De Volkskrant, 07-01-2014, van verslaggever Tonie Mudde 2010

Aantal vrienden is beperkt, ook voor Facebookgeneratie

Tussentitel: Het menselijk brein kan ongeveer 150 vriendschappen aan

En vriend erbij, n vriend eraf. Een team van Finse en Britse wetenschappers ontdekte dat die regel opgaat voor de sociale netwerken van jongeren. .

Anderhalf jaar lang registreerden de onderzoekers de telefoongegevens van jongens en meiden tussen de 17 en 19 jaar. De studie werd gisteravond gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De resultaten breken met het idee dat de hedendaagse jeugd een onbeperkt aantal vriendschappen aangaat. Ook in het tijdperk van mobieltjes en Facebook lijken jongeren er een klein aantal hechte vriendschappen op na te houden. Wie die favoriete vrienden zijn, kan echter wel flink veranderen in korte tijd.

Het experiment werd zo getimed dat de proefpersonen na vier maanden de overstap maakten van middelbare school naar studie of werk. De onderzoekers, van onder meer de Aalto University School of Science en de University of Oxford, zagen die overgang al snel terug in het sociale netwerk. In de toptwintig van meest gebelde relaties verschenen in luttele maanden gemiddeld ruim acht nieuwe namen.

Bij het aangaan van nieuwe vriendschappen gingen de proefpersonen minder bellen met oude vrienden. Ook op ingevulde vragenlijsten - waarin de proefpersonen hun vriendschappen een rapportcijfer gaven - was deze verandering te zien.

Ondanks deze vriendenruil bleef het communicatiegedrag wl stabiel. Wie op de middelbare school de helft van zijn telefoontjes pleegde met zijn drie hechtste contacten, deed dit doorgaans ook als student.

Het experiment betrof alleen jongeren in een overgangsfase. Toch vermoedt onderzoeker Felix Reed-Tsochas (Oxford) dat de resultaten ook gelden voor andere leeftijden omdat ook voor hen de tijd om relaties te onderhouden beperkt is.

Eerder onderzoek suggereert dat ook het formaat van de hersenen een rol speelt bij het aantal contacten dat mensen kunnen onderhouden. Volgens die theorie kan het menselijk brein ongeveer 150 vrienden aan. In een interview met The Guardian definieert antropoloog Robin Dunbar (Oxford) vriendschap daarbij als een relatie waarbij sprake is van wederzijds vertrouwen en een gedeelde persoonlijke geschiedenis.


Red.:
  


Naar Vrijheid van meningsuiting , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]