Toelichting bij Termen: discussie, etnisch

  Discussie
 Theorie: Samenkomst van twee of meer mensen die ieder voor zich een mening over iets hebben, en daar iets gezamenlijks uit proberen te destilleren - zie illustratie rechts.
Praktijk: Samenkomst van twee of meer mensen die ieder een monoloog houden. In de gebruikelijke vorm gaat dit grotendeels door elkaar heen. Zie ook dialoog  .
    Subvormen:
Politieke discussie: discussie met als doel uit te vinden wie het meest effectief liegt dat hij geen belang heeft bij het gesprokene.
Filosofische discussie
: discussie waarin het gaat om uit te vinden hoeveel engelen er op de punt van een naald kunnen dansen.
Multiculturele discussie
: discussie waarin de ene partij "Goed" is als in "Goed als St. Petrus", en de andere partij "Fout", als in "Fout in de oorlog".
 Zinloze discussie: discussie waarbij één of meer van de partijen een ideologie aanhangt - zie illustratie rechts.
Religieuze discussie
: discussie met de zin van het leven als inzet  - tevens de ultieme vorm van zinloze discussie  - voor een chique onderbouwing, zie hier  .
Islamitische discussie: de meest zinloze vorm van religieuze discussie - specimen (Joop.nl, 24-12-2014  ):
  Peter Polz, zo 28 december 2014 21:26
@farid bidar
dat u in ieder discussietje het laatste woord heeft wil niet zeggen dat men u gelijk geeft
    het wil alleen zeggen dat men het zinloos vindt om verder met u te praten.

Farid Bidar, ma 29 december 2014 11:07
@Peter Polz
a. Het beste is als eerste een zinvolle bijdrage te leveren. De laatste woord is vaak van laatkomers waarbij het dubbeltje laat op een kant valt.
b. Het interesseert me niet of anderen mij gelijk geven of ongelijk, daarvoor moet je ergens anders zijn en niet in een discussieplatform.
c. Diegene die met jij discussie voert heeft zo eigen redenen, incl. jij.
d. Het is grappig op wat je oplet!
e. Ga nu maar een gedag zeggen dan ben je de laatste die onzin plaatst in die lijst!

Voor andere voorbeelden op schrift, zie hier  en hier  , een lijst van gesproken versies  , bekend voorbeeld hier  .
Etnische discussie
: discussie met als inzet de beschuldiging "het racisme van de blanken"  . Bijna nog zinlozer dan de religieuze discussie, want alleen op te lossen door het omdraaien van de culturele nederlaag  van degenen die beschuldigen: moslims  en negers  .
    Voor een meer volledige behandeling, zie hier  .

Het voeren van een discussie met zwarten is nog hopelozer dan eentje met moslims. Bij moslims gaat het denken volgens de lijn: "Iedereen die kritiek heeft op de islam is een islamofoob". Bij zwarten als ze ook "neger" zijn (= blanken haten) volgens "Alle blanken zijn racisten en degenen die het erkennen kunnen dat vanwege white privilage en degene die het ontkennen zijn de ergste racisten". Deze ideeën komen uit Amerika en zijn in Nederland naar buiten gekomen door de acties van ene Quinsy Gario uitleg of detail , gesubsidieerd kunstenmaker, en ene Kno'ledge Cesare uitleg of detail , amateur-extremist met vrienden bij criminele bendes , tegen Zwarte Piet. Direct allerhartelijkst gesteund door de Nederlandse bestuurders, intellectuelen en media.
 
De dialoog over Zwarte Piet zoals gevoerd in de media, exemplarisch voor de etnische dialoog, speelt zich voornamelijk af tussen zwarte tegenstanders en blanke tegenstanders. De 90 procent rest van Nederland vindt het onzin maar wordt niet uitgenodigd. Want dat zijn allemaal racisten. Hier wat berichten over deze dialoog (at5.nl, 12-11-2014, ):
  Emoties lopen hoog op na Sinterklaas-uitspraak Raad van State

De Raad van State oordeelde vandaag dat de gemeente juist handelde door zich niet te bemoeien met de inhoud van de sinterklaasintocht.
    Eén van de mensen die bezwaar maakte tegen het uiterlijk van Zwarte Piet, Quinsy Gario zei helemaal klaar te zijn met de dialoog. 'Ik ben klaar met gesprekken waarbij mensen je gesprek gebruiken om aan te geven dat ze niks hoeven te veranderen.'    ...

Dus Gario's definitie van een dialoog is: ik mag mijn mening zeggen, maar degenen die mij tegenspreken niet.
    En van de blanke medestanders:
  Activist en documentairemaker Sunny Bergman kan zich helemaal verplaatsen in Gario.

