WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Termen, Marokkanen: generaties

7 mei 2014

Politiek-correcten en multiculturalisten denken steevast dat het met de generaties beter wordt - met de Marokkanen. Nou, dat geldt in ieder geval niet voor de eerste twee. Uit een nogal dom onderzoek waarin Marokkanen gevraagd wordt van ze vinden van de invloed van het thuisland (bestaat niet, natuurlijk), komt per ongeluk dit saillante detail naar voren:
:

Uit: Leids universiteitsblad Mare, 17-04-2014.

'Lange arm van Rabat' heeft geen spierbal

De politieke invloed van de Marokkaanse overheid op Marokkaanse Nederlanders is beperkt, concludeert een Leidse promovenda.


Antropologe Merel Kahmannpromoveerde gisteren op haar onderzoek naar de relatie tussen Marokkaanse Nederlanders en de Marokkaanse overheid.
    ‘In de media wordt altijd heel kritisch geschreven over de zogenaamde “invloedrijke lange arm van Rabat”, dus heb ik onderzocht hoe Marokkaanse Nederlanders daar nu zelf over denken. Aangezien het debat over Marokkanen de laatste weken zo opgelaaid is, ben ik blij dat ik een genuanceerder geluid kan laten horen.’
    Uit Kahmanns promotieonderzoek blijkt dat er een enorme verscheidenheid heerst aan meningen onder Marokkaanse Nederlanders, wanneer zij gevraagd werden naar hun band met Marokko.
    ‘Hoe men Marokko ziet is onder andere afhankelijk van de levensfase, en ook van het opleidingsniveau. De kinderen van migranten hebben vaak een rooskleuriger beeld van Marokko. Het is het idyllische land waar zij altijd hun zomervakanties doorbrachten. Hun ouders zijn vaak kritischer, zij associëren het land vaker met corruptie en vriendjespolitiek.’    ...


Red.:   En wat betreft hun houding ten opzichte van Nederland is dat dus precies andersom (alles is relatief, tenslotte): over Nederland denken ze slechter dan de eerste generatie. Kijk maar:

  Tijdens de interviews die ik heb afgenomen, heb ik gemerkt dat zij het erg moeilijk hebben met het negatieve stigma dat op hen rust. Sommigen van hen voelden zich zelfs niet meer thuis in Nederland.

En toch gaan ze niet terug ... Hoe kan dat nouououou ...
 

Naar Termen, Marokkanen  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .