De Volkskrant, 03-03-2012, van verslaggever Michael Persson .2010

Schiedamse bouwer olie-installaties boekt honderden miljoenen af op probleemprojecten

SBM Offshore lijdt 330 miljoen verlies

Tussentitel: Aandelenemissie blijft uit, koers SBM stijgt 16 procent

Olie-installatiebouwer SBM Offshore heeft opnieuw honderden miljoenen moeten afboeken op twee probleemprojecten. Volgens de nieuwe topman is het ergste leed nu geleden, maar zeker is dat niet.

Met de kennis van nu weet de Franse topman Bruno Chabas van het Schiedamse bedrijf heel goed hoe het anders had gemoeten. 'We hadden die contracten nooit moeten tekenen.'

Hij zei dat tijdens de presentatie van de jaarcijfers, vrijdag in Amsterdam. Het is onwaarschijnlijk voor een bedrijf in de lucratieve olie- en gassector, maar SBM Offshore moest een verlies bekendmaken van 441 miljoen dollar (331 miljoen euro).

Het verlies wordt veroorzaakt door in totaal 857 miljoen dollar afboekingen die het bedrijf, onder meer eigenaar van de werf GustoMSC in Schiedam, heeft moeten doen op twee projecten. Twee olie- en gasplatforms met onderzeese opslagtanks (zogeheten MOPUstors) waren niet goed gebouwd, en moeten dus voor veel geld en met veel vertraging worden aangepast.

Halverwege vorig jaar maakte SBM al een afboeking van 450 miljoen bekend. Toen zei topman Tony Mace (die daarom moest aftreden) dat het leed daarmee geleden was. Nu zegt zijn opvolger Chabas dat er nog eens 407 miljoen aan verliezen bij komt. En dat het leed daarmee geleden is. 'Dat is de meest realistische inschatting.'

Dat is echter de vraag. SBM Offshore is met zijn klanten, de Canadese oliebedrijven Talisman en Encana, nog steeds verwikkeld in arbitragezaken over wie de schuld heeft aan de vertraging. De uitkomst daarvan is nog ongewis, en Chabas wil geen schatting geven van de kosten van een eventueel worstcasescenario. 'We gaan niet in op die details.'

De opdrachten werden in 2006 aangenomen. Het ene platform was bedoeld voor het Noorse Yme-olieveld, het andere voor het Canadese Deep Panuke gasveld. SBM had nog nooit MOPUstors gebouwd. Het nam daarvoor een werf in Abu Dhabi in de arm waarmee het nog nooit zaken had gedaan. Ook met Noorwegen, en de strenge regelgeving daar had SBM geen ervaring.

'Dat doen we dus nooit meer', zei Chabas. Hij greep het slechte nieuws vrijdag maar aan om zijn nieuwe strategie te presenteren. Die bestaat uit drie woorden: FPSO, FPSO, FPSO. 'We hebben nog maar één focus. We doen alleen nog de dingen waar we echt goed in zijn.'

FPSO staat voor een Floating Production Storage and Offloading vaartuig, ofwel een schip van waaruit olie (of gas) wordt gewonnen, opgeslagen en afgevoerd. Het Schiedamse bedrijf is daar groot mee geworden en rekent grote oliemaatschappijen als Shell, ExxonMobil, Chevron, Petrobras tot zijn klanten. De orderportefeuille is daarmee goed gevuld: voor dit jaar heeft SBM al 3,8 miljard dollar aan werk binnen, meer dan de omzet van vorig jaar.

Chabas, op 1 januari aangetreden, wil daarnaast de organisatiestructuur formeler maken, met meer verantwoordelijkheid voor de directeuren van de vijf bedrijfslocaties. 'Er zaten fouten in onze structuur. We zijn niet meegegroeid met onze steeds grotere en complexere projecten. Het afgelopen jaar was een alarmbel. We moeten veel professioneler worden.'

Als gevolg van de slechte resultaten is de schuld van het bedrijf fors gestegen, tot 145 procent van zijn eigen vermogen. Daarmee zit SBM Offshore op het randje van zijn eigen 'comfort zone', zei (vertrekkend) financiële man Mark Miles.

SBM Offshore heeft een bedrijfsvoering die draait op geleend geld: het moet grote investeringen doen om schepen te bouwen, waarna het die terugverdient door ze te verhuren. Als de schuld te hoog wordt, draaien banken de kraan dicht of stellen aanvullende eisen. Zover is het volgens Miles nog niet.

Ook een door beleggers gevreesde aandelenemissie om vers kapitaal op te halen blijft vooralsnog uit. Dat zou eventuele winsten voor huidige aandeelhouders hebben verdund. Die waren dus goedgemutst, en zien de narigheid als een gepasseerd station: het aandeel SBM steeg 16 procent.
IRP: 


Naar   , lijst , overzicht   , of site home . (volledig artikel hier uitleg of detail )

uitleg of detail
 

[an error occurred while processing this directive]