WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Termen: negerisme

 2014

  Progbbb

Een voorbeeld van het gebruik van "progressieve moslim":


 Uit: De Volkskrant, 22-10-2014, door Kees Broere

Het is akelig stil in de Afrikaanse bestuurskamers

Prominente Afrikanen klagen over het gebrek aan hulp in de strijd tegen ebola. Maar het continent heeft zelf de gezondheidszorg verwaarloosd.


Tussentitel: Grote delen van het zorgbudget zijn verdwenen vanwege corruptie

Michael Sata is ziek. Dat kan gebeuren, zelfs als je president van Zambia bent. Begin deze week werd bekend dat hij zijn ambt tijdelijk heeft overgedragen aan de minister van Defensie. Zodat Sata naar het ziekenhuis kan. Niet in eigen land, maar in het buitenland. Want Sata vertrouwt de Zambiaanse gezondheidszorg niet.
    Het wantrouwen van de president is waarschijnlijk terecht. Zoals de meeste presidenten in Afrika is Michael Sata verantwoordelijk voor een systeem dat, in de woorden van een commentator, 'in een zwaar belabberde toestand' verkeert. En dat door eigen schuld. Het is een kwestie die ook speelt in de huidige ebola-crisis.    ...
    Maar ondertussen is het akelig stil in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, maar ook het hoofdkwartier voor de Afrikaanse Unie. De AU, momenteel geleid door een voormalige minister uit Zuid-Afrika, het meest ontwikkelde land op het continent, is in de strijd tegen ebola nog nauwelijks of niet in actie gekomen.
    Ja, er wordt gewerkt aan trainingen van Afrikaanse gezondheidswerkers, bedoeld om hen naar de zwaarst getroffen landen in West-Afrika uit te zenden. Maar wat vooral opvalt, meent de Oegandese commentator Charles Onyango-Obbo, is 'hoe weinig het continent heeft gedaan'. Zeker, het heeft maar weinig middelen ter beschikking. Maar ook daarvoor is Afrika op de eerste plaats zelf verantwoordelijk.
    Volgend jaar komt officieel een einde aan de vijftien jaar die waren gesteld voor de zogeheten Millenniumdoelen. Verbetering van de gezondheidszorg speelde daarbij een grote rol. Begin deze eeuw beloofden de lidstaten van de Afrikaanse Unie plechtig dat zij de uitgaven voor gezondheidszorg zouden verhogen tot 15 procent van hun nationale budgetten.
    Daarvan is heel weinig terechtgekomen. Slechts vier landen (Rwanda, Togo, Zambia en Botswana) hielden zich aan de afspraak, zo bleek vorig jaar uit een rapport van het consultancybureau KPMG. Voor vijf landen ligt het percentage slechts op 5 procent, terwijl 25 landen minder dan 10 procent uittrekken om hun eigen bevolking gezond te houden.
    En zelfs dat is slechts een gedeelte van het verhaal. Zoals KPMG schrijft: 'Wijdverbreide en roofzuchtige corruptie zorgen ervoor dat grote delen van het budget voor gezondheidszorg verdwenen zijn.' Dat geldt ook voor geld dat door internationale donoren is geschonken. Enkele tientallen jaren geleden deden de meeste, arme Afrikaanse landen het met hun gezondheidszorg beter dan arme Aziatische landen. Die verhouding is helemaal omgedraaid.
    Geen wonder dan dat in Guinee, Sierra Leone en Liberia, de door ebola zwaarstgetroffen landen, de gezondheidszorg momenteel op instorten staat...
    ... Afrikaanse overheden, schrijft Charles Onyango-Obbo ...
    ... geeft het voorbeeld van Liberia, waar onder anderen leden van de regering van president Ellen Johnson Sirleaf kort na het begin van de ebola-uitbraak met hun gezinnen naar het buitenland verdwenen, of soldaten die gebieden afgesloten moesten houden zich lieten omkopen. 'Dit bewijst dat in het grootste deel van Afrika ziekte niet altijd een medisch probleem is. Het is een bestuursprobleem.'


Red.:   Het is een probleem van een barbaarse cultuur. Met een beetje inzet en organisatie gebeurt het omgekeerde. Kijk maar:

  Tussenstuk:
Cuba stuurt waar West-Afrika behoefte aan heeft: artsen en verpleegkundigen

Er is een land dat vrijwel onmiddellijk reageerde op de vraag om hulp in de strijd tegen ebola in West-Afrika: Cuba. Het is ook het land dat precies datgene stuurt waaraan de meeste behoefte bestaat: artsen en verpleegkundigen. Het Latijns-Amerikaanse land zegt Afrika te willen helpen. ...
    Opvallend in de Cubaanse hulp is dat de artsen en verpleegkundigen die naar West-Afrika gaan, zeggen dat zij in het geval van besmetting niet gerepatrieerd wensen te worden. Daarmee zou moeten worden voorkomen dat in hun eigen land de ziekte uitbreekt.

Maar er zijn ook vele rijke barbaren. Hier zijn er ongeveer 200 miljoen:
  In de strijd tegen ebola in Afrika krijgen de Cubanen te maken met Amerikaanse militairen. De Verenigde Staten, die geen diplomatieke banden met Cuba wensen, hebben zelf immers ruim vijfhonderd soldaten voor Liberia beschikbaar. In de hoofdstad Monrovia bouwen de VS een behandelingscentrum. Het is nog onduidelijk of besmette Cubanen daar toegelaten zullen worden.

Een continent dat je ene goede ebola-epidemie toewenst. Op die manier hebben ze tenslotte ook de oorspronkelijke inwoners uitgeroeid. Meerdere genocides in één.
    Oh ja, nog een laatste aspect: net als in Nederland, is het dus weer allemaal de schuld van de blanken:
  Afgelopen maandag kwamen ministers van de Europese Unie, niet voor het eerst, bijeen om te spreken hoe zij hulp kunnen bieden aan de landen in Afrika die door ebola zijn getroffen.  ...
    Desondanks zeggen prominente Afrikanen, zoals de Ghanees Kofi Annan, de vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties, 'bitter teleurgesteld' te zijn. De internationale gemeenschap, zo stelde Annan vorige week, had eerder moeten reageren.

De redactie heeft voor deze houding de term van V.S. Naipaul (zie helemaal boven): "négritude", vertaald: dit is "negerisme".

Naar Termen, barbaren  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .