
    In veel Europese landen laaide vorige week een discussie op over de ethische bezwaren tegen het plaatsen van de schokkende foto's van de verdronken Syrische peuter Alan Kurdi. De foto van het kinderlijkje verspreidde zich met een noodvaart over sociale media, maar in Duitsland vonden sommige kranten het bezwaarlijk of ronduit onkies om zulk menselijk drama te gelde te maken.
    En dat schoot de redactie van Bild, het paradepaard van het in Duitsland roemruchte mediaconcern van Axel Springer, diep in het verkeerde keelgat. ...

Bild staat middenin het spleet-smalle spectrum van opinies in de Duitse media. En dat behelst:
  Bild blijft trouw aan de door Axel Springer in 1952 opgestelde bedrijfsrichtlijnen: onder meer het te allen tijde opkomen voor de Duitse rechtsstaat, voor Europese eenwording en het het afkeuren van elke vorm van dictatoriale onderdrukking. Andere richtlijnen zijn overigens solidariteit met de VS en Israël.

Dit zijn de oordelen over zichzelf. De realiteit: Bild staat voor de Duitse rechtsstaat zolang die neoliberaal stemt (wat verzekerd wordt door een hoge kiesdrempel - zo ondemocratisch als de pest), voor een neoliberaal Europees Imperium uitleg of detail , voor het afkeuren van iedere dictaturen die hier ook maar een beetje tegen zijn (dictaturen die de neoliberale zaak steunen zijn geen enkel bezwaar), en dus specifiek voor de landen en culturen die het neoliberlisme het sterkst uitdragen: Israël en Amerika (bijna hetzelfde, trouwens).Oftewel: Bild is voor de dictatuur van de door Joden gedomineerde financiële wereld. De wereld van voorheen "Peter Stuyvesant" uitleg of detail en nu Goldman Sachs uitleg of detail .
    En dat allemaal afgekort in de slotzin:
  Dat er in de krant van dinsdag geen beeld staat, is trouwens niet helemaal waar: in de vele advertenties die de krant telt, zijn wel gewoon foto's gebruikt. Maar ook dat sluit aan bij de grondprincipes van de Springerpers: het verdedigen van de vrije sociale markteconomie.

De "vrije sociale marktconomie". Met 90 procent van de rijkdom in handen van 1 procent van de bevolking uitleg of detail .
    Alweer: brullen van de lach.

Eentje die je nauwelijks gelooft tenzij in plaatjes gevangen (de Volkskrant, 03-03-2017):

Dat 'divers talent' ...
    Tja ... Als die mensen talent hadden, waren ze, bij het allang bestaande beleid om bij de politie allochtonen aan te trekken "vanwege hun culturele expertise" ook allang doorgestroomd naar de top ...

Een voorbeeld ter aanvulling van het de oorsponkelijke auteur inspirerende "verantwoorde godsdienstlessen" (de Volkskrant, 08-06-2017, column door Harriet Duurvoort, publicist):
 

Progressieve geloofsinterpretatie

... Ik laat mij inspireren door de progressieve stemmen binnen elk geloof. ...


Meer van dit soort onzin van deze auteur hier uitleg of detail .


Naar Alg. semantiek, toepassingen, multicultureel  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .