Z24.nl, 16-11-2012. .2006

Zaken doen met Britten: Nederlanders blind voor subtiele signalen

Nederlanders denken vaak te makkelijk over zaken doen in het Verenigd Koninkrijk. Ze overschatten hun talenkennis en zijn blind voor subtiele signalen.


Groot-BrittannIë heeft geen euro en de zee scheidt Britten van het Europese vasteland. Toch voelt het VK voor Nederlanders redelijk dichtbij en vertrouwd aan. Na Duitsland, Frankrijk en België is het de grootste exportpartner van Nederland.

Juist die schijnbare vertrouwdheid is echter een belangrijke valkuil, als je zaken wilt doen in het Verenigd Koninkrijk. Waar moet je op letten als Nederlander?


Taal: grotere barrière dan je denkt

“Mensen denken vaak; ik spreek de taal, kijk veel naar de BBC en ik ben dol op Britse humor dus dat komt zeker goed”, vertelt Ilse van den Meijdenberg, die met haar bedrijf UK meets NL handel tussen Nederlandse- en Britse bedrijven bevordert.

Hoewel Nederlanders over het algemeen goed Engels spreken, is de taal toch een groter probleem dan je denkt. “Nederlanders overschatten zichzelf. De echte vaktaal die nodig is voor een goede zakenrelatie beheersen ze vaak te weinig.”


Miscommunicatie

Ook als we de taal tot in de puntjes beheersen, is elkaar goed begrijpen lastig. Nederlanders staan bekend om hun directheid, terwijl Britten zich juist bij uitstek bedienen van subtiele hints. Te subtiel vaak voor Nederlanders.

Voor de nuchtere Nederlander vergt het interpreteren van Britse codes expertise en ervaring. Dat blijkt ook uit het onderstaande lijstje van Nederlands-Britse Kamer van Koophandel: een vertaalgids van het Britse Engels.


Wat Britten zeggen

Wat je denkt te begrijpen

Wat ze eigenlijk bedoelen

I almost agree.

Hij/Zij is het er bijna helemaal mee eens

Ik ben het er totaal niet mee eens

You’ll get there eventually.

Ga zo door, het gaat de goede kant op

Je maakt geen schijn van kans

That is an original point of view.

Ze vinden het een goed idee

Je bent geschift

I’m sure it’s my fault.

Hij/Zij geeft zichzelf de schuld

Het is jouw fout!

Very interesting.

Ze zijn onder de indruk

Ik geloof er geen snars van

Oh, by the way...

Dit doet er niet zoveel toe

Het belangrijkste doel van dit gesprek is...

Quite good.

Best wel ok

Nogal teleurstellend.

That’s not bad.

Niet echt geweldig

Prima/Uitstekend!

Would you like a cup of tea?

Nog een kopje thee?

We zijn klaar met dit gesprek


Britse humor

Waar Nederlanders en Britten elkaar wel in kunnen vinden is de humor.

“De Britse humor valt in de smaak bij Nederlanders, dit is zeker niet overal het geval”, vertelt Michiel van Deursen van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel. Dit is een van de redenen waarom de samenwerking tussen Nederlanders en Britten redelijk soepel gaat.

Van den Meijdenberg merkt op dat je als buitenlander wel uit moet kijken, wanneer je zelf je moppentrommel open trekt. “Hoewel Britten niet vies zijn van een beetje zelfspot is het niet de bedoeling dat je als buitenlander hieraan mee doet.”

Dresscode: Gentlemen’s Club

Britten staan niet echt bekend om hun smaakvolle outfits, maar ze kleden zich in het bedrijfsleven vrij formeel. “Op de zaak loopt iedereen erbij als op de Gentlemen’s Club, mantelpakjes voor vrouwen en mannen in maatpak” vertelt Van den Meijdenberg.

Voor mannen zijn er strikte ‘regels’, bijvoorbeeld een overhemd met een zakje voorop kan echt niet en je zult geen Brit zien met een gestreepte stropdas. Vrouwen zijn iets vrijer in hun kledingkeuze, ook hangt het heel erg af van de branche waarin je werkt. In The City bijvoorbeeld, het hart van de Britse bankenwereld, word je naar huis gestuurd als je een andere kleur schoenen draagt dan zwart.

Vande Meijdenberg: “En er wordt erg veel waarde gehecht aan manieren, zo wordt een bedankje na een gesprek erg op prijs gesteld, al is het maar een korte kennismaking.” Het mag tegenwoordig gewoon met een emailtje natuurlijk.

Mogelijkheden

Er zijn natuurlijk altijd obstakels die overwonnen moeten worden, maar Van den Meijdenberg is erg positief over de Nederlands-Britse samenwerking: “Het Verenigd Koninkrijk biedt veel mogelijkheden voor Nederlanders. Britten zeggen het makkelijkst zaken te doen met Nederlanders, daarnaast is Nederland voor hen een brug naar Europa.”

En de mensen die echt niet uit de voeten komen met de impliciete boodschappen en droge humor kunnen altijd nog naar Schotland. “Hoe verder je naar het Noorden van het eiland gaat, hoe meer ze op ons lijken. In Schotland zijn ze bijvoorbeeld al veel directer in de omgang, hier vinden de meeste Nederlanders snel aansluiting bij”, aldus Van Deursen.


Tussenstuk:

Grote Handelsparter


Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland, België en Frankrijk de grootste handelspartner van Nederland.

- De jaarlijkse export van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk is met 32,3 miljard euro goed voor 8 procent van de totale export.

Brits-Nederlandse multinationals

- Royal Dutch Shell

- Unilever

- Reed-Elsevier


Red.:  Bij sociologische_krachtem_cultuurverschillen

Terug naar   , lijst , overzicht   , of naar site home . uitleg of detail