gaslicht.com, 23-12-2015. uitleg of detail .2011

Energiebelasting gas stijgt exorbitant

Zoals verwacht heeft de Eerste Kamer gisteravond ingestemd met het Belastingplan 2016. Dat betekent een belastingverlaging van in totaal 5 miljard euro. Voor de meeste huishoudens gaat die verlaging op energiegebied niet op. De fors verhoogde energiebelasting voor gas zorgt ervoor dat de gemiddelde energierekening met 132 euro stijgt.

Energiebelasting gas stijgt ruim 7 cent

Nu het Belastingplan akkoord is, zullen per 1 januari 2016 andere energiebelastingtarieven gelden. Voor stroom betalen we niet langer 14,47 cent per kilowattuur, maar 12,18 cent. Voor gas betalen we dit jaar nog 23,12 cent per kuub, vanaf 1 januari wordt dat maar liefst 30,45 cent. Die laatste stijging is exorbitant hoog in vergelijking tot voorgaande jaren. Het betekent dat de gemiddelde gasrekening 132 euro omhoog gaat.

Verwarring

Er bestond nogal wat verwarring over de belastingplannen. Leveranciers hielden in de tussentijd allemaal andere energiebelastingtarieven aan voor 2016. Zonder enige media aandacht zijn de oorspronkelijke plannen aangepast. De wijziging is echter enorm. In het Belastingplan dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd werd nog gesproken over een stijging in de energiebelasting voor stroom van 0,5%, dat is een daling van 15,8% geworden. De energiebelasting voor gas zou met 4,9% stijgen, maar dat is 31,7% geworden, zo blijkt uit het definitieve Belastingplan.

Nog groter deel van energierekening belasting

Door deze veranderingen bestaat de energierekening volgend jaar voor een nog groter deel uit belastingen. Kijken we naar de huidige koploper van de 'TOP 5 goedkoopste energiepakketten' en nemen we daarin de verwachte netbeheerkosten mee, dan heeft een gemiddelde consument op meer dan de helft van de nota geen invloed. Bekijk de verdeling van de kostenposten op de energierekening.

Hoewel de leveringstarieven steeds verder dalen, merken we daar in de portemonnee maar weinig van. Voor het goedkoopste energiecontract op basis van 3500 kWh en 1800 kuub betalen we nu nog 1516 euro, door de veranderingen wordt dat per 1 januari 1564 euro.

Wat betekent dit voor de energierekening?

Benieuwd wat u volgend jaar kwijt bent aan belastingen? Wij rekenen het eenvoudig voor u uit. Vul uw gemiddelde verbruik in en bekijk wat het verschil in 2016 voor u zal zijn door de veranderingen in de belastingen.
Web:
TT:

Naar Allochtonen, cultuurbedreiging  , Allochtonen lijst , Allochtonen, overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]