WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Denkfouten: absurditeiten: cultuurverschillen

  Er bestaan kleine verschillen tussen culturen en er bestaan grote verschillen tussen culturen - kleine verschillen tussen culturen zijn geen absoluut probleem - dus, ergo, q.e.d.: grote verschillen tussen culturen zijn absoluut ook geen probleem  -  Heere Heeresma, alle overige literatoren, alle overige kunstzinnigen, de rest van de intellectuele elite, de hele politiek-correcte elite, en alle andere geestelijk gestoorden.

Dit is een redenatie zo lang en zo vaak gebruikt, dat het verbijsterend is dat ze niet eerder is genoteerd. Ze is wel veel eerder opgemerkt, maar kennelijk te normaal geacht om genoeg op te vallen.
    Of er vielen ergere dingen te noteren, hoewel dat kennelijk gehanteerde oordeel aan discussie onderhevig is.

De reden dat het kwartje viel, was zoals de stelling al aangeeft, een artikel geschreven door literator Heere Heeresma, en gepubliceerd door de Volkskrant. Schrijf zulk soort rotzooi op een ingeklede en enigszins pakkende manier, en in combinatie met een min of meer bekende naam is publicatie in de "kwaliteitsmedia" dan gegarandeerd. De "kwaliteitsmedia" opereren al meerdere decennia als "rotzooimedia", want aan de berichtgeving bij GeenStijl te zien is NRC Handelsblad nog erger dan de Volkskrant.

Hier het artikel, ter leringhe ende vermaeck aangaande hoe je maatschappij-inhoudelijke rotzooi literair moet verpakken. Eerst de hoofdzaak: (de Volkskrant, 10-01-2018, door Heere Heeresma Jr.)
  Nederlanders, zet Baudet op het bidet en ga aan de fles

...    Daarnaast heb ik Indisch bloed; mijn moeder kwam uit de Gordel van Smaragd. Ik kwam er al jong achter dat die twee 'identiteiten' niet goed samengaan. Ik zal een jaar of 6, 7 zijn geweest toen ik met Nana, mijn Indische grootmoeder, op bezoek ging bij Nederlandse mensen.    ...
    Ik ging naar de wc om een plas te doen en zag dat er geen fles stond. 'Hebben jullie geen fles?' vroeg ik aan de vrouw des huizes. Ze keek me niet-begrijpend aan en mijn grootmoeder moest haar uitleggen dat Indische mensen een fles water op de wc hebben staan om na het doen van een grote boodschap de billen te wassen.
    Nee, die hadden Nederlandse mensen niet. Ik was te goed opgevoed om niet een hartgrondig 'Gadverdamme!' uit te roepen, maar de walging op mijn gezicht sprak boekdelen.
    De vrouw keek me ongemakkelijk aan. Ze besefte dat ze in de ogen van dat kind plotseling een vies varken was geworden. ...
    De ontdekking dat Nederlanders geen fles op de wc hebben, betekende een cesuur in mijn leven. Ik begon in termen van 'wij' en 'zij' te denken. Ik had een Nederlands paspoort, maar voelde me geen Nederlander meer. Ik wilde niet langer geassocieerd worden met die barbaren met hun ongewassen billen.
    Dit is altijd zo gebleven. Ik heb weinig contact met 'gewone' Nederlanders. Ik probeer ze ervan te overtuigen dat een fles veel hygiënischer is dan toiletpapier, maar hoewel ik evident gelijk heb, houden de meesten hardnekkig vast aan hun toiletpapier. ...

Hier zijn nog losse opmerkingen tussenuit gehald, maar evengoed nog zichtbaar is dat dit een flink deel van het artikel is (ruwweg de helft). Wat het doet, is het beschrijven van een klein cultuurverschil. Aangaande sanitaire gewoontes dus op het niveau van of je de wc-rol naar voren of naar achteren draaiend ophangt (met dank aan Marjolein/Maxim Februari).

De conclusie van Heere Heeresma -  geformuleerd in literair behapbare brokken:
  ... toen verscheen Thierry Baudet op het toneel. ...

De cesuur. Het contrast.
  ...  Baudet is voor het behoud van oude tradities en tegen nieuwe invloeden van buitenaf. ...

