De Volkskrant, 26-06-2013, van verslaggever Marc Seijlhouwer .2010

Slecht rekenen zorgt voor wanbetaling huis
 
Mensen met hypotheekproblemen zijn slechter in rekenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse en Zwitserse economen. Het verband tussen sommen kunnen maken en hypotheek betalen, bleek onafhankelijk van algemene intelligentie of opleidingsniveau.

De onderzoekers stelden mensen die in de afgelopen jaren moeite hadden met het betalen van de hypotheek per telefoon een aantal vragen. Ze beoordeelden de rekenvaardigheid van de ge´nterviewden op een schaal van 1 tot 4, aan de hand van een paar simpele rekensommetjes. Daarnaast checkten ze de algemene verbale intelligentie met een reeks vragen en vroegen ze de mensen naar hun sociaal-economische status. Geen van deze laatste twee bleek uiteindelijk de oorzaak van het verband tussen rekenvaardigheid en wanbetalen.

Ook de soort huizenlening maakte niet uit. Of iemand nou een normale hypotheek had of een waarin de rente na een jaar explosief toeneemt; als de hypotheekafsluiter niet kon rekenen, was er een grote kans dat hij of zij de maandelijkse betaling niet zou doen. De onderzoekers denken dat een korte cursus financieel rekenen vˇˇr het afsluiten van een hypotheek huizenbezitters veel ellende zou kunnen voorkomen.

In Nederland zijn de problemen met wanbetalers veel kleiner dan in de VS. Recentelijk bleek nog dat veel minder huishoudens betaalproblemen hebben dan het Bureau Kredietregistratie (BKR) aangaf: 29 duizend in plaats van 62 duizend. Toch denkt Joost Meijer, onderwijspsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, dat het belangrijk is om rekenvaardigheid te hebben. 'Voor de meeste mensen zal de rekenvaardigheid geen probleem zijn. Maar bij een substantieel deel van de vmbo'ers, die in het kader- of beroepsgericht onderwijs zitten, blijft de rekenvaardigheid vaak achter.' 


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]