WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 10-02-2015, door Anna van den Breemer en Laura de Jong

.2011


Vormt IS of Poetin de grootste bedreiging voor de westerse wereld?

Volgens Arnon Grunberg hebben de powers that be tijdens de veiligheidsconferentie van afgelopen weekend besloten dat het om Poetin gaat, niet om IS. Terecht?Han ten Broeke, VVD-Kamerlid:


'Ik ben het niet zo heel vaak eens met Grunberg, maar nu wel. De grootste uitdaging voor 2015 is: hoe om te gaan met Rusland. In 2014 werd mij dezelfde vraag gesteld en toen was mijn antwoord nog: IS, vanwege haar snelle opmars die de kaart van het Midden-Oosten opnieuw leek te trekken en de regio in brand zette.

IS een beschavingsvijand, die knaagt aan onze existentiŽle wortels. Het voert een strijd met onze beschaving die wij niet zoeken, maar ook niet uit de weg kunnen gaan.

Maar Rusland ontpopt zich als tegenstander die veel lastiger te bestrijden is. Omdat Rusland zowel deel uitmaakt van het internationale systeem en tegelijkertijd probeert dat systeem onderuit te halen, door landjepik en asymmetrische oorlogvoering aan de oostgrenzen van Europa. Een militaire strijd moet koste wat het kost vermeden worden. Zie het diplomatieke nood-offensief van kanselier Merkel.

Onze benadering zal moeten bestaan uit een moeilijke mix van meer Navo-troepen naar de Baltische landen, de vuist van de economische sancties en de uitgestoken hand.

De snelle uitbreiding van de Navo is een reden voor Poetins reactie, maar een OekraÔens Navo-lidmaatschap was voor de VVD nicht im frage. Het doel van de vorige winter was geen Navo of EU-lidmaatschap, maar een vrijhandelsovereenkomst. Ik was niet van plan me daarvoor te excuseren.'


Monique Samuel, politicoloog:

'IS is gevaarlijker. Poetin is koud en gecalculeerd. Wanneer je zijn spel begrijpt, kun je daarop anticiperen. IS daarentegen is veel grilliger en ongrijpbaarder, iedereen kan onder de vlag van IS opereren. Daarbij hebben ze belangrijke cellen in Europa. Moslimextremisme zal niet stoppen als IS verslagen is of hun financiŽn opraken, daarna zal er een nieuwe groep met dezelfde ideologie opstaan.

Met Poetin valt te praten. Je kunt hem paaien door een duidelijke deal te sluiten - zoals het laten stijgen van de olieprijs. Ik zie het niet snel gebeuren dat Rusland zijn atoomwapens zal gaan gebruiken. Poetin heeft dat helemaal niet nodig, want de dreiging is al genoeg. Eigenlijk is het een zegen dat Rusland zich sterk acht door hun atoomwapens. Dat is beter dan een groep die zich steeds opnieuw in de kijker wil spelen door het plegen van terreuraanslagen en het afhakken van hoofden. Overigens ben ik van mening dat het grootste gevaar voor de wereld de milieuproblematiek is. '


Betsy Udink, schrijfster van de boeken Allah & Eva (2006) en In Koerdische Kringen (2010).

'Rusland is het grootste gevaar, want Poetin wil terug naar het grote Russische rijk uit de tijd van Catharina de Grote. OekraÔne is een belangrijk land voor Rusland, in Kiev is Rusland ooit ontstaan als prinsdom. Daarnaast wil Poetin ons een grens stellen door te prediken welke landen bij de NAVO en de EU mogen, omdat hij die als bedreiging ziet. In Europa zie je dat extreemrechtse types als Le Pen in Frankrijk en Orbŗn in Hongarije ťn de ultralinkse regering in Griekenland vriendschap sluiten met Poetin, volgens het principe 'de vijand van mijn vijand is mijn vriend'. Ook zij zien de EU niet zitten. Dat is heel gevaarlijk.

Ik wil het gevaar van IS niet ondermijnen. Maar hoeveel aanhangers heeft IS hier nou helemaal? Ik zie ze niet snel mijn appartement in Amsterdam bezetten. Chaos is hun doel en dat is een veiligheidsrisico, niet een oorlog. Om Rusland aan te pakken komt het op defensie aan, waar we 25 jaar lang op bezuinigd hebben. We hebben geloof ik nog ťťn boot en die ligt ergens bij SomaliŽ of een ebolaland.'


Wierd Duk, journalist en auteur van het boek Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde

'In potentie is Rusland een grotere bedreiging, het is een kernmacht. Maar van Rusland mag je enige redelijkheid en verantwoordelijkheidsbesef verwachten. Met IS valt niet te onderhandelen, zij zijn uit op vernietiging van ons en hun appel krijgt navolging in het Westen.

De vraag is hoe we in dit conflict met Rusland terecht zijn gekomen en daarin kan het Westen zichzelf een hoop verwijten maken. Tijdens de veiligheidsconferentie in MŁnchen werd de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov letterlijk uitgelachen. Dat is precies hoe men in de jaren '90 na de Koude Oorlog omging met die 'gekke Russen'. Heel onverstandig. Het gevaar is dat de Russische leiders niet langer vatbaar zijn voor redelijke argumenten. Als de onderhandelingen mislukken, dan is dat levensgevaarlijk. We moeten er dus alles aan doen om tot een overeenkomst met Rusland te komen.'


Tony van der Togt, oud-diplomaat in Rusland, verbonden aan Instituut Clingendael.

'Poetin kan een directere bedreiging voor onze veiligheidsorde vormen dan IS. Bij IS bestaat de dreiging vooral uit teruggekeerde geradicaliseerde SyriŽ-gangers die doorgedraaid terugkomen. Maar ze vechten daar, niet hier.

'Bij Poetin bestaat het grote gevaar dat het conflict uit de hand loopt. We weten niet waar Poetin van plan is op te houden, als hij niet wordt afgeschrikt. Hij voert een hybride oorlog waarin hij op een dag kan besluiten MoldaviŽ of de Baltische staten militair aan te pakken. Hij zegt niet wat hij wil, hij is zeer onduidelijk over zijn ware bedoelingen.

'Minsk woensdag wordt een lakmoesproef: of Moskou de separatisten kan en vooral ook wil dwingen akkoord te gaan met een meeromvattende vredesregeling.'


Web:
TT:
Tussentitels: Rusland ontpopt zich als tegenstander die veel lastiger te bestrijden is
Met Poetin valt te praten. Je kunt hem paaien
Om Rusland aan te pakken komt het op defensie aan, waar we 25 jaar lang op bezuinigd hebben
Hij voert een hybride oorlog waarin hij op een dag kan besluiten MoldaviŽ of de Baltische staten militair aan te pakken


Red.:


Naar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .