WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: Syriëgangers

18 okt. 2014

De term Syriëgangers  werd zo snel ingevoerd en raakte zo snel ingeburgerd, dat het deze redactie totaal ontgaan was. Zelfs in het minder politiek-correcte Elsevier is het de term-van-voorkeur:


Uit: Elsevier, 11-10-2014, door Nikki Sterkenburg

Wie is de Syriëganger

JIHAD / Bekeerlingen, bruidjes, rappers, gehardejihadisten, ex-militairen en gezinnen: het is een bonte stoet die uit Nederland en andere westerse landen naar het IS-kalifaat trekt. Wat zijn hun beweegredenen en wat zijn voor Nederland de risico's?Red.:   Maar de volgende briefschrijver was het niet ontgaan:


Üit: De Volkskrant, 05-06-2014, ingezonden brief van Antony Oomen, Amsterdam

Syriëgangers

Het. woord 'Syriëganger is ongeschikt als.aanduiding voor West-Europese moslims die zich in Syrië bekwamen in wapengebruik en koppensnellen. Het heeft een te onschuldige, vreedzame klank. 'Jihadist' en 'jihadstriijder' klinken weer veel te 'heldhaftig, zeker na de lafhartige aanslag op het Joods Museum in Brussel. U kunt het spottende 'jihad-toerisr' introduceren, maar laten we het beestje bij zijn naam noemen: 'terrorist', 'antisemiet' of 'antisemitische terrorist'.


Red.:   Waarin al bijna alles wordt gezegd. Nog meer had betekend dat de reactie de publicatie niet had gehaald. In de reactieruimtes mag tenslotte minder dan op de redactiepagina's, waar Grunberg, Wagendorp, en Sitaslsng onbeperkt kunnen schelden, beledigen, en trollen ...


Naar Termen, Syriëgangers  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .