WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: discriminatie

Het volgende is een vrij absurd voorbeeld, inhoudende een geval van apartheid in het land van de discriminatiemelding:


Uit: De Volkskrant, 17-10-2005, van verslaggever Willem Beusekamp

Moslims: eigen meldpunt discriminatie

Je draagt een hoofddoek, voelt je gediscrimineerd en kunt sinds donderdag voor het eerst daarover je hart luchten bij een speciaal voor geloofsgenoten ingericht Meldpunt Moslim-discriminatie [..] voor Nederland unieke meldpunt in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes.
    Het stadsdeel timmert al een paar jaar aan de weg met 'contracten met de samenleving', variërend van afspraken over het tijdig melden van moslimradicalisering, aanpak van Marokkaanse hangjeugd en bestrijding van antisemitisme. ... Officieel zegt het stadsdeel: 'Het Meldpunt is opgericht op verzoek van twee moskeeën. Het hoort bij het Protocol Preventie Extremisme, waarin moskee Aya Sofya en het stadsdeel afspreken hoe zij elkaar bijstaan bij de vroegtijdige signalisering van extremististisch gedrag en hoe zij omgaan met dreigend gevaar.' Bestaande meldpunten zijn volgens het stadsdeel onvoldoende voor mensen die 'niet gewend zijn discriminatie te melden en telefonische meldingen praktisch en emotioneel lastig vinden'. ... Gezien de ophef vooraf over het meldpunt was de eerste klacht weliswaar van een hoog symbolisch gehalte, maar toch wat gedateerd: Handan Duran is vier jaar geleden beledigd door een buschauffeur. In september 2001, kort na de aanslagen op de Twin Towers, is zij op de bushalte van lijn 23 in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart geweigerd door de chauffeur. Hij deed. de deur dicht toen Duran al met een voet binnen was. Een minuut lang hield hij haar voet vast en schold haar uit met 'vieze moslim' en 'andere rare woordjes'. ...


Red.:   Natuurlijk zijn er allerlei afwegingen om een apart "meldpunt voor discriminatie" voor een bepaalde raciale of religieuze groep, iets dat technisch gezien een geval van discriminatie is, in een ander daglicht te zien, en daarom tot een ander oordeel te komen. Maar datzelfde geldt ongetwijfeld ook veel klachten van discriminatie die aangemeld gaan worden aan dit discriminerende meldpunt voor discriminatie, zoals dat van de buschauffeur die doodgewoon en terecht heel boos was op moslims en toevallig op een moslim stuitte. Maar in die gevallen wordt dan weer de technische norm gehanteerd. En dat is dan weer discriminatie.


Naar Termen, discriminatie  , Hiërarchie algemeen  , of site home  .