De Volkskrant, 16-07-2011, van verslaggever Ben van Raaij .2009

Alfabaviaan heeft het zwaar op de apenrots

Het leven op de top van de apenrots heeft voordelen, zoals voorrang bij eten en seks, maar ook nadelen. Bij bavianen hebben alfamannen meer stresshormonen en meer testosteron in hun lijf dan de bètamannetjes in de nummer twee positie.
    Dat blijkt uit een negenjarige studie naar 'ranggerelateerde' stress bij vijf groepen wilde bavianen door Amerikaanse en Keniaanse primatologen, die deze week werd gepubliceerd in Science. De auteurs onderzochten de stressniveaus via hormoonsporen in meer dan 4500 poepmonsters.

Het leven aan de top van de sociale piramide is duidelijk beter dan onderaan vanwege de vele voordelen, zoals voorrang bij de toegang tot eten en meer mogelijkheden tot seks en voortplanting. Onduidelijker is welke nadelen hier tegenover staan.

De theorie is dat dominante hooggeplaatste mannen méér testosteron en stresshormoon (glucocorticoïde) hebben dan laaggeplaatste, maar alleen als de hierarchie instabiel is.

In de Science-studie blijken hooggeplaatste mannen meer testosteron maar minder stresshormoon te hebben, en dat ongeacht de sociale stabiliteit. Met uitzondering van de alfaman. Die heeft net zoveel testosteron als andere hooggeplaatste mannen, maar veel méér stresshormoon, met name meer dan de nummers twee.

De alfaman heeft beduidend meer stress dan zijn directe concurrenten en betaalt dus een zware tol voor zijn toppositie, zegt de Stanford-primatoloog Robert Sapolsky in een commentaar, eveneens in Science.

De stressniveaus van alfamannen zijn curieus genoeg ongeveer gelijk aan die van laaggeplaatste 'omegamannetjes'. Volgens de auteurs heeft dit vermoedelijk tegengestelde oorzaken. Terwijl mannetjes die laag in de pikorde staan vooral stress hebben omdat ze te weinig eten en seks krijgen, krijgen alfamannen stress omdat ze voortdurend moeten paren en hun positie verdedigen.Naar Alfa en bèta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]