WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Termen: verantwoordelijkheid

5 jun.2014

De term 


Pauw, 11-03-2016


     Al laat je ze als blanken bijna dertig jaar lang en ondanks een ernstig spraakgebrek het NOS Journaal presenteren uitleg of detail , desondanks zijn blanken racisten:


De Volkskrant, 17-09-2014, door Robert Vuijsje

Land van afkomst | Interview | Noraly Beyer

Op zwart

Welke rol speelt afkomst in een leven in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Noraly Beyer was presentatrice van het NOS Journaal en vindt het spijtig dat er geen gekleurde opvolger is gekomen.


Tussentitel: 'Ik was veertien jaar weg geweest uit Nederland. De sfeer was totaal omgeslagen, alles was veranderd'

... De vader van Noraly Beyer kwam terecht bij Shell, haar moeder zat in het onderwijs. Wie het zich kon permitteren stuurde zijn kinderen naar Nederland om te studeren. Op haar 12de ging ze naar het internaat in Roermond, bij de nonnen.
    'Alles was nieuw en spannend. Op Curaçao was ik al gewend aan een samenleving met verschillende mensen, zeker ook met Hollanders. Omgekeerd kenden ze dat hier niet. Mensen zoals ons kenden ze alleen van de missiekalender. Ik zat met twee andere kinderen uit de West op die kostschool. We waren de zwarte korrels in een pan met witte rijst.'
    Tot eind jaren zestig bleef ze in Nederland wonen. Tot ze een kind kreeg. 'Ik wilde dat mijn kind zou opgroeien in de vrijheid van de tropen. Niet in zo'n klein huis in Nederland.'    ...
    ...De Decembermoorden waren de apocalyps. Tijd om te gaan.
    'Ik was veertien jaar weggeweest uit Nederland. De sfeer was totaal omgeslagen, alles was veranderd. ...
    ... In Nederland was blokvorming ontstaan, die er nu nog steeds is. ...
    'Toch zouden ze actiever moeten zoeken, zich inleven in andere culturen. Voor mensen met een andere afkomst, die wel hier zijn geboren en getogen, blijft het leven toch anders dan voor iemand die elke middag om vier uur een kopje thee kreeg van zijn moeder. Ik begrijp dat het makkelijk is steeds maar weer terug te vallen op je eigen bastion. Als het geloof erbij wordt gehaald, is het helemaal ingewikkeld. Maar als we verder willen, zullen we toch zwaarder moeten inzetten op wederzijds begrip.'


Wat trof u verder aan?
'Ik viel in een discussie onder Surinamers en Antillianen die zichzelf niet herkenden in de media. Ze riepen: waar is de zwarte Emmer? Fred Emmer was een nieuwslezer bij het NOS Journaal. Mensen namen mij mee naar bijeenkomsten waar werd geroepen dat het zo niet verder kon. In koor riep ik het mee: waar is de zwarte Emmer? Op de televisie was niets terug te zien van de verkleuring in de maatschappij. ...

Tussenstuk:
Noraly Beyer (Curaçao, 1946) was van 1985 tot 2008 presentatrice van het NOS Journaal. 'Op straat komen nog altijd mensen naar me toe om te vertellen hoe belangrijk het voor ze was. Ook Turken en Marokkanen. ...


Red.:   Keiharde racisten, die gekleurden die op de kleur van de presentator letten. In plaats van dat ze begrip hebben voor het feit dat ze in Nederland wonen, en dus Nederlanders op televisie zullen zien. Tussen twee haakjes: zodra je op kleur gaat zitten letten en al helemaal als je het erover hebt, ben je dus géén Nederlander, maar een gekleurde immigrant.
    Maar begrip is natuurlijk een zaak die alleen maar van Nederlanders hoeft te komen:

  Bent u zich bewust van de historische betekenis?
'Dat is lastig om over jezelf te zeggen. Ik vind het vooral jammer dat het niet doorzet. Hoeveel zijn er nu? Overal wordt gezegd: ze zijn er niet. Bij de televisie, in het theater. Het is een taboe dat geen taboe zou moeten zijn. Maar iemand moet het managen, die verschillende culturen. In de hectiek van de dag is daar vaak geen tijd voor.
    'Toch zouden ze actiever moeten zoeken, zich inleven in andere culturen. ...'

Natuurlijk hoeven gekleurden zich dat niet ... Zich inleven in de Nederlanders die hun maatschappij sterk onveiliger hebben zien worden uitleg of detail uitleg of detail en die eindeloos veel miljarden kwijt zijn aan die gekleurde immigranten uitleg of detail , en daar dus liever niet aan herinnerd willen worden door gekleurde immigranten op de televisie.
     En die gekleurden hoeven zich niet in te leven, omdat ze weten dat de Nederlanders racisten zijn:
  Voordat ik wegging, werden wel al grapjes gemaakt over Surinamers. Dat ze de meiden afpakten en lui waren en zo hard lachten. Turken en Marokkanen had ik ook leren kennen. Die werden een beetje achter de dijk gehouden.
    ... In Nederland was blokvorming ontstaan, die er nu nog steeds is.

Terwijl het natuurlijk precies andersom is:
  Voordat ik wegging, had ik veel contact met Antillianen en Surinamers. Altijd in een gemengd gezelschap, dat ging op een natuurlijke manier.

Dat laatste omdat het er maar een paar waren. maar toen het er veel meer waren geworden...
  Wat trof u verder aan?
'Ik viel in een discussie onder Surinamers en Antillianen ...

... hadden ze clubjes onder elkaar waarin het racisme welig kon tieren gepraat kon worden. Tot aan het punt dat ze in 2014 op puur racistische gronden bewaar maken tegen Zwarte Piet. Iemand die goed kan organiseren en hard werkt, en dus in niets lijkt op creolen, behalve wat toevallige uiterlijke kenmerken waar je niet op mag letten als het over misdaad en ongehuwde tienermoeders gaat.


Red.:    Vermoedelijk weet columnist Rens avn Tilburg, die meestal niet al te stomme dingen schrijft, zelf ook wel dat het hier niet om xenofobe- maar om anti-iimigratie-partijen gaat. Maar anti-immigratie wordt zelfs al door gematigde eurofielen gelijkgesteld met xenofobie. Dit terwijl anti-immigratie niets te maken heeft met xenofobie, maar met afkeer van vrouwenonderdrukking, uithuwelijken, eerwaak, besnijdenis, rituele slacht, overlast, criminaliteit, homo-haat, Jodenhaat, Nederlanders- en andere Europeanen-haat, gebouwen vol haat-godsdienst, ondermijning van de democratie, ondermijning van de kunstvrijheid, ondermijning van de vrijheid van meningsuiting enzovoort. En dat is allemaal in zeer ruime mate toegenomen door de (allochtone) immigratie. En afkeer van de immigranten-inbreng is dus geen xenofobie, maar gewoon de wens voor een rustig en veilig leven  
    En oh ja, die immigranten wonen niet in de buurt waar Rens van Tilburg woont.


Naar Termen  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .