De Volkskrant, 31-07-2014, hoofdredactioneel commentaar, door Fokke Obbema 7 aug.2014

Terechte sancties

Poetin heeft de westerse sancties over zich afgeroepen. Europese landen moeten hun rug recht houden.


Tussentitel: Russische zakenlieden vrezen een recessie

De economische sancties tegen Rusland vormen een keerpunt in de relatie van de EU en de VS met dat land. Zij markeren het einde van de westerse pogingen sinds 1989 om de verstandhouding met het postcommunistische Rusland bovenal goed te willen houden. Confrontatie krijgt nu de voorkeur boven samenwerking. Het geloof daarin is verdwenen door de agressieve buitenlandse politiek van president Poetin.

Die heeft de vrede en veiligheid in Europa op het spel gezet - eerst met zijn annexatie van de Krim, vervolgens door het steunen van rebellen in het oosten van OekraÔne. Die zijn daardoor in staat gesteld hun misdaad van 17 juli te begaan: het uit de lucht schieten van vlucht MH17, met 298 doden tot gevolg. Ook als zijn directe betrokkenheid niet kan worden bewezen, valt dat Poetin zwaar aan te rekenen. Zonder de Russische steun waren de rebellen hiertoe nooit in staat geweest. Voor de VS en de EU vormde het de aanleiding alsnog tegen Rusland op te staan.

Natuurlijk zal Poetin niet direct in zijn schulp kruipen. Voor de hand ligt dat hij zelf met sancties komt in een poging verdeeldheid te zaaien. Wanneer Europese landen economische pijn gaan voelen, kunnen zij zwakke knieŽn krijgen. Hopelijk weten zij hun rug recht te houden.

Het gevecht belooft taai te worden, want de Russische economie wordt geen nekslag toegebracht. Het sanctiepakket is omvangrijk, maar vertoont ook gaten - Franse helikopterdekschepen vormen een bizarre en onterechte uitzondering. Toch moet de uitwerking op Rusland niet worden onderschat. De economie staat er al slecht voor. Nu wordt het Russische bankwezen op hogere kosten gejaagd door financiering met westers kapitaal onmogelijk te maken. Dat raakt de motor van de economie. In Russische zakenkringen wordt voor een recessie gevreesd.

Te hopen valt dat de zakelijke en politieke elite concludeert dat het agressieve beleid van Poetin het land meer schaadt dan goed doet - en bij de president zal aandringen op een koerswijziging. De kans dat die er op korte termijn komt, is vrijwel nihil, gezien de koers die Poetin is gaan varen. De betrekkingen met hem zullen dus voor langere tijd door confrontatie worden gekenmerkt. Aan westerse landen de opdracht niet het eerst met de ogen te knipperen.

RED:  denken voor tegenpartij ... hopeloos. Zie voetbaltrainer


Naar Hoofddoeken , HiŽrarchie allochtonen ,  of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]