De Volkskrant, 25-05-2012, van verslaggeefster Ellen de Visser .2009

Wennen aan irritante toon helpt tegen oorsuizen

Tegen oorsuizen bestaat geen medicijn, maar patiŽnten kunnen met therapie wel leren om het irritante lawaai in hun hoofd te neutraliseren. Daardoor kan hun kwaliteit van leven flink verbeteren, blijkt uit Nederlands onderzoek, dat is gepubliceerd in The Lancet.

Zo'n 20 procent van de volwassenen heeft last van tinnitus: zij horen geluiden terwijl er geen externe bron is. Scans wijzen uit dat die geluiden corresponderen met activiteit in de hersenen. Van die groep ondervindt 2 procent ernstige hinder van het lawaai in hun hoofd. De traditionele behandeling bestaat uit een onderzoek bij een audioloog, hulp van een maatschappelijk werker en eventueel een psycholoog, zegt klinisch psycholoog Rilana Cima.

Cima, verbonden aan de universiteit van Maastricht, zette met verschillende deskundigen een speciale therapie op, gericht op het 'hertrainen van het brein'. PatiŽnten met ernstige tinnitus gaan het storende geluid vermijden, legt ze uit. 'Ze zoeken nooit de stilte op, want dan worden ze zo sterk blootgesteld aan het lawaai dat ze door wanhoop worden overspoeld. Ze blijven maar actief, zetten altijd de tv aan. Wij laten ze wennen aan het geluid waarvoor ze bang zijn. Soms letterlijk door ze naar geluid te laten luisteren maar ook door hen te laten ontspannen.'

Als je de reactie op dat beangstigende geluid toelaat, neemt de heftigheid ervan geleidelijk af, aldus Cima. 'Het geluid is er nog wel, maar de dreigende waarde ervan vermindert. Hersenen wennen immers aan prikkels waarmee ze vaak worden geconfronteerd en die ongevaarlijk zijn. Het geluid moet vergelijkbaar worden met een bril op je neus. Die voel je in het begin ook steeds zitten maar er ontstaat gewenning.'

De bijna 250 patiŽnten die de nieuwe therapie volgden, rapporteerden na een jaar een flinke verbetering ten opzichte van een controlegroep, die de traditionele behandeling kreeg. Zo hadden ze minder tinnitusklachten, ze voelden zich emotioneel stabieler en hun concentratie verbeterde.
Naar Alfa en bŤta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]