De Volkskrant, 11-02-2010, van correspondent Ariejan Korteweg 2010

Accent | Vakgenoot blijkt een verzinsel

Gevierde filosoof Lévy trapt in nep-collega

Voor geen andere auteur ruimen de Franse media zoveel pagina’s in. Bernard-Henri Lévy, beter bekend onder de merknaam BHL, figureerde de afgelopen week in alle dag- en weekbladen en in alle praatprogramma’s.

Van de sterfilosoof verschenen maar liefst twee boeken tegelijk : De la guerre en philosophie (Over oorlog in de filosofie) is een pamflet over zijn beroepsopvatting als strijdbaar filosoof, die zich graag als partij opstelt in de brandhaarden van de wereld. Pièces d’identité (Identiteitsbewijzen) is een dertienhonderd pagina’s tellende bundeling van zijn artikelen, lezingen en verspreide stukken. Een indrukwekkende oogst, die hem op veel bewondering kwam te staan. Totdat een wakkere redacteur van Le Nouvel Observateur op iets opmerkelijks stuitte. In zijn boek trekt Lévy nogal van leer tegen Immanuel Kant, die zijn huis enkel verliet voor een dagelijkse wandeling maar zich toch allerlei opvattingen over de wereld permitteerde.
    Hij beroept zich daarbij op een zekere Jean-Baptiste Botul die in zijn kort na de Tweede Wereldoorlog verschenen boek La vie sexuelle d’Emmanuel Kant (Het seksleven van Immanuel Kant) allerlei behartenswaardigs zou hebben geschreven over ‘de filosoof bij uitstek zonder leven en zonder lichaam’. BHL verwijst vooral naar een reeks voordrachten die Botul gaf in Paraguay voor een genootschap van neo-Kantianen.
    Deze Botul is een verzinsel, wist de Nouvel Observateur te melden. Hij werd bedacht door Frédéric Pagès, redacteur van weekblad le Canard Enchainé. Rond de niet bestaande wetenschapper vormde zich zelfs een heel genootschap dat allerlei publicaties uitbrengt.
    Lévy erkende zijn fout meteen. ‘Petje af voor deze bedachte Kant die echter lijkt dan de werkelijkheid en zo goed past bij het beeld dat ik van hem heb.’ BHL blijkt Botul ook geregeld in lezingen te hebben opgevoerd.
    ‘Het was nooit de bedoeling met Botul verwarring te stichten’, zegt diens schepper, Pagès. ‘Het is gewoon een schuilnaam voor een collectief van schrijvers.’ Volgens Pagès roept de flater van BHL wel vragen op over diens manier van werken. Via internet is de identiteit van Botul (1896 – 1947) simpel te achterhalen.‘Toch is niet met zekerheid vastgesteld dat hij niet bestaan heeft’, waarschuwt Pagès. ‘Het zou dus kunnen dat de geschiedenis Lévy alsnog gelijk geeft.’


Naar Filosofie home , Algemeen overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]