Bronnen bij Termen: wegkijken

  Wegkijken
1: Bewust je aandacht afwenden van een zaak terwijl deze onwelgevallig is zodat je er niets aan hoeft te doen. 2, (pol. cor.): Iets dat politiek-correcten absoluut nooit doen. 3, (real.): Eén van hoofdactiviteiten van de politieke-correctheid, met name slaande op alle zaken waarin moslims en negers onderpresteren in de moderne Nederlandse en westerse maatschappij.

Het "wegkijken"  is een al heel lang gebruikte term, reden dat hij minder opviel en hier juist laat verscheen. Vrijwel meteen daarna kwam er een bron die heel veel samenvatte (GeenStijl.nl, 22-03-2016, door Pritt Stift uitleg of detail ):
  NPO AanslagenAvond + Bingokaart



Heel veel nootjes en heel veel chips, want het wordt weer een lange zit. 1Vandaag, DWDD, NOSJournaals, Nieuwsuur, Pauw besteden volle bak aandacht aan duidings & achtergronden bij de islamitische moslimaanslagen van vandaag. Zet u schrap voor een hele telefoonklapperrr aan kersverse deskundologen met totaal onverwachte inzichten en volstrekt nieuwe visies. ...

En daar is qua inhoud nauwelijks iets aan satire aan  ... Een reageerder maakt het expliciet:
  Het wegkijken begint natuurlijk ook steeds radicalere vormen aan te nemen.
jekalemoeder.nl | 22-03-16 | 18:33

Moet je nu lachen of huilen...?

Hier een rapport van één van de zeer zeldzame gevallen in de reguliere media dat af en toe enig teken vertoont van werkelijkheidszin (de Volkskrant, 23-03-2016, column door Elma Drayer):
 

Dreigingsniveau

... toen kwamen de eerste berichten binnen over de Brusselse aanslagen. En meteen was mijn voornemen te onnozel voor woorden.
    Terwijl het aantal doden razendsnel opliep, moest ik onwillekeurig terugdenken aan het optreden van de hoofdredacteur van een concurrerende krant. Maandag mocht deze man aanschuiven bij De Wereld Draait Door teneinde verslag uit te brengen van een ommetje door Sint-Jans-Molenbeek - de wijk waar vrijdag eindelijk Salah Abdeslam werd opgepakt, naar verluidt de chef logistiek van de novemberaanslagen in Parijs.
    Zorgelijk sprak de hoofdredacteur, zelf van Vlaamse komaf, over de hoge werkloosheid in Molenbeek. Repte van 'een buurt die het heel lastig heeft'. Waarna hij in één moeite door de term 'voedingsbodem' liet vallen. ...


De man, ene Peter Vandermeersch, is één van de beruchtste wegkijkers in Nederland.
    Net als dat DWDD waar hij mocht optreden, natuurlijk. En de rest van de NPO uitleg of detail . Maar dat hadden we al geconstateerd.
    Nog even de altijd nog wat scherper visie van GeenStijl (GeenStijl.nl, 21-03-2016, door Van Rossem uitleg of detail):
 

Zetbaasje NRC: 'Molenbeek komt door wanhoop'



Ze zeggen wel eens dat België, maar ook andere landen om ons heen, nogal achterlopen in het islamdebat. Wij hebben immers de moord op Van Gogh al gehad. Ze zeggen ook wel eens dat België, evenals andere landen om ons heen, nogal achterlopen in het loswrikken van de policor moraal. Wij hebben immers de moord op Fortuyn al gehad. Dus als wij Peter Vandermeersch bij DWDD zien zitten om Molenbeek te 'duiden', dan borrelen er wat vragen uit onze onderbuik omhoog. Zoals: waarom heeft een Nederlandse krant eigenlijk een Vlaamse hoofdredacteur als die op dit soort ingrijpende maatschappelijke dossiers zo ontzettend achterlopen? En waarom mag die Vlaamse hoofdredacteur in één van Neerlands best bekeken televisieprogramma's duiding komen geven over juist die dossiers? Alleen maar omdat hij Belg is, en Molenbeek in België ligt? Of is het écht de bedoeling dat de kijker terug in de tijd gebabbeld wordt, naar de jaren waarin de zoete onwetendheid over de islam in Europa nog overheerste, omdat de grootste angsthaas van Nederland - Matthijs van Nieuwkerk - bang is dat ie anders wat harder naar huis moet fietsen? Hoe het ook zij. Het kijkvee van DWDD kreeg te horen dat aanslag plegende islamisten vier maanden kunnen onderduiken in Molenbeek, omdat er wanhoop heerst in die wijk. Met de islam heeft het allemaal weer niets.... enfin.



