De Volkskrant, 18-02-2015, ingezonden brief van A. van Daal, Overloon .2010

Geloof

Athe´sten spreken vaak in negatieve termen over onderwijzen van geloof. O.a. J. van het Reve in zijn columns (Vonk, 31 januari, 7 februari) en G. Nanninga (O&D, 16 februari). Termen als indoctrinatie, hersenspoelen, kinderen tekenen voor het leven, geestelijke besnijdenis duiden op athe´stische religiehaat, arrogantie en ze zijn tendentieus.

Ze zijn ook onmogelijk in een democratie, omdat onderwijs kinderen stimuleert tot bewust nadenken. Daarbij gelden voor godsdienstonderwijs dezelfde regels als ander onderwijs. En wat betreft opvoeding hebben ouders het recht het beste dat ze ervaren hebben door te geven aan hun kinderen. De kritiek dat geloof deels erfelijk bepaald is, door ouders doorgegeven, geldt ook voor andere levensbeschouwingen, van athe´sme tot vegetarisme.

Dat een normaal mens van nature goed is en geen godsdienst nodig heeft, klopt niet. Veel beschaving wordt door opvoeding overgedragen en christelijke beginselen en onderwijs werken beschavend: ze herbergen de mensenrechten, zijn inspirerend, troostend, gewetensvormend en zingevend, waar het athe´sme leert dat het leven zinloos is. Dat is pas wreed tegenover kinderen!Red.:  
 

Naar Alfa-denken, orde, bronnen , Alfa-denken, orde , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]