Joop.nl, 26-03-2015, door Sharah Mak - R&D manager uitleg of detail .2009

PVV-bolwerk Rotterdam

Raakt de stad opnieuw haar hart kwijt?


Enkele jaren geleden werd ik in het centrum van de stad, vlakbij de Koopgoot, uit het niets opeens ferm aangesproken door een mij totaal onbekende man. Hij zag eruit als een typische, platte Rotterdammert. Hij was, vroeger in zijn jonge jaren, vast zo'n fanatiek autotunertype. Die met andere tuners meetings op pleintjes of verlaten plekjes hield en dan allemaal gers geparkeerd stonden. Chickies en speed erbij.

Hij bracht zijn gezicht ongemakkelijk dichtbij het mijne en beet me toe: "Jij moet niet zo vaak met die journalist gezien worden. Niet slim van je! Jij moet uitkijken!" En voegde eraan toe dat dingen zouden veranderen door de opkomst van Wilders. "PVV op 1!" Riep hij nog, waarna hij nonchalant wegliep. Ik stond gewoon eventjes in shock vastgeplakt aan de straattegels.

Junta
Er flitste een sfeerbeeld door mijn hoofd dat ik me herinnerde uit de boeken van Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese auteurs die ik las toen ik 16/17 was. Verhalen over liefdes die zich afspeelden tijdens een coup of onder het bewind van een junta. Hoe dan alles verandert en binnen no time een samenleving niet meer samen is. Hoe iedereen elkaar verraadt, of anders gemarteld wordt. Journalisten en studenten die verdwijnen.

De verwoeste Stad ZadkineIk schudde het duistere beeld van me af en liep zwaar gefuckt verder. Wat was er net gebeurd? Een compleet vreemde kerel weet kennelijk gewoon wie ik ben en dat ik bevriend ben met een bekende journalist. Hij intimideert me, wil dat ik geen wijntje meer drink met een goede vriend. Ik vond het behoorlijk creepy. Dit is wat de PVV losmaakt. De ervaring was voor mij het stopsein voor die partij.

Frustratie
Na de jongste verkiezingsuitslag heb ik wat comments over de 'winst' van de PVV gelezen. De comments onder een artikel zijn weliswaar vaak tenenkrommend lelijk, dom of grappig hatelijk, al dan niet in combinatie, maar in de discussie zitten soms ook heel interessante, met kennis onderbouwde antwoorden. De frustratie, die in dit geval heerste bij voor- en tegenstanders, droop bijna uit mijn notebook. Kreten van overwinning en revanchisme: "Nu zullen ze het merken!"

Een veelgehoorde opvatting onder tegenstanders luidt dat het de PVV toch niet gaat lukken om hun plannen te realiseren, zelfs niet als ze aan de macht komen. Sommigen zien dat zelfs als een effectieve manier om de ondergang van de partij in gang te zetten. "Laat ze lekker want Wilders kan toch niet besturen." Als de PVV er dan een potje van maakt dan zouden alle Wildersfans het eindelijk door hebben. Net als destijds bij de LPF. Maar wil je de PVV echt de ruimte geven om allerlei fouten maken? In je eigen stad nog wel?

Grote mond
Willen we dan nog meer ongemanierde stadswachten die zonder enige aanleiding, op bijvoorbeeld de weekmarkt - pal voor die nieuwe flitsende Markthal - getinte passanten staande houdt en hun id vraagt, zoals ik laatst voor mijn ogen zag gebeuren? Toen een slachtoffer vroeg "Waarom?" kreeg hij een intimiderende grote mond. Zelfs omstanders voelden zich geroepen om te protesteren.

Op 8 januari riep Wilders nog dat hij Nederland wil 'beschermen' door het leger in te zetten op stations en in winkelcentra. Wie voelt zich daar nou veilig bij? Militairen zomaar tussen de burgers zetten geeft allesbehalve een veilig gevoel. Ik heb ooit een tijd in Parijs gewerkt toen daar vanwege de terreurdreiging zwaarbewapende militairen opzichtig allerlei plekken in de stad stonden te bewaken. Het automatisch wapen voor de borst en met een strakke blik het publiek in de gaten houden. De kinderen die ik naar de synagoge bracht moesten om de hoek wachten op het signaal veilig. Slechts twee tegelijk mochten naar binnen als een handje vanachter de halfgeopende massieve houten deur wuifde. Dan renden de kinderen twee aan twee om de afstand naar de door militairen bewaakte ingang te overbruggen. Dat was net zo grimmig als het klinkt.

Wraakzuchtige types
Ik begrijp de angst voor IS volkomen en ik moet er echt niet aan denken dat een van die ISioten een signaal wil afgeven door iemand te onthoofden voor onze metershoge Kabouter Buttplug. Maar ik vrees dat de PVV-club daar geen bescherming tegen biedt. Integendeel, de club heeft de neiging allemaal rare dingen te roepen om zo de kans groter te maken dat wraakzuchtige types ergens ver weg in een woestijn een beetje woest zijn en deze kant op komen.

Sorry voor mijn negatieve wereldbeeld maar de geschiedenis leert dat in tijden van crisis de bevolking wel vaker op discutabele personen stemt en dat is nooit een goed idee, want het kan nogal een puinzooi opleveren. Van alle steden in Nederland heeft Rotterdam zijn portie puinruimen wel gehad na de oorlog.

Smaak van macht
Rotterdam staat nu op de kaart als PVV-bolwerk maar in werkelijkheid is het vooral een stad van mensen die niet zijn gaan stemmen. Slecht 35 procent heeft een stem uitgebracht en daarvan ging krap 17 procent naar de PVV. Ik ben met mijn dyscalculie geen rekenwonder, maar volgens mij hebben de NIET-stemmers 'gewonnen'. Dat telt natuurlijk weer niet binnen de regels van onze democratie. Maar Wilders proeft de smaak van macht weer eens en wil Rotterdam gaan bestormen met zijn club.

Hebben we na al die jaren lege vlaktes middenin de stad eindelijk mooie gebouwen, betere infrastructuur en gezelligheid in een bruisend centrum, komt de PVV verdeeldheid scheppen en raken we wellicht weer ons hart kwijt.
Lingua Creolla, vr 27 maart 2015 14:32 in reactie op Isar DeHerdershond
Weet je wie de bekendste "anti-fascist" is met de grootste mond? Geert fucking Wilders! Hij roept al jaren dat het "Islamofascisme" aangepakt moet worden!
Ik ben het absoluut met je eens dat mensen niet moeten buigen voor islamitische eisen, maar ik merk zelf (terwijl ik in een wijk woon waar veel vrouwen met hoofddoekjes op lopen) helemaal niets van al die zogenaamde haat.

Kapitan Laipose, vr 27 maart 2015 19:03 in reactie op Lingua Creolla
+1

Die ervaring heb ik ook.
In mijn omgeving heb ik direct contact met moslims. Maar als je met ze praat zijn het net mensen zoals jij en ik.

Ze zijn 's ochtends chagrijnig, worden vrolijk als de zon schijnt, hebben liefdesverdriet, zijn jaloers, zijn blij als ze kinderen krijgen, hopen dat hun kinderen het goed doen op school, kijken naar het WK, ze worden wel eens ziek etc. etc.

Maar hier in Nederland worden moslims en Marokkanen in het bijzonder afgeschilderd als het vlees geworden Kwaad. De directe ervaring met individuen leert mij echter anders.

Dennis Mollis, vr 27 maart 2015 22:37 in reactie op Kapitan Laipose s
Zo zie en ervaar ik het ook, daarnaast koop ik mijn boodschappen regelmatig en zonder enig probleem bij de islamitische slager annex groenteboer waar ik goed deskundig en vriendelijk te woord gestaan wordt.

Joop Schouten, za 28 maart 2015 00:09 in reactie op Kapitan Laipose
Kortom. 'Ze' zijn 'wij'.
: )

Raven 63, za 28 maart 2015 12:41 in reactie op Joop Schouten
Precies. Niets raars aan.
Toen een jaar of tien inmiddels alweer geleden in Schiebroek een woonvisie werd voorgelegd aan de bewoners, werd voor allochtonen een aparte avond gehouden, want ze waren niet zeker dat ze welkom waren op de centrale avond. Alle uitkomsten werden een paar maanden later gepubliceerd en wat viel op? Mensen willen hetzelfde. Ongeacht welke nationaliteit ze hebben.

- goed en veilig en betaalbaar wonen
- rustige buurt
- groen in de buurt, zoals plantsoenen, een park
- speelgelegenheid voor de kinderen van klein tot en met tieners
- OV dichtbij
- winkels op loopafstand
- scholen dichtbij, zowel basisscholen als scholen voor voortgezet onderwijs

Er zat helemaal geen verschil tussen. Helemaal niets.
Red.:  

Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]