De Volkskrant, 16-04-2012, van correspondent Patrick van IJzendoorn .2008

Kasplantjes, kom naar buiten

In een boom klimmen. Een krab vangen. Wilde bramen eten. Een slakkenrace houden. Graven naar schatten op het strand. Dat zijn volgens de Britse organisatie National Trust vijf van de vijftig dingen die een kind zou moeten doen voor hij of zij '11Ņ jaar' oud is.

De Britse evenknie van de Vereniging Natuurmonumenten maakt zich zorgen om het toenemende aantal 'cotton wool kids', kinderen die amper meer buiten spelen.

De ouders van deze veredelde kasplantjes zijn als de dood dat hun kinderen zich bezeren tijdens het buiten spelen, als ze al niet worden ontvoerd door pedofielen. Kinderen die thuis achter de computer of voor de televisie zitten, zijn beter in de gaten te houden.

En als ze toch willen vliegeren, sneeuwballen gooien of paarden voederen dan zijn er genoeg omwonenden, politieagenten, ambtenaren, veiligheidsdeskundigen en onderwijzers die bereid zijn voor spelbederver te spelen. Op een beetje grasveld prijkt wel een 'No ball games' of 'Keep off the grass'-bordje.

De lijst volgt op een onderzoek van de stichting waaruit blijkt dat Britse kinderen dagelijks gemiddeld 2,5 uur van hun vrije tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Slechts 10 procent van hun speeltijd brengen ze door buiten het blikveld van hun ouders.

Het territorium waar de kinderen spelen, is de afgelopen dertig jaar met 90 procent ingekrompen. Ouders die hun kinderen naar school laten fietsen, krijgen scheve blikken. Volgens de Trust is veel ouderlijke angst irreŽel. Zo vallen er jaarlijks uiteindelijk meer kinderen uit hun bed dan uit een boom.

Het initiatief van de National Trust maakt deel uit van een opstand tegen deze vorm van huisarrest.

Enkele jaren terug oogstten de gebroeders Hal en Conn Iggulden succes met The dangerous book for boys, een handboek voor onbezorgd en avontuurlijk buiten spelen dat ook in het Nederlands is verschenen (Het Jongensboek, uitg. De Harmonie).

De Trust ziet een rol weggelegd voor de grootouders als ervaringsdeskundigen. Dit wil niet zeggen dat de stichting terugverlangt naar de tijd van Enid Blyton.

Veiligheid blijft belangrijk, ook voor scharrelkinderen. Op een promotiefoto staat dan ook een jongen die getooid met touw, kniebeschermers en een valhelm een boom gaat beklimmen.

Tussenstuk:
Dingen om te doen voor je 11ĺ jaar

1. In een boom klimmen
2. Van een heuvel rollen
3. Wildkamperen
4. Een hutje bouwen in het bos
5. Een steen over het water ketsen
6. Rennen in de regen
7. Vliegeren
8. Vissen met een net
9. Een appel van de boom eten
10.Spelen met kastanjes
11.Sneeuwballen gooien
12.Schatgraven op het strand
13. Moddertaartjes bakken
14. Een dammetje aanleggen
15. SleeŽn
16. Iemand ingraven in het zand
17. Een slakkenrace houden
18. Over een omgevallen boom lopen
19. Touwslingeren
20. In de modder rollen
21. Bramen plukken
22. In een boom kijken
23. Naar een eiland gaan
24. 'Vliegen' in de wind
25. Een grasfluitje maken
26. Fossielen en botten zoeken
27. De zon zien opgaan
28. Een flinke heuvel beklimmen
29. Achter een waterval kruipen
30. Een vogel uit je hand voeren

Uit de lijst 50 Things to do before you're 11ĺ van de Britse natuurorganisatie National Trust.Naar Alg. semantiek, trainingsprogramma , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]