Joop.nl, 22-09-2014. uitleg of detail 17 sep.2014

'Moslims hoeven geen afstand te nemen van IS'

Eberhard van der Laan neemt het op voor religieuzen: niemand wil over ťťn kam met extreme anderen geschoren worden


De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt het in zijn Abel Herzberglezing op voor moslims in het land. Van hen wordt de afgelopen tijd continu geŽist dat ze afstand nemen van de islamistische terreurbeweging IS. Ook de Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb, deed deze oproep. Daar gaat Van der Laan nu tegenin. Door van alle moslims te eisen dat ze afstand nemen, plaatsen we hen in een hokje en scheren we hen over ťťn kam met extreme anderen. En 'dat wil niemand', aldus de burgervader.

Aboutaleb schreef eerder in dagblad Trouw dat moslims die niet achter IS staan: "een megafoon in de hand moeten nemen" en: "vaker van zich laten horen".

Van der Laan schrijft in zijn lezing:

"We zullen daarbij altijd moeten waken voor generalisaties. Een pro-Palestijnse organisatie die - zoals vorige week - een optreden van een 89-jarige zangeres verstoort tijdens een IsraŽlisch cultureel festival, stelt haar en alle aanwezigen medeverantwoordelijk voor het leed in de Gazastrook. Dat doet ook degene die vindt dat alle Nederlandse moslims publiekelijk afstand moeten nemen van de barbaarse moorden door IS. Niemand wil in een hokje geplaatst worden, behalve extremisten - en zij willen het juist graag. Niemand wil over ťťn kam geschoren worden met extreme anderen. Moslims niet met Jihadstrijders, sinterklaasvierders niet met racisten en liefhebbers van IsraŽlische cultuur niet met IsraŽlischeNaar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]