WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Termen: kapitaal

  Kapitaal: Een grote hoeveelheid geld.

De definitie van 'geld'  dwingt ons tot het vertalen van "geld" in hoeveelheden arbeid, en de term 'grote'  moet via de definitie van "onzin"  vertaald worden in "relatieve hoeveelheden arbeid". Wat iedereen bedoeld met 'kapitaal' is een erg grote hoeveelheid geld, het is meer dan "een spaarpot", of "een appeltje voor de dorst". Stellen we het eerste op iets in de buurt van enkele maanden tot enkele jaren arbeid, en het tweede van enkele jaren tot enkele tientallen jaren arbeid, dan staat kapitaal minstens voor enkele levensjaren werk, met aan de bovenkant geen beperking, tenzij men de term grootkapitaal apart definieert.

Dit is ook een mooie illustratie van het het concept dat een goede beschrijving meteen een basis voor een goede beoordeling geeft, net zoals het goed stellen van de vraag ook meer is dan de helft van het geven van het antwoord. Wat betreft deze definitie van kapitaal, kunnen we meteen de conclusie trekken dat er iets bijzonders aan de hand is, als iemand meer geld heeft dan hij met arbeid in zijn leven kan verdienen. Aangezien geld voor arbeid staat, staat hier met zoveel woorden dat die persoon de arbeid van anderen in zijn bezit heeft. Het bezitten van de arbeid van een persoon, zonder enige verplichting aan die persoon, heet in termen van daden "slaverij". De aanscherping van de definities van woorden geeft dus hetzelfde resultaat als de analyse van daden, zoals op deze website gedaan in de secties economie  en sociologie  .

Een consequent gebruik van woorden leidt tot een definitie van geld in termen van arbeid. Een mogelijkheid is de definitie zoals ingevoerd door Jack Vance in zijn boeken spelende in de Alastor groep van de Gaeaanse zwerm, zie literatuur (Vance 3-6)  . De geldstandaard op de planeten van die groep is de SWE, de Standaard Waarde Eenheid, zijnde de tegenwaarde van een dag ongeschoolde arbeid.


Naar Termen: kapitaal  , Hirarchie algemeen  , of naar site home  .