WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Evenwicht, algemeen: generaliteit

17 okt.2010

Een voorbeeld van de universele geldigheid van het evenwichtproces, als volgende uit onderzoek naar één van de mogelijke uitkomsten: catastrofe:


Uit: De Volkskrant, 05-09-2009.

Beurs en klimaat delen universele alarmsignalen

VOORSPELLEN Systemen die op omvallen staan, geven gelijke waarschuwingssignalen af als het omslagpunt in zicht is. Dat geldt voor het menselijk lichaam (bij bijvoorbeeld een beroerte), maar ook voor beurscrashes en klimaatomslagen. Dat zegt een internationale groep onderzoekers in Nature, onder wie geleerden 'uit Nederland. De veranderingen hebben te maken met een verschijnsel dat wiskundigen een 'critical slowing down' noemen: hoe dichter bij het kantelpunt, hoe trager de fluctuaties in de toestand van een systeem worden.
 

Red.:   Klimaat, beurs en menselijk lichaam hebben natuurlijk bijzonder weinig gemeen, behalve dat het evenwichtsystemen met veel variabelen zijn. En dat laatste betekent dat de wiskundige beschrijving van de dynamiek veel op elkaar lijkt, of zelfs identiek is.


Naar Menswetenschappen, regels  , Menswetenschappen, huidig  , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht  , of site home