De Volkskrant, 17-03-2017, rubriek Top & Flop, door Nadia Ezzeroli en Loes Reijmer .2009

De heerlijke soundtrack van D66 en Wilders' nieuwe broertjes

Over de heerlijk onwaarschijnlijke soundtrack van D66 en Wilders' nieuwe, kleine broertjes.

Vergeet de partijprogramma's, de ware ziel van een partij klinkt door in de muziekkeuze. Vijf jaar geleden bezette Gordons LA, the Voices nog het podium van de VVD. Sindsdien heeft de campagnecommissie Entree & Imagoschade belangrijk werk voor de liberalen verricht, want woensdag daalde Mark Rutte van de roltrap met Uptown Funk van Bruno Mars. Een nummer conform zijn karakter: enthousiast, maar ook een tikkeltje extra belegen.

Het draait allemaal om de juiste balans tussen boodschap en beats. Of de disbalans, voor wie een leuke verkiezingsavond wil zien. Zo betrad de onberispelijke Buma in 2012 het podium op Chumbawamba's Tubthumping ('Pissing the night away'). Ditmaal ging de muzikale onwaarschijnlijkheidsprijs naar D66. Even veranderde de strandtent vol Keurige Knullen in een zweterige dancehall door de twerkbeats van Sean Paul. 'Met je hoofd naar de grond meisje' en 'buig voorover'- ja, Pechtold leek er zelf ook van te schrikken. Het onverbloemd seksisme verpakt als lekker nummer bleek in deze tempel der politieke correctheid een traktatie voor de kijker. En ergens is het ook wel geruststellend dat in campagnes waarin elke seconde wordt geregisseerd, er niet één stagiair is die even een songtekst door Google Translate haalt.

Loes ReijmerFlop

Behalve de PvdA kennen deze verkiezingen nog een verliezer: de persvrijheid. Als een wrokkige ex-minnaar ging PVV-leider Geert Wilders de afgelopen maanden al intensiever tekeer tegen de pers. Iedereen moest tot vermoeiends toe weten dat hij heus wel zonder kritische media kan, onderwijl pronkend met zijn interviews met de buitenlandse pers. 'Wat een lowlife', twitterde hij bijvoorbeeld over het NRC dat een onwelgevallig commentaar over hem schreef. 'Ga lekker met je RTL-vriendjes koffie drinken', sneerde hij nog geen week daarvoor tegen BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich die hem in een vriendelijke open brief uitnodigde voor een gesprek.

En nu heeft de PVV er twee kleine populistische broertjes bij: Forum voor Democratie en Denk. Kritische media die woensdagavond verslag wilden doen van hun verkiezingsbijeenkomsten werden zonder pardon de deur gewezen. Tijd voor een lesje Nederlandse rechtsstaat, vond Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Elke partij mag bepalen waar en wanneer zij media te woord willen staan, liet hij donderdag weten. 'Maar in een goed functionerende democratie moeten onafhankelijke media de kans krijgen om te verslaan en te controleren.' En zo is het maar net.

Nadia Ezzeroili


Naar Allochtone loyaliteit , Allochtonen lijst  , Allochtonen overzicht  , of site
home .
 

[an error occurred while processing this directive]