TV-recensie: Yes, minister

 De serie Yes, minister  (Wikipedia) had van begin af aan een reputatie van een hoge mate van realiteitswaarde. Dit ondanks het feit dat de beschreven toestanden variëren van het hilarische tot het schokkende. Voornamelijk politieke en bestuurlijke toestanden. Die in eerste instantie beschreven zijn binnen de Engelse politiek en maatschappij, maar met hoge betrouwbaarheid vertaalbaar zijn naar andere landen en maatschappijen, zolang die ook maar enigszins de vorm van een parlementaire democratie hebben. En voor een deel zelfs ver daar voorbij, aangezien een belangrijk deel gaat over algemeen menselijke zwakheden als machtsgeilheid, incompetentie, en dergelijke.

Er is ook een hoofdthema, en dat is de strijd tussen gekozen politici, die regelmatig wisselen, en aangestelde ambtenaren, die vaak een hele loopbaan op dezelfde positie zitten  . De eerste hebben formeel de macht, de tweede vaak in de praktijk. Tegen dit scenario worden de meeste van de beschreven eigenaardigheden uitgespeeld. Zoals gezegd, met een dergelijke mate van realiteit dat nog tientallen jaren later, de oorspronkelijk serie speelde in de jaren 80, de beschreven zaken in de werkelijke politiek zijn te herkennen (de serie is nog steeds verkrijgbaar op DVD, indien niet in de winkel, bij de BBC via hun website - op de foto: links de Permanent Secretary (directeur generaal - de baas) Sir Humphrey (Appleby), rechts de Principal Private Secretary (toegewezen persoonlijk secretaris - voetveeg) Bernard (Woolley), en in het midden de minister zelf (meestal slachtoffer): the Right Honorable Jim Hacker) (de Volkskrant, 22-11-2005, ingezonden brief van Tim van Miert (Amsterdam)):
  Yes, minister

Met veel plezier heb ik het artikel 'Het probleem van Den Haag' gelezen (het Vervolg, 19 november). Al die ministers die tegenwoordig rondtoeteren dat er in Den Haag 'nooit iets verandert', verwijs ik hierbij naar de hilarische Britse politieke tv-serie Yes, minister (uit 1980 alweer) waarin keer op keer werd aangetoond dat er in de politiek eigenlijk nooit iets verandert niet als het aan de ministers en hun ambtenaren ligt, tenminste. Verplichte kijkerskost voor de Haagse kaasstolp, toen en nu.

Voor het genoemde Volkskrant-stuk zie hier  ; een ander voorbeeld dat in de serie beschreven is, de politiek assistent, en nu (dec. 2005) als interessante politieke praktijk wordt gepresenteerd, staat hier  . Voor praktische toepassingen op deze site, zie hier   .

Voor een nauwelijks te geloven toepassing, lees eerst deze synopsis, citerend van de website van de serie  :

  YM 2.1 - The Compassionate Society

First airtime BBC: 23 February 1981

Plot: Jim Hacker has had a terrible day in Parliament: he is accused of giving misleading figures regarding the reduction in the number of administrators to the House. To save himself he had to agree to a full independent inquiry.
    On his way to the Ministry he learns from his chauffeur that there is a new St. Edward's hospital in Northern London that is staffed with 500 administrators and ancillary workers, but has no doctors, nurses or patients. Jim Hacker is aghast and decides to ask Bernard to look into this.   ...

En lees dan het volgende bericht - hogeschool Inholland is in het nieuws geweest vanwege diverse schandalen alle betreffende het management, en Doekle Terpstra is aangesteld als puinruimer (de Volkskrant, 20-04-2011, van verslaggeefster Ianthe Sahadat):
  Inholland moet drastisch inkrimpen

Het aantal studenten bij Inholland daalt vermoedelijk met 20 procent en de kosten moeten met een vijfde omlaag. Daarom sluit de school de onderwijslocatie in Hoofddorp, worden meerdere opleidingen afgestoten en moeten waarschijnlijk enkele honderden medewerkers de komende jaren vertrekken.
    Dat heeft bestuursvoorzitter Doekle Terpstra dinsdag bekendgemaakt. De diploma-affaire bij de opleiding media & entertainment management in Haarlem en de daarop volgende bestuurscrisis hebben Inholland aan de rand van de afgrond gebracht.
    'Inholland is een metafoor geworden voor alles wat er mis is in het hoger onderwijs', zegt Terpstra, die eind vorig jaar als 'puinruimer' werd binnengehaald bij de school. 'Maar als je kijkt naar alles wat niet met het onderwijs te maken heeft, staat Inholland er goed voor.' Te denken valt volgens Terpstra aan gebouwen, ict en ondersteunende diensten. ...

Commentaar overbodig.


Naar Literatuur, inleiding  , of site home  .