WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cognitieve dementie: Alles of Niets

3 dec.2016

Als je het geleidelijk opbouwt, gebruik makende van de ratio, is het redelijk natuurlijk dat uitspraken die beginnen met "Alles ..." of "Niets..." onzin zijn. Volstrekte onzin.

Desalniettemin zijn ze uiterst populair. En uiterst kenmerkend. Tref je iemand die er eentje uitspreekt, zit je in het conglomeraat "ideologen", "filosofen", "intellectualisten", "neurotici", "Joden", "dwazen", en "gestoorden". Enzovoort.

Hier wat voorbeelden.

Filosofen (Trouw, 29-03-2016, door Marli Huijer en Martin van Hees):
 

We zijn allemaal migranten - een pleidooi voor Europese openheid

Op de drempel van de Maand van de Filosofie - die deze week van start gaat, met als thema 'Over de grens' - pleit Denkeres des Vaderlands Marli Huijer voor een open houding naar vluchtelingen. Samen met hoogleraar ethiek Martin van Hees stelde Huijer een manifest met dat pleidooi op, dat mede ondertekend is door ruim 180 hoogleraren, filosofen, schrijvers en kunstenaars.'


"Wij zijn allemaal volkomen dwaze filosofen".

Waarschijnlijk onder de invloed van:

De Joden (de Volkskrant, fotobijlage, 31-12-2015, door Olaf Tempelman):
  Mensen zijn migranten, altijd en overal

Tegen migratie zijn is als iets hebben tegen de wind. Zorg maar eens dat die ophoudt met waaien.

"Wij zijn allemaal altijd en overal, volkomen gestoorde Joden". uitleg of detail

Weer een andere groep. Gevonden in het archief tijdens andere werkzaamheden (Vrij Nederland, 14-05-2011, door Mischa Cohen):
 

Anil Ramdas

'We zijn allemaal expats'

Essayist en tv-presentator Anil Ramdas scheef een roman over de neergang van een essayist en tv-presentator. Toch gaat 'Badal' niet over hemzelf. 'Wie denk ik wel dat ik ben om een autobiografie te schrijven? Napoleon?'


Waar dan wel weer tegenover staat dat Anil Ramdas uiteindelijk de juiste conclusie trok uit zijn nog veel verder doorgetrokken ideologische valkuil: hij pleegde zelfmoord uitleg of detail .

Weer eentje van elders van de site (Volkskrant, absurditeiten uitleg of detail  - de Volkskrant, 16-08-2016, door Maurits Kok, studeert internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht):
  Gelukszoekers zijn we in wezen allemaal

Nederlandse emigranten waren net zulke gelukszoekers als de migranten die nu bij ons aankloppen.

Met in de subkop een herhaling: "Alle mensen zijn gelijk". De Volkskrant vindt dit soort kreten prachtig:

Stuur een stuk in met dit soort inhoud, en plaatsing is bijna verzekerd. Vandaar dat er een voortdurend aanbod is van dit soortgelijke rotzooi. In Rotterdam en omstreken is bekend het gezegde: "Er lopen meer gekken buiten Maasoord dan erbinnen" (vul voor 'Maasoord' uw lokale psychiatrische instelling in).

En dat geldt dus ook voor de Volkskrant ...

Nog een "nieuwe klassieker" uit de politiek-correcte koker (de Volkskrant, 29-01-2016, column door Asha ten Broeke. wetenschapsjournalist):
  Moslims zijn mensen

Waarna de zoveelste tranentrekker volgt uit het repertoire rond "vluchtelingen", gevuld met moeders en bloedjes van kinderen  Gore leugens weet iedereen die de colonnes heeft gezien: bijna allemaal jongemannen met zichtbare of net afgeschoren baarden. Welke gore leugens dus verhuld worden met dat "Moslims zijn mensen". Simpelweg af te doen met "Nazi's zijn mensen". Of "Donald Trump is een mens" (we schrijven nu 2017)  of "PVV'ers zijn mensen" - een gedachte die niet bij politek-correcte psychopaten als Asha ten Broeke zal opkomen.

Want daar zit dus de echte storing: zeg iets als "Moslims haten ongelovige en deugen dus niet", en je krijgt onmiddellijk terug: "Moslims deugen niet mag niet want vul maar 'Joden' in in plaats van moslims". Instantaan. Zonder dat ze een seconde hoeven na te denken. Dat zit neurologisch ingebakken.

Maar doen ze zelf zo'n uitspraak, dat zal er in geen eeuwigheid in ze opkomen dezelfde benadering toe te passen.

En in haar ernst is dat geen cognitieve dementie meer. Dat is op zijn minst cognitieve psychopathie, gaande richting gewone psychopathie.


Naar Cognitieve dementie  , of site home  .