WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Denkfouten: absurditeiten: de EU is een democratie

  De Europese Unie is een democratie  -  Alle Europese bestuurders, intellectuelen en kwaliteitsmedia.

Dit is één van die dingen die niet door deze redactie voorspeld of verzonnen kunnen worden. Mar hier is iemand die het zomar durft op te schrijven. Gepard gaande met leuegsn die een volstrekte omkering zijn van de werkleijkheid:


Uit: De Volkskrant, 23-05-2015, door Jaap Hoeksma, rechtsfilosoof

EU is democratie maar geen soevereine staat

De EU heeft zich ontwikkeld tot een Unie van burgers en lidstaten die functioneert als een democratie.


Tussentitels: Europese Raad werd twee keer door de burgers teruggefloten en besloot toen naar hen te luisteren
De EU heeft haar volkenrechtelijke vorm gevonden en een eigen bestuursmodel ontwikkeld


De Europese Unie heeft de laatste jaren zware crises doorstaan. ...
    De euforie over de invoering van de euro werd gevolgd door het debacle van de verwerping van de Grondwet voor Europa in 2005. Evenals het Deense electoraat dat in 1992 bij het referendum over het Verdrag van Maastricht had gedaan, gaven de Franse en Nederlandse kiezers te kennen dat zij vierkant tegen de vorming van een soevereine staat Europa waren.
    Na twee keer door de burgers te zijn teruggefloten besloot de Europese Raad ditmaal naar hen te luisteren. Het Verdrag van Lissabon dat in 2007 werd ondertekend richt de EU in als een democratie zonder er een staat van te maken.Red.:   Een gore leugen. Precies het omgekeerde is waar: het verdrag van Lissabon is die grondwet zonder een volkslied. En als ze drank op hebben, zijn er ook nog trots op ook: "Kijk eens hoe mooi we die domme burgers belazerd hebben ..." En de inmiddels heeft de EU een flink deel van de financiële en dus economische soeveriteit van de staten en burgers geroofd. Met onder meer oneindig veel macht voor de Europese Centrale Bank om geld te geven aan de zuidelijke en oostelijke landen
    Maar niet iedereen heeft zich laten belazeren:

  rechts-is-beter  -  zondag 24 mei 21:31:13
De EU is niet democratisch maar alleen een verlengstuk van Banken, Grootbedrijf en Multinationals en de EU doet wat het Grootbedrijf wil, getuige dit: Bellen, sms'en en internetten in het buitenland blijft voorlopig peperduur. De tarieven zouden aan het eind van dit jaar drastisch omlaag gaan, maar dat plan is van de baan. Het plan van Eurocommissaris Neelie Kroes om de extra kosten bij roaming binnen Europa af te schaffen, wordt tegengehouden door Europese ministers, die zijn gezwicht voor de druk van telecombedrijven. Dat meldt RTL Nieuws zondag.

5ON1C_8O0M  -  zondag 24 mei 18:43:22
Brussel heeft zichzelf aangeleerd om wat krom is, nóg krommer te lullen, zodat het weer bijna recht lijkt. Er is geen sprake van een Unie; de culturele en economische verschillen zijn gewoon té groot en té verdeeld. Dat een zichzelf verrijkende elitaire club 'bestuurders' dom, doof en arrogant blijft doorwalsen, wil nog niet zeggen dat Europa is geslaagd, of überhaupt zál slagen. Dit logge, lompe gedrocht met eenheidswaanzin heeft op deze manier geen enkel bestaansrecht. De invloed van de burger is nauwelijks merkbaar, maar de mand met dooie mussen vanuit Brussel is nog overvol.

Theofiel Boemerang  -  zondag 24 mei 10:21:44
Heeft de regering van een land, bijvoorbeeld Nederland, het recht om de nationale soevereiniteit over te dragen aan een instantie als de EU zonder dat aan de inwoners van een land voor te leggen? Heeft het bestuur van een club het recht om die club zonder expliciete toestemming van de leden op te heffen? Het is beschamend en kwalijk dat juist een rechtsfilosoof in een stuk als dit met geen woord rept over deze kwestie. Hij lijkt zich niet eens bewust van het bestaan ervan.

Victor 23  -  zondag 24 mei 8:25:29
Europa is een democratie: wat is dit een flagrante leugen. Net zo min als Nederland een democratie is, is Europa dat ook niet. Of denkt de elite dat wanneer het stemvee maar naar de stembus komt en mag stemmen op zorgvuldig door de elite uitgekozen kandidaten het volk dan gelooft dat dit democratie heet? Het Griekse woordje "demos" betekent volk, in een democratie beslist de meerderheid van het volk rekening houdend met de minderheid. Waar in de wereld is een dergelijk systeem? In ieder geval niet in het zgn. "vrije" westen, daar is de bezongen democratie een schijn vertoning.