Dat gezicht ... Dat is echt te rattig voor een strop. Bedenkt u wat voor het geval de revolutie uitbreekt ...

Maar het zijn niet alleen de media, hoor, die goed kunnen wegkijken ... (de Volkskrant, 21-03-2016, van verslaggever Peter de Graaf ):
  'Meest gezochte man? Buurt wist van niks'

De vrijdag opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam bereidde een nieuwe aanslag voor. In het Brusselse Molenbeek is het druk bij zijn onderduikadres.


'Grotesk', noemt schepen (wethouder) van Sociale Zaken Ann Gilles-Goris de berichten in sommige media dat de hele buurt wist dat Salah Abdeslam ondergedoken zat in Molenbeek en dat hij daar zelfs met een muts over het hoofd over straat liep. Ze woont nota bene zelf in de Vierwindenstraat, op een tiental huizen verwijderd van het appartement waar Europa's meest gezochte terreurverdachte vrijdag werd gearresteerd. 'Ik heb daar geen woorden voor. Dat doet geen recht aan de buurt', zegt de bestuurder van de Brusselse deelgemeente.    ...

En ook Nederland zit boordevol met dit soort wegkijkers.

Maar ook die andere groep cultuurverrijkers mag zich verheugen in de wegkijkblikken van de elite, hoor. Zelfs als ze nog thuis achter de ijzeren kookpot zitten ... (de Volkskrant, 26-05-2018, door Ellen de Visser):
  Dorpshoofd

Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: huisarts Sjoerd Zwart (62).


‘Het was rond lunchtijd toen de portier van het ziekenhuis zich op de fiets bij mij meldde. Ik was nog maar net begonnen met mijn werk in Ghana, in een ziekenhuis op het platteland. De nacht ervoor had ik gewerkt en ik wilde graag wat rusten, maar voor spoedgevallen was ik bereikbaar. De portier bracht een briefje met een boodschap van de verpleegkundige: er was een vrouw van een jaar of 30 binnengebracht met buikpijn. De verschijnselen die ze had genoteerd waren niet zorgelijk, dus ik schreef terug dat ik over een uur wel zou langskomen.
    ‘Tien minuten later kwam de portier terug met een nieuw briefje. Ik moest echt met spoed komen want het ging om een familielid van het dorpshoofd, lid van de Ashanti, de grootste en machtigste stam van Ghana. Please doctor, zei hij erbij. Ik raakte wat geërgerd, waarom moest die vrouw zo nodig voorrang krijgen? Ik gaf een briefje mee terug, met dezelfde strekking als daarvoor. Maar het zat me niet lekker en na een half uur ben ik toch naar het ziekenhuis gegaan. Ik had het goed ingeschat. De vrouw had buikgriep, ik gaf haar een medicijn mee en ze kon weer naar huis.
    ‘Twee dagen later stond er opeens een delegatie van het dorpshoofd bij mijn woonhuis. De chief was beledigd, kreeg ik te horen, omdat ik niet had geluisterd naar een dringend verzoek. Ik verdedigde mezelf, legde uit dat er geen noodzaak was geweest om snel te handelen. ...

Waarop die dokter gewoon had moeten zeggen dat hij van een nog hogere en nog machtigere stam was, en als dat nog niet voldoende was, hij wel terug zou komen met een paar soortgenoten met vuurstokken.
    Zoals dat vroeger ging ...
    Maar nee hoor ... De dokter geeft zich over aan de christelijke overbeschaafdheid:
  ... legde uit dat er geen noodzaak was geweest om snel te handelen. Toch heb ik mijn excuses aangeboden. Ik realiseerde me opeens heel goed dat ik rekening moest houden met de regels van de samenleving waar ik te gast was. De maatschappij is daar nu eenmaal een stuk hiërarchischer, wie status heeft krijgt een voorkeursbehandeling. Wat voelde ik me nederig. Ik speelde de hautaine westerse dokter, de blanke die wel even bepaalt hoe het hoort.

Een ultieme vorm van wegkijken, dat "Die andere wang"...


Naar Termen, wegkijken  , of site home  ·.

22 mrt.2016