Bronnen bij Menswetenschappen, regels: overtredingen vier, stapregel

De stapregel zegt dat je per verandering maar één fundamentele of conceptuele stap kan nemen. Zoals die dus stap van koets naar auto: men veranderde de motor, maar aanvankelijk bleef het koetswerk hetzelfde.
 
Natuurkundigen hebben een simpeler versie van de de stapregel, gebruik makende van het begrip "ordegrootte": 2 en 3 verschillen niet veel, 2 en 5 behoorlijk wat en ergens tussen 2 naar 10 en 2 naar 20 begin je te praten over een verschil in ordegrootte. In de natuurkundige praktijk betekent dit dat je de kleinste factor voorlopig kan verwaarlozen negeren.

Hier een voorbeeld van het negeren van de stapregel door een grote en van vele hoogopgeleide professionals voorziene organisatie (de Volkskrant, 26-02-2013, van verslaggever Sander Heijne):
  PostNL: meer banen voor postbodes gehandhaafd

PostNL gaat extra kantoorbanen schrappen om een eerder mislukte reorganisatie vlot te trekken. ...
    Met het nieuwe reorganisatieplan hoopt PostNL zowel de kwaliteit van de postbezorging als de winstmarges weer op peil te brengen. ...
    PostNL gaat ook fors minder sorteercentra sluiten dan aanvankelijk de bedoeling was. Nu telt het postbedrijf nog 260 verdeelcentra. In het oorspronkelijke reorganisatieplan zou dit aantal worden teruggebracht tot negen. In de nieuwe plannen houdt PostNL 125 verdeelcentra open. ...

Het terugbrengen van het aantal verdeelcentra van 260 naar 9 is ongeveer twee ordegroottes. Duidelijk één te veel. De oorzaak van de mislukking. Het was als een poging tot een Marslanding voordat je succesvol naar de maan bent gegaan. Achterliggende oorzaak: al die professionals, economen, logistiek-consultants, planners, human resource managers, enzovoort, kunnen niet denken én hebben geen gezond verstand. Eén van die twee zou voldoende zijn geweest om tot andere gedachten te komen.


Naar Menswetenschappen, regels  , Menswetenschappen, huidig  , of site home  ·.

9 mrt.2013