WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: "Af zijn"

18 jan.2016

Het detecteren van "Af zijn"    van politiek-correcten kan natuurlijk ook andersom werken: gebruikt iemand één van termen, dan weet je dat hij/zij politiek-correct is. Hier het voorbeeld dat aanleiding gaf tot het noteren van het item:


Uit: Volkskrant.nl, 18-01-2016, door Stan Putman

'Het is te makkelijk om tegenstanders af te schilderen als racistisch'

Universitair docent in de rechtsfilosofie Nanda Oudejans moest bij de berichtgeving over aanrandingen in Keulen vaak denken aan een quote van filosofe Hannah Arendt ...


Red.:   En ook deze mevrouw is "af", dacht deze redactie. Eigenlijk dubbel-"af", want zijnde een filosoof zelf.
    Waarna de check op politieke-correctheid kon beginnen:
  Welke boodschap moeten we aan de betogers tegen de komst van vluchtelingen meegeven?

'Onlangs heb ik me samen met twintig wetenschappers van over de hele wereld een paar dagen opgesloten om hier over na te denken. We kwamen tot de conclusie dat er een nieuw verhaal gecreëerd moet worden waarin het begrip solidariteit weer centraal komt te staan.

Tjonge ... Een boterham belegd met solidariteit.

  Wat vond u van de berichtgeving van de Volkskrant over de aanrandingen in Keulen? Onze ombudsvrouw zette in de zaterdagkrant de soms krampachtige keuzes van de krant uiteen.

'Ik heb het stuk met stijgende verbazing gelezen. De krant stond sinds het nieuws uit Keulen vol met verdachtmakingen van vluchtelingen - een kwetsbare groep - terwijl er weinig echte feiten waren. De krant had er ook voor kunnen kiezen om alleen te berichten over de aanrandingen, met de opmerking dat er over de daders nog niets bekend was. 'Vaak is geschreven en gezegd, niet alleen bij de Volkskrant, dat het om vluchtelingen zou gaan. Dit zouden mensen hebben getuigd, maar het is niet of nog niet bewezen. En come one op basis van een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk kan je echt geen verblijfstatus aflezen. Media hadden echt voorzichtiger moeten berichten, ook jullie.

Tjonge: dat ze eruit zien als Arabieren en moslims en identiteitspapieren hebben getoond van Arabieren en moslims wil nog niet zggen dat het Arabieren en moslims zijn.

  'Al zou uiteindelijk onder de daders een aantal asielzoekers blijken te zitten, dan nog kun je op basis van dit incident niet zeggen dat er een verband is tussen de komst van vluchtelingen en seksueel geweld tegen vrouwen. ...'

Tjonge ...
  '...Keulen is gebruikt als voorwendsel om te zeggen dat we genoeg hebben van vluchtelingen en om onszelf geruststellen dat het gevaar - seksueel geweld tegen vrouwen - van buitenaf komt.'

Tjonge ...
  Maar het is wel een onderwerp dat bij iedereen leeft en die verdachtmakingen kwamen uit verschillende hoeken, moet je daar dan niet over schrijven?

'Jullie hadden bijvoorbeeld kunnen schrijven over het verhitte debat in Duitsland en daarin mee kunnen nemen dat er Duitse media zijn die stellen dat vluchtelingen tussen de verdachten zaten. Mijn punt is vooral dat het debat veel rustiger gevoerd had moeten worden. Ik moest vaak denken aan een quote van Hannah Arendt de afgelopen week; stupidity has become as common as common sense was before. In die zin ben ik het ook erg eens met de column van Asha ten Broeke waarin ze zegt: 'Calm. The. Fuck. Down.' We zijn in Nederland de hele tijd bezig om ons te positioneren ten opzichte van de PVV, terwijl we zelf moeten nadenken.'

Tjongejongejonge ... Hier hebben we een "Asha ten Broeke uitleg of detail met een filosofiebul". Kan het nog erger?
    (Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!)
    En dat volgde bijna allemaal uit dat ene eerste 'Hannah Arendt'.
    Een groot artikel over terrorisme in het wetenschapskatern van de Volkskrant. Schijnbaar op het algmene verchijnsel gericht, maar natuurlijk naar aanleiding van het hedendaagse terrorisme: dat van de molsims:


Uit: De Volkskrant, 23-01-2016, door Margreet Vermeulen

Op zoek naar de wortels van het kwaad

Het brein van de terroristen

Bommenleggers, koppensnellers, schutters die hun kalasjnikovs op terrasjes leegschieten - wie in staat is tot zulk bruut geweld, kan geen normaal mens zijn. Of toch? Wetenschappers ontrafelen een ongemakkelijke waarheid.Red.:   De terminologie 'een ongemakkelijke waarheid' in een politiek-correcte krant ... De normale vertaling luidt: "een gemakkelijke leugen".
    De eerste paragraaf:
  Wat bezielt een ogenschijnlijk normale puber zijn studie af te breken en naar Syrië af te reizen om even later op te duiken als IS-beul in een bloederig propagandafilmpje?

Simpel: de islam.
  Het is een raadsel dat de wetenschap sinds de opkomst van IS met hernieuwde energie probeert op te lossen.

"De wetenschap" is hier dus de sociologie à la Diederik Stapel.
    Paragraaf twee:
  Dezelfde vraag drong zich op na de Tweede Wereldoorlog over de psyche van nazi-kopstukken en bewakers in concentratiekampen. ...

Even simpel, en bekend: het nazisme. En ook hier gaat de "wetenschap" het "onderzoeken":
  Welke mentale afwijkingen waren hier in het spel? Sadisme? Psychopathie? Schizofrenie? Jeugdtrauma's? De conclusie van die studies luidde al snel dat de sleutelfiguren in het Derde Rijk schrikbarend normaal waren. ...

Tjonge ... Anders zouden enkele tientallen miljoenen Duitsers die kwalen gehad hebben ...
    Paragraaf drie:
  Het kwaad is daarom 'banaal', vond de Joods-Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt. ...

En definitief "af" zijn we ... De wetenschappers, de Volkskrant, enzovoort.
      Dat allemaal om te voorkomen dat de logische conclusie in de openbaarheid komt: de terreur van het nazisme wordt bestreden door het nazisme te bestrijden, dus de terreur van het islam bestrijdt je door de islam te bestrijden.


Naar Termen, 99,9 procent  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .