New Scientist, 09-2015, uit Resource, door Albert Sikkema .2010

Deze pagina's zijn tot stand gekomen in samenwerking met verschillende Nederlandse universiteitsbladen 

Ruimdenkers vallen sneller af

Zwart-witdenkers lukt het minder goed om op gewicht te blijven dan mensen met flexibele geesten. Dat concludeert Katerina Palascha, onder
zoeker bij Marketing and Consumer Behaviour, in het tijdschrift Journal of Health Psychology.
    Palascha legde 241 consumenten een vragenlijst voor om na te gaan in hoeverre ze rigide denkbeelden hadden. Ook beoordeelde ze of mensen dat zwart-witdenken toepassen op voedsel en of hun gewicht in de laatste vijf jaar was veranderd. Ze vond dat hoe meer consumenten geneigd waren hun voedselinname te onderdrukken, des te vaker ze daarna zwaarder werden. Bij dit verband bleek de mate van zwart-witdenken bepalend te zijn.
    Zwart-witdenkers zien voedsel in termen van goed of fout, van alles of niets, zegt Palascha. Als ze zich even niet aan het dieet houden, dan besluiten ze eerder dan de flexibele consumenten dat het dieet is mislukt. 'Als het niet perfect gaat en ze de controle verliezen, dan geven ze het op en gaan ze teveel eten.' De flexibele denkers zitten niet met een 'goed of fout'-schema in hun hoofd en hebben een flexibeler eetstijl, aldus de Griekse onderzoeker.

Resource / Albert Sikkema


IRP: 


Naar   , lijst , overzicht   , of site home . (volledig artikel hier uitleg of detail )

uitleg of detail
 

[an error occurred while processing this directive]