De Volkskrant, 21-02-2015, ingezonden brief van .2010


Geloof

Hoe durft A. van Daal (O&D, 18 februari) atheÔsten met kritiek op godsdienstig georiŽnteerd onderwijs arrogant te noemen, terwijl het juist de schrijver is die hier de morele superioriteit claimt. Dat een normaal mens van nature goed is en geen godsdienst nodig heeft, klopt niet, meent hij.

Ik denk dat de geschiedenis van de afgelopen eeuwen wel duidelijk heeft gemaakt dat godsdiensten maar heel marginaal hebben bijgedragen aan de morele ontwikkeling van de mensheid.

En dan wordt als klap op de vuurpijl ook nog een klassiek 'stroman-argument' gebruikt: atheÔsten leren hun kinderen dat het leven zinloos is. Dat beschouw ik als een belediging van iedereen die heel bewust en veelal na grondige bestudering van de voorhanden religies ervoor kiest niet te geloven in welke godsdienst dan ook en zijn kinderen opvoedt met het besef dat de zin van het leven het leven zelf is.

Ik zou bijna zeggen: 'Bent u nou zo dom, of zijn wij nou zo slim?', maar het lijkt me beter af te sluiten met: 'Zalig zijn de armen van geest, want hunner is het koninkrijk der hemelen'.

Frank de Brouwer, Leiden


Geloof (2)

Volgens Van Daal kan ik zonder godsdienst geen goed mens zijn en leer ik mijn kinderen dat het leven zinloos is. De schrijver durft hiermee heel wat voor zijn rekening te nemen. Het zijn juist dergelijke boude uitspraken die leiden tot groot onbegrip tussen gelovigen en niet-gelovigen.

Laat vooral iedereen geloven wat hij of zij wil en laat dat een keuze zijn die privť blijft. Dan is geloof in ieder geval geen reden meer om oorlogen (heilig of anders) over te voeren. Per slot van rekening hebben zowel gelovigen als niet-gelovigen de waarheid niet in pacht.

Yolanda van Wingaarden, Rotterdam
Red.:  
 

Naar Alfa-denken, orde, bronnen , Alfa-denken, orde , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]