De Volkskrant, 28-08-2015, van verslaggever Thomas van der Kolk 12013

Vrouwelijke profielen veelal nep

Vrouwen schaars op overspelsite


Veel profielen van vrouwen op Ashley Madison zijn nep, zo werd al snel bericht nadat de site voor vreemdgangers was gehackt en de gegevens van miljoenen gebruikers op straat kwamen te liggen. Het blijkt nog veel erger te zijn: vrouwen zijn vrijwel non-existent op het netwerk.
    De Amerikaanse onderzoeksjournaliste Annalee Newitz besloot de proef op de som te nemen en dook in de berg data. De gegevens zijn vrij toegankelijk sinds hackers ze ruim een week geleden op internet publiceerden, na ze die al in juli hadden buitgemaakt. Ashley Madison is wereldwijd een van de grootste websites waarop iedereen met of zonder een vaste relatie anoniem afspraakjes kan maken. Dat er veel meer mannen dan vrouwen actief zijn op het netwerk wordt door niemand betwist, ook niet door Ashley Madison zelf.
    Het blijken er nog minder te zijn: vrouwen zijn er vrijwel niet op het netwerk. Onderzoeksjournaliste Newitz komt tot die conclusie na een grondige analyse van de beschikbare gegevens - sinds de hack is bijna alles na te pluizen. Volgens de officiële database zijn er 31.343.429 mannen geregistreerd op de site, tegenover 5.550.687 vrouwen. Newitz concludeert dat tegenover 20 miljoen actieve mannelijke gebruikers slechts zo'n 12 duizend actieve vrouwelijke gebruikers staan.
    Dat is des te opmerkelijker omdat vrouwen zich gratis konden aanmelden op de site, terwijl mannen daarvoor moesten betalen. Newitz baseert haar analyse op de metadata van de gebruikersdatabase. Ze keek naar opvallende afwijkingen in e-mail- en IP-adressen, gebruikersnamen en achternamen.
    Newitz bestudeerde de vrouwelijke profielen en ontdekte dat vrijwel geen van de vrouwen ooit met mannen op de site heeft gechat of zelfs maar van de site gebruik heeft gemaakt. De kans is groot dat er slechts enkele duizenden profielen van echte vrouwen waren.
    Ze baseert zich op het aantal mensen dat ten minste een keer een mailtje van Ashley Madison heeft geopend of het chatsysteem van de site heeft gebruikt. 'Miljoenen mannen betaalden geld voor een afspraakje met één van de vrouwen die schijnbaar een profiel op de site
hadden aangemaakt, maar die vervolgens in het niets verdween.'
    Wat precies de verklaring is voor het grote verschil tussen het aantal aangemelde vrouwelijke profielen en het aantal daadwerkelijk actieve vrouwen is volgens Newitz moeilijk te zeggen. Voor een deel zijn het hoogstwaarschijnlijk bots, oftewel automatische programmaatjes. Maar er zullen ook vrouwen tussen zitten die zich alleen even hebben aangemeld uit nieuwsgierigheid of om te controleren of hun echtgenoot actief was op de site, suggereert Newitz. Ze vond geen bewijs dat medewerkers opzettelijk nepprofielen hebben toegevoegd, al heeft het er in veel gevallen wel de schijn van.
    Uit de berg Ashley Madison-data komt nog meer vuile was tevoorschijn. Website The Daily Dot ontdekte dat medewerkers van Ashley Madison hebben gewerkt aan een app waarbij gebruikers elkaars vrouwen konden beoordelen. Op basis van de gezamenlijke beoordelingen van de mannen werd er een geldbedrag aan de vrouwen gekoppeld. De naam van de app: 'What's Your Wife Worth' (wat is je vrouw waard). Het lijkt erop dat de app nooit is afgemaakt. Avid Life Media (ALM), het moederbedrijf van Ashley Madison, weigert in te gaan op vragen over de gelekte e-mails.


Terug naar   , lijst , overzicht   , of naar site home . uitleg of detail