Filosofen: Sudhir Kakar

Sudhir Kakar is, samen met Kishore Mahbubani, de bekendste niet-westerse filosoof in de westerse wereld - Mahbubani namens verlichte islamitische wereld, Kakar, namens de hindoestanen. En beiden met dezelfde boodschap: wij niet-westerlingen gaan jullie westerlingen pakken. Tevens reden van hun populariteit, want "populariteit" betekent hier bijna overal en altijd: "populariteit bij elite en media". En die haten de westerse cultuur, want die is in hun ogen veel te egalitair naar hun smaak. Liever terug naar de tijd van Dickens.
 
Kakar brengt één van de trekken van  hindoestaanse cultuur met zich mee: het geloof in de mystieke zielenverlosser. Type Bhagwan . Kakar is van beroep topmanagers-zielkneder, een wereldlijke versie van het type dat in vertellingen en meestal ook de werkelijkheid een oplichter blijkt te zijn. In een van de Inspecteur Morse afleveringen is een oplichter van het zielkneder-type neergezet dat zelfs qua uiterlijk sterk lijkt op de onder geïntroduceerde Kakar .

Hier gaat het om zijn kijk op een aspect van de Indiase cultuur, die direct eronder gecontrasteerd wordt met de werkelijkheid, uit dezelfde krant (de Volkskrant, 23-04-2005, interview door Elisabeth von Thadden (Die Zeit; vertaling: Albert van Veghel)):
  Interview | Geboren in India en opgeleid in Duitsland, belandde Sudhir Kakar in een identiteitscrisis. De psychoanalyse werd zijn redding en goudmijn.

Maandag Freud, dinsdag Ghandi

Tussentitel: `Europa is realistisch en depressief, India is daarvoor te jong en te hoopvol'
...
Maar betekent dat dan niet de zegenrijke opmars van de westerse rationaliteit, die in de maatschappijen in het Westen tegelijk ook heeft gezorgd voor een dramatische toename van de individuele uitputting in de strijd om erkenning en welvaart?
'De depressie is ook een teken van de zwaarte van de realiteit. De realiteit is geen aanleiding voor blijmoedigheid. Ook Freud was depressief. Maar om te kunnen handelen mag men niet al te realistisch zijn. Zonder hoop kan men niet handelen. Dat heeft primair met jeugd te malven. In India is tweederde van de bevolking jonger dan 2.5 jaar. Zo'n maatschappij kan niet depressief zijn.'

Dus de rationaliteit van een maatschappij heeft ook met het geboortecijfer te maken?
'Ja. Europa maakt op mij een verlaten, stille en bejaarde indruk.'

Dus over naar de jonge en dynamische Indiase cultuur (de Volkskrant, 23-04-2005, rubriek televisie door Wim de Jong):
  Bolkestein II (1)

...Wie wel goed zat gisteren: Teleac/NOT, dat gistermiddag alvast zelf een van de grote onderwerpen op de agenda van B16 had geplaatst, dat van de geboortebeperking. In India namelijk is het voor beginnende moeders zaak dat ze zoveel mogelijk jongetjes op de wereld zetten, en als ze daarin mislukken worden ze door echtgenoot of schoonfamilie in brand gestoken.
    Op die manier laten jaarlijks 25 duizend vrouwen het leven. ...

En nog een voorbeeld over de fijne Indiase cultuur van Kakar (de Volkskrant, 14-01-2006, door Simone de Schipper):
  Een dochter is in India een dief van de familie

Een dochter op de echo? In India volgt dan vaak een abortus. Het vrouwentekort kan grote gevolgen hebben: loslopende mannenbendes verstoren de veiligheid. Toch worden de meisjes ondanks hun schaarste niet meer waard.


Tien miljoen vrouwelijke foetussen zijn de afgelopen twintig jaar in India geaborteerd, berichtte wetenschappelijk vakblad The Lancet begin deze week. ...
    Boven alles is het aantal triest. Tien miljoen niet-noodzakelijke abortussen en tien miljoen trieste aanleidingen daartoe. Het aantal is ook opzienbarend. In steden worden nu tegenover iedere tien jongens slechts negen meisjes geboren, lokaal is de verhouding nog schever. Dat moet toch gevolgen krijgen?
    'Zeker', zegt hoogleraar politicologie Valerie Hudson van de Amerikaanse Brigham Young University. ...
    Ook Hudson verwacht geen snelle veranderingen. 'De voorkeur voor jongens rust op religieuze, economische, sociale en culturele fundamenten die elkaar in stand houden. Als alleen de schaarste van vrouwen verandert, houden die andere pilaren het bouwwerk overeind.'    ...

Na het schrijven van dit artikel is er veel meer verzameld over de Indiase cultuur, allemaal even verlicht - zie hier uitleg of detail .


Naar Filosofie, inleiding  , of site home  ·.