Het verabsoluteren of zwart-wit maken: Baudet is niet tegen invloeden van buitenaf, want (bijvoorbeeld) hij is dol op muziek van de klassieke componisten, en die komen allemaal van buitenaf: Duitsland, Oostenrijk, Polen (Chopin, speelt Baudet graag), Rusland, enzovoort. Baudet is tegen rotzooi-invloeden van buitenaf, zoals de rotzooi van de moslims (zie het Midden-Oosten) en de rotzooi van de zwarten (zie Afrika). Dat soort rotzooi wil Baudet niet vrijelijk invoeren.
    Oftewel: Heerema ziet grote cultuurverschillen hetzelfde als kleine cultuurverschillen.
    En daar gaat hij mee redeneren:
  ... en tegen nieuwe invloeden van buitenaf. Dus als hij consequent is, dan is hij ook voor het behoud van die armzalige rol toiletpapier en tegen een fles op de wc.

Neen. De redenatie is logisch, maar de basisaanname is rotzooi. De basisaanname van Heere Heerema is "Baudet is tegen alle invloeden van buitenaf, grote en kleine", en de basisaanname is van Baudet is "Ik ben tegen rotzooi-invloeden van buitenaf, grote".

Terugredenerende volgens Heerema is het betoog van het hele artikel dus: "Er is geen bezwaar tussen verschillen in sanitaire gewoontes oftewel kleine cultuurverschillen - er bestaat geen verschil tussen grote en kleine cultuuverschillen - dus er is geen bezwaar tegen grote cultuurverschillen".

Op knappe wijze verborgen.

Naast deze hoofdzaak zijn er, zoals bijna altijd bij de geestelijke storing genaamd "politieke-correctheid", nevenverschijnselen. De eerste is tevens het begin van de eerste zin:
  Het gaat de laatste tijd vaak over identiteit. ...

Klopt. De moslims hebben het over niets anders dan over hun identiteit, met als meest opvallende uitingen hun identiteitskleding (hoofddoeken, baarden, enzovoort) en hun identiteitshuizen (moskeeën). En zwarten hebben het minstens evenveel over hun identiteit, bijvoorbeeld hun gezamenlijke identiteit met Zwarte Piet, hun "Slavernij"-identiteit, of hun uiterlijke etnische identiteit die ze beweren niet op televisie te zien.
    Politiek-correcten zijn geestelijk gestoorden die in een spiegeluniversum leven, dus die zien dit:
  ...    Helaas ontsnap ikzelf ook niet aan de knellende omhelzing van een identiteit. Om te beginnen ben ik een Nederlander. ...
    Ik had mij in de loop der jaren bij die Nederlandse hardnekkigheid neergelegd, maar toen verscheen Thierry Baudet op het toneel. ...
    Daarom roep ik de heer Baudet op voor één keer het Nederlandse identiteitskartel open te breken. ...

Een Nederlands identiteitskartel. Bestaande uit Thierry Baudet en Geert Wilders, vechtend tegen de eenlingen van de "kwaliteitsmedia", de publieke omroep, de kunstzinnigen, de intellectuelen, en de rest van de politke-correcte elite wat een overgroot deel van de elite is. Allemaal eenlingen die strijden tegen het kartel van Geert Wilders en Thierry Baudet.

Nog wat kleinigheden:
  De vrouw keek me ongemakkelijk aan. ... En misschien werd ze boos, net als de voorstanders van Zwarte Piet die van racisme worden beschuldigd.

Alweer die spiegel. Hier zijn de tegenstanders van Zwarte Piet:

 
 

Maar geestelijke gestoordheid blijft geestelijke gestoordheid - daar kan je niet meer van maken.

Nog een kleinigheid:
  Als ik Baudet hoor spreken ... dan ruik ik zijn broeiende bilspleet. Ik zie de remsporen in zijn onderbroek.

Wat de politiek-correctheid ziet als "fatsoen" ... Nog een gestoordheid van het spiegeluniversum.

En dit waren zo'n beetje alle items die ter sprake kwamen. Alweer bevestigende: politieke-correctheid is een gestoordheid die zich volautomatisch verspreidt over het hele brein.


Naar Denkfouten, absurditeiten  , Alg. semantiek, lijst  , Alg. semantiek, overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .

 

10 jan.2018