Giordano Bruno  -  zaterdag 23 mei 22:01:55
'Europa is democratie"... Wat een rabiate leugen. Nederland en Frankrijk hebben er in 2005 keihard tegen gestemd. Sindsdien durven ze voor nog geen seconde te denken aan verkiezingen over Europa. Want nu zijn nog veel meer mensen er tegen.

Doekle Kip  -  zaterdag 23 mei 14:52:04
"""Na twee keer door de burgers te zijn teruggefloten besloot de Europese Raad ditmaal naar hen te luisteren (!!!). Het Verdrag van Lissabon dat in 2007 werd ondertekend richt de EU in als een democratie zonder er een staat van te maken. Dit is een nieuwe (!!!) constructie die binnen het heersende denkmodel niet mogelijk is.""" Man, man, man! Hoe durf je? Het verdrag van Lissabon is niet meer dan een beetje anders gekleurde grondwet. Mede door dit soort leugens, verdraaiingen en manipulaties die de democratie juist verkrachten gelooft vrijwel niemand in de EU.

Tenred  -  zaterdag 23 mei 14:47:38
Eeeehhh democratie? Het verdrag van Lissabon is nu juist gesloten om de democratie te vermijden. De democratie moest niets hebben van de superstaat europa, wat uit de referenda bleek. Verder is er binnen de EU geen sprake van democratie maar van corpocratie: de grote bedrijven maken de dienst uit en de inwoners mogen voor de schijn af en toe stemmen. En kan iemand me misschien uitleggen van het plaatje van Michelangelo met dit flauwekulverhaal te maken heeft?

R1981  -  zaterdag 23 mei 12:53:21
De EU heeft zich ontwikkeld tot een Unie van burgers en lidstaten die functioneert als een democratie. Fout!! De EU heeft zich ontwikkeld tot een Neoliberale economische Unie van banken en multinationals. De Euro was een lobby van banken en multinationals. Dan nog het massaal uitlenen van westerse banken naar de Grieken en mogen de belasting betalers gerant staan. Van de Griekse Trojka steun komt ruim 90% bij westerse banken terug. De rest krijgt de Griekse overheid zoals Antoinette Hertsenberg het omschreef bij RTL late. Ondertussen leven er duizenden Grieken in armoede.

Gerrit Meester  -  zaterdag 23 mei 12:21:15
"Euforie over de invoering van de euro"? Alleen bij de "zéér deskundige" politici. De burgers werd NIETS gevraagd, omdat men heel goed wist dat die de euro zouden hebben teruggefloten. Gezien het eurodebacle kan men alleen concluderen dat de burgers meer verstand hebben dan de politici. Zelfs voorstanders vd euro zoals Hans Werner Sinn en Francois Heisbourg zien nu in dat de euro niet houdbaar is. Van Kok & Co kregen we de garantie dat er nooit bailouts zouden komen. Wordt het niet tijd dat Kok & Co met hun hele vermogen ZELF voor de bailouts opdraaien ipv de belastingbetalers?

Annelore  -  zaterdag 23 mei 12:05:49
EU is geen democratie. Als de invloedrijkste financieel econoom Martin Wolf zegt dat de " macht is verschoven naar de niet- gekozen bureaucratieën v/d Europese Commissie, de Europese Centrale Bank e/h Internationaal Monetaire Fonds terwijl de gekozen politici machteloos toekijken". Machteloos! Dan is er geen democratie.

FilipS  -  zaterdag 23 mei 10:18:31
Dat bestuursmodel is exact hetzelfde als Maastricht en Nice, beetje vreemd artikel en nog raardere conclusie.

WTJGM  -  zaterdag 23 mei 10:09:16
Democratie? Zijn EU en EMU er dan per referendum gekomen? Het enige referendum betrof de Grondwet, die terstond werd afgeschoten, daarmee het verschil tussen democratie en dictatuur bekrachtigend. Alles wordt in Brussel en Den haag over het hoofd van de bevolking beslist, door partijtjes die heten te zijn gekozen, alleen hadden die helaas geen enkel EU-punt -op PVV en SP na- in hun partijprogramma's staan, en bood hun vrijblijvende kretologie evenmin soelaas. De EU heeft de soevereiniteit van de staten opgeslokt, dus een dictatuur pur sang, een USSR waardig.

Goh, toch eigenlijk best wel veel mensen ...


Naar Denkfouten, absurditeiten  , Alg. semantiek, lijst  , Alg. semantiek, overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .