Joop.nl, 14-05-2017. uitleg of detail 2010

Islamofobie neemt toe, GeenStijl en PowNed excelleren in moslimhaat

Het aantal incidenten rondom moskeeën nam in 2016 weer toe. Van brandstichting tot bekladding en bedreiging. Het Monitor Islamofobie Project van de UVA onderzocht de beeldvorming over moslims op weblogs GeenStijl en Powned, in de periode sinds de oprichting tot eind 2015. In het Radio 1-programma Reporter Radio (KRO-NCRV) vertelt onderzoeker Ineke van der Valk over haar bevindingen. Jelle van Buuren, universitair docent, reageert op haar bevindingen en vertelt over zijn onderzoek naar de deconstructie van het complotdenken rond het thema ‘Eurabia’.

Van der Valk:

  We hebben de internetuitingen geanalyseerd sinds hun ontstaan in respectievelijk 2003 en 2013 tot eind 2015. In totaal gaat het in dit onderzoek om 18 duizend artikelen en 260 duizend comments over moslims/islam.

Uit de analyse van Van der Valk blijkt dat moslims door GeenStijl en PowNed veelal geframed worden als politieke of culturele dreiging. PowNed is hierin overigens erger dat GeenStijl, aldus het onderzoek. Op PowNed neemt het discours over islam/moslims een meer prominenten plaats in. De beeldvorming over moslims/ islam is, zo blijkt uit de analyse, is vrijwel over de hele linie negatief.

Van der Valk:

  Zo is er een hele categorie van woorden als zandbakken, woestijnen, middeleeuwen enzovoorts om te benadrukken dat moslims onderontwikkeld en achterlijk zijn. Dat is de negatieve ander presentatie tegenover de positieve zelfpresentatie. Daarmee wil men eigenlijk zeggen: ‘wij zijn wél ontwikkeld en wij weten hoe het zit en wij zijn van deze tijd.’ Op zich niet beledigend, maar in context brengen ze over dat moslims achterlijk zijn.


Neo-nazi’s voelen zich gesterkt

Hoogleraar politicologie Sarah de Lange doet onderzoek naar extreem-rechts. Neo-nazi’s zijn volgens haar steeds actieven en krijgen steeds meer volgelingen. In Duitsland, Zweden en Nederland neemt de zichtbaarheid steeds meer toe. Ze organiseren meer activiteiten, komen maken bijeen. Ook in de Verenigde Staten neemt die zichtbaarheid van extreem-rechts toe. “Door de overwinning van Donald Trump durft extreem-rechts zich meer te laten zien”, aldus De Lange.

NRC schrijft:

  In de meest recente rapportage over extreem-rechts in Nederland, over 2015, constateren het Verwey-Jonker Instituut en de Anne Frank Stichting een sterke groei van de actieve aanhang van verschillende extreem-rechtse groeperingen. Het zou gaan om een groei van zo’n honderd aanhangers in 2014 naar ongeveer 245 in 2015. ”Luister hier de uitzending terug.Reacties:


Jojan – 18 mei 2017 at 14:48
De ideologie en de grip van de multiculturele kerk op de samenleving kan niet anders dan door middel van een tegenbeweging van populisme worden bestreden. Die beweging is allerminst van smetten vrij, en het valt te verwachten dat extreem rechts daarop meelift. Waar men niet vatbaar is voor rede en gezond verstand, zal de wal het schip moeten keren.
Dit zal nog wel jaren door moeten gaan, de macht van de politieke correctheid in de politiek is inmiddels door jarenlange druk van de tegenbeweging gebroken. Niettemin nemen veel voorstanders van de multiculturele ideologie nog steeds veel sleutelposities in, en voornamelijk daar waar indoctrinatie effectief is.

Deze ‘goedmens’ zoals zo treffend gekarakteriseerd door rechts is psychologisch gezien een zeer problematisch complex wezen. De multiculturele ideologie heeft een positief effect op het zelfbeeld, men staat boven de kleine lui, de onderscheid makende ‘kleine mens’, men heeft groepen van slachtoffers om te knuffelen (wat bijdraagt aan het positieve zelfbeeld), de kleine onderscheid makende mens om heimelijk en vaak ook openlijk te minachten, maar ook om op te voeden tot beter gedrag (die mens ontdoen van zijn ‘fobieën’). Het is een verheven taak die men zichzelf heeft toebedeeld.
Het zal een jarenlang proces zijn om deze psychologische toestand te veranderen, als de geknuffelde slachtoffers niet aan het geprojecteerde beeld voldoen, dan levert dat pijnlijke cognitieve dissonantie op, dat is slecht voor het zelfbeeld. Als blijkt dat men zelf allerlei kwaliteiten bezit die decennialang zijn toegeschreven aan de z.g.n. kleine beperkte mens, dan is dat ongemeen slecht voor het zelfbeeld.
Dat psychologisch pijnlijke proces zal wel jaren duren, met wisselend succes, en bij velen zal het wel mislukken.

Daarom is het belangrijk dat de aanwezigheid van de multiculturele ideologen op de sleutelposities wordt verminderd, zodat toekomstige generaties niet zoals de huidige multiculturelen met dit onnodige morele superioriteit complex worden opgezadeld.

Log in om te reageren


De Vries – 18 mei 2017 at 17:16
Wat een dom gelul.
En verder zou ik tegen je willen zeggen dat een iets wat gematigde bruinhemd nog steeds een bruinhemd is.df010116 – 19 mei 2017 at 19:14
Het is inderdaad voor bruinhemden niet mogelijk te zeggen dat iemand een gematigde bruinhemd is. Iedereen daar was geindoctrineerd en hanteerde een dubbele agenda toen men nog niet aan de macht was, mensen snapten totaal niet dat het een systeem was dat haaks op de liberale rechtsorde stond. Zo gaat dat overal met al dan niet religieus gebaseerde totalitaire systemen.Voud Gespelt – 21 mei 2017 at 11:59
De Vries.
Na de uiteenzetting van Jojan komt u met een referentie naar bruinhemden.
U had zijn (haar) relaas niet met een vettere stift kunnen onderstrepen.
Chapeau.

Red:  Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]