WERELD & DENKEN
 
 

Algemene semantiek | Verzamelwoorden: mensen

Bij het samen nemen van verschillende exemplaren dieren met vier poten, die ook nog de eigenschap hebben dat ze wit-zwart gekleurd zijn en melk geven, in de term "koeien" is er nog niets aan de hand. Bij het samenvatten van twee voeten met een te groot hoofd tot "mensen"  ook nog niet. Maar zodra je binnen die tweevoeters er ook maar één of andere deelgroep uit haalt, stort je je meteen in een valkuil vol potentiële problemen - men hoeft slechts de term "negers" te laten vallen, en verdere uitleg lijkt bijna overbodig.

Er bijvoorbeeld niets aan de hand als je zegt dat paarden harder lopen dan koeien. Maar een heleboel mensen staan in je nek te hijgen als je zegt dat negers sneller zijn dan Chinezen.

Desondanks leidt het geen twijfel dat negers zijn dan Chinezen - kijk maar naar de Olympische finale honderd meter hardlopen: bijna allemaal negers - en geen Chinees in de buurt te bekennen.

Nu is dit een relatief makkelijk voorbeeld, maar veelal ligt het subtieler. De beste manier om daar uit te komen is om meer neutrale gevallen te bekijken, "langer dan" bijvoorbeeld, en er dan wiskundige analyse op los te laten. De resultaten van die benadering zijn essentieel voor iedere discussie over sociologie, en haar afgeleiden als de politiek, en staan elders  .

Het volgende onderwerp is de relatie tussen verzamelwoorden en waarnemen  .
 

Naar Verzamelwoorden  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .