WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Denkfouten: absurditeiten: vluchtelingen en economie

  Overheidsuitgaven voor sociale voorzieningen voor Nederlanders zijn slecht voor de economie en de werkgelegenheid - overheidsuitgaven voor voorzieningen voor vluchtelingen zijn goed voor de economie en de werkgelegenheid  -  Alle economen, politici en de hele media.  

Dit is de algemene sfeer in media en politiek, tot uiting komende in de hardnekkig volgehouden mythe dat onder de vluchtelingen aanzienlijke hoevelheden hogeropgeleiden zitten. Interviews met vluchtelingen zijn altijd met tandartsen, apothekers, of, volgens GeenStijl dat hier natuurlijk de draak mee steekt: raketgeleerden. Maar het item kwam tot stand nadat het eerbiedwaardige instituut van De Nederlandsche Bank het nog veel bonter maakte:


Uit: De Volkskrant, 08-12-2015, van verslaggever Peter de Waard

Vluchteling doet economie groeien


Red.:   Ja, het staat er echt: "De vluchtelingen doen de economie groeien".  De 'vluchtelingen' zijnde de asieleisers uit het hele Midden-Oosten die na de oproep van Angela Merkel op West-Europa zijn afgstormd omdat ze in eigen land economisch en sociaal geen vlieg kunnen dooddrukken, en uit ellende elkaar zijn gaan bevechten om de laatste stukjes "welvaart" die nog over waren. Die in Europa dus al vele miljarden kosten en nog ontelbare meer miljarden gaan kosten. Die kunnen dus nooit goed zijn voor de economie.
    Maar na de kop komt de subkop:
  De extra overheidsuitgaven aan de opvang van vluchtelingen, doen de economie een klein beetje extra groeien, stelt De Nederlandsche Bank. ...

Pardon ... In welk spiegeluniversum zijn we nu weer beland? Dat moet toch een vergissing van de Volkskrant zijn ...?
    Maar nee:
  Op korte termijn zijn er, berekent DNB, forse kosten in verband met huisvesting, juridische bijstand en het aanspreken van andere collectieve voorzieningen. Deze uitgaven geven een positieve impuls aan de economie. ...

Het staat er echt: overheidsuitgaven zijn goed voor de economie. En er volgde nog wat:
   Daarnaast staan er op dit moment geen lastenverzwaringen of bezuinigingen tegenover die het oplopende overheidstekort moeten compenseren.

Een oplopend overheidstekort is ook geen enkel bezwaar.
    Dat hadden we eerdere moeten weten.
    Dan waren al die tientallen miljarden bezuinigingen op de sociale voorzieningen niet nodig geweest.
    Gewoon het overheidstekort laten oplopen, net als bij de vluchtelingenvoorzieningen.


Naar Denkfouten, absurditeiten  , Alg. semantiek, lijst  , Alg. semantiek, overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .

 

18 mei 2014