joop.nl, 28-04-2017. uitleg of detail
.2009

Godwin tekent bezwaar aan: pvv’ers gebruiken mijn wet om debat lam te leggen

Vrij Nederland-journalist Harm Ede Botje sprak de bedenker van de wet van Godwin, Mike Godwin, zelf over zijn wereldwijd gehanteerde regel. Wie in een discussie een vergelijking met Hitler maakt is af omdat het een dooddoener is. Maar, zegt de initiator zelf, de wet wordt nu ingezet door (extreem-) rechtse mensen om anderen de mond te snoeren. ‘Ze willen kritiek niet inhoudelijk pareren. Maar dat is nooit mijn bedoeling geweest!’.

In het interview spreekt Botje Godwin – die in Washington woont – over hoe hij op de wet gekomen is en wat hij van de recente ontwikkelingen vindt, ook met betrekking tot Nederland en de PVV.

  Door Godwin’s Law in te zetten, leggen zijn aanhangers het debat lam. Ze willen kritiek niet inhoudelijk pareren. Maar dat is nooit mijn bedoeling geweest! Het is juist nodig bedreigingen door populistische of extreem-rechtse bewegingen in Europa en elders te analyseren. Ik teken hierbij bezwaar aan tegen elke poging Godwin’s Law in te zetten om inhoudelijk debat af te kappen. Ik heb de wet bedacht om zinvol debat te bevorderen, niet om gesprekken te stoppen. In 2015 schreef ik in de Washington Post dat je best vergelijkingen mag maken tussen Trump en Hitler, als je maar doordachte argumenten hebt en je bewust bent van de geschiedenis.Lees hier het volledig interview.


Reacties (eerste groep):


Bruggenbouwer – 30 april 2017 at 11:32
Hitler: (1) voormalig leider van nazi-duitsland

Log in om te reageren


Bruggenbouwer – 30 april 2017 at 11:33
Hitler: (2) iemand die een discussie wint van een linksige


BarendDeVries – 30 april 2017 at 11:05
De kracht van de nazivergelijking ligt in de zes miljoen vermoorde joden. Als je deze slachtoffers inzet om je politieke tegenstanders de mond te snoeren ben je volgens mij je morele kompas kwijt.

Log in om te reageren


Wik77 – 29 april 2017 at 23:33
Beste meneer Godwin. Ten eerste dank voor de Godwin. Maar mijn interpretatie blijft strikt, ondanks uw gegeven versoepeling. Wie Hitler in de discussie betrekt verliest automatisch. Punt. Als PVV’ers Godwin roepen heeft de tegenpartij blijkbaar de regel gebroken en was inhoudelijk discussie al kapot. Ik vind het overigens best rare opvatting van u. Sommige mensen mogen Godwin roepen maar niet als het PVV’ers zijn?

...

cactus – 28 april 2017 at 20:20
Godwin spreekt zichzelf 4 maal tegen in het interview.
Wat hij eigenlijk wil zeggen is dat je een Godwin alleen mag gebruiken als het hem goed uitkomt.

...

One Of The Lost Boys – 28 april 2017 at 21:00
“Door Godwin’s Law in te zetten, leggen zijn aanhangers het debat lam.”

Dat zal best voorkomen in geval het door extreem-rechtse figuren gebeurt bij een poging van inhoudelijke kritiek op iets wat ze anders niet weten te verdedigen.

Maar het is toch verreweg meestal zo dat het niet tegen extreem-rechtse mensen gebruikt wordt, en dat door Godwin’s Law juist in te zetten, gebruikers hiervan het debat lam leggen omdat ze het debat inhoudelijk niet aankunnen.

...


Rene – 28 april 2017 at 19:58
of je houdt gewoon op om iedereen en van alles met hitler te vergelijken. dan kunnen de pvvers niet naar godwin grijpen en kan mogelijk een inhoudelijk debat volgen

Log in om te reageren


Vuurrood – 29 april 2017 at 10:32
Een inhoudelijk debat met PVVers?Zandb – 29 april 2017 at 10:38
Rene

Zo maar iedereen en alles met Hitler vergelijken vormt bij uitstek de reden om een inhoudelijk debat aan te gaan. Populisten moeten bestreden worden.


IRP: 


 


Naar PVV  , Politiek lijst , Politiek & Media overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]