Of van haar Facebook-pagina bij de VPRO (facebook.com/vpro, 14-10-2014, ):
  Tijdlijnfoto's

VPRO

Gisterenavond zat ik samen met Quinsy Gario aan tafel bij Jeroen Pauw. De insteek was een gesprek waarin we zouden terugblikken op het verhitte zwarte piet debat van het afgelopen jaar. Ook zouden we praten over ons verweer bij de Raad van State. Aanstaande donderdag, 16 oktober dient het hoger beroep van burgemeester van der Laan tegen de rechterlijke uitspraak dat zwarte piet een negatief stereo...type is wat inbreuk doet op het recht op privéleven van donkere mensen (artikel 8).
    Maar niks van dit al, het werd een onsympathiek bekvechten met Voor Nederland kamerlid Joram van Klaveren bij de talkshow.    ...

Je hoeft de beelden niet eens te zien en alleen maar te tellen: aan de anti-Pieten kant Quinsy Gario en Sunny Bergman, en aan de pro-Pieten kant Joram van Klaveren - de eerste keer dat een voorstander van Zwarte Piet was uitgenodigd.
    Zeg maar: de eerste dialoog.
    En die dialoog was qua aantal discussiërenden al twee tegen een.
    Dat is de meest fundamentele schending van de dialoog: een gelijk speelveld.
    En daar blijft het niet bij - bij deze hoeveelheid ongelijkheid.
    Want deze ongelijkheid is georganiseerd door de organisatoren van de show. De organisatoren van de show staan dus aan de anti-Pieten kant. En Jeroen Pauw valt onder "de organisatoren van de show". Maar ook los daar van: kijk naar de uitzending, en er is te zien: ook Jeroen Pauw staat aan de anti-Pieten kant. De "dialoog" was er eentje van drie tegen één.
    Goed, dat zijn de numerieke verhoudingen. Het gedrag van de deelnemers was bijpassend. Het 'onsympathiek bekvechten' bestond eruit dat Joram van Klaveren de Piet-haters liet uitrazen, en bij iedere uitspraak van hemzelve verontwaardigd werd onderbroken. Het komt doodgewoon hier op neer: het anti-Pieten kamp vindt dat het schandalig is dat het pro-Pieten kamp aan het woord kan komen.
    Want het gaat over etnische verhoudingen. En daarin is het volkomen duidelijk dat de blanken schandalige racisten zijn, en de negers zijn zielige slachtoffertjes van die blanken. Daarover valt niet te discussiëren, en wie dat wel wil, is een smerige blanke racist.
    De enige plaats bij de publieke omroep waar de politiek-correcten niet regeren, is Pownews. Die gaan ook regelmatig de echte maatschappij in. En ook naar de rechtbank waar een negerin een kort geding had aangespannen om Zwarte Piet op de school van haar kinderen te verbieden. Zie het reportage hier . Als antwoord op de vragen van de journalist meppen twee negervrouwen en een negerkerel naar de journalist en de camera. In Engeland hebben ze in 2011 halve steden afgebrand. "Dialoog met negers" is net als "dialoog met moslims" een "onderhoudsvrije tuin"  .

Ook heel actief in deze "discussie" is deze mevrouw (de Volkskrant, 20-02-2015, door Susanne Geuze):
  Stemverheffing

Waarom zitten vooroordelen zo diep? Theatermaakster Anousha Nzume (45) maakte er de NTR-serie
Uitgesloten over. Zelf wordt ze liever openlijk gediscrimineerd dan stiekem.
...
Regenboogpiet of Sint zonder knecht?
'Jemig, moeten we het daar echt over hebben? Ik heb me wel afgevraagd: waar gaat het nu eigenlijk om? Volgens mij gaat de discussie er feitelijk over of wij, nieuwe Nederlanders, ons überhaupt mogen uitspreken. Hebben wij een gelijkwaardige stem, wordt er ook naar ons geluisterd?
    'Ik ben voor een tussenoplossing: als het Sinterklaasfeest maar ontdaan is van raciale stereotypering. Misschien moeten we starten met de kleurenpiet en dan kijken waar we uitkomen.'    ...

Volgens de zwarte is de 'tussenoplossing' dat de zwarte zijn zin krijgt.

Kijk maar (de Volkskrant, 28-08-2015, door Willem Feenstra):
  Interview | Quinsy Gario, initiatiefnemer van actie 'Zwarte Piet Is Racisme'

'Mensen schrijven dat ze mijn strot gaan doorsnijden'

Hij heeft Nederland veranderd door de discussie over Zwarte Piet aan te jagen. ...


...    In de discussie over racisme kent Gario geen nuance. Polderen om tot een oplossing te komen noemt hij 'onzin'. Radicaal zijn om de dialoog op gang te brengen en levend te houden is noodzakelijk, vindt hij. ...

Is het denkbaar dat de racismediscussie op een gegeven moment klaar is?
'Het is nooit klaar.'

Klopt. Het is namelijk pas klaar als de zwarten hun achterstand hebben ingelopen, en dat zal, kennelijk, nooit gebeuren. Discussie over die achterstand is zinloos.


Naar Termen, dialoog  , of site home  ·.

28 jun